Monitoring adatszolgáltatási kötelezettség

Megjelent a 10/2014. (II. 14.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból támogatott intézkedések monitoring adatszolgáltatási rendjére vonatkozó részletes szabályokról szóló 18/2009. (III. 6.) FVM rendelet módosításáról.
Az ÚMVP és a HOP keretében, meghatározott jogcímeken támogatást nyert ügyfelek kötelesek a jogszabályban előírt fenntartási, üzemeltetési, illetve működtetési kötelezettség ideje alatt évente február 17. és március 19. között a fenntartási adatokra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségüket teljesíteni.


A 18/2009. (III. 6.) FVM rendelet 4.§ szerint az ügyfél köteles:
- a támogatási határozat jogerőre emelkedését vagy a szerződés megkötését követő év február 13. és március 12. közötti időszakában a kiindulási állapotot tükröző általános gazdálkodási bázisadatokra, illetve a művelet megvalósításának végére a támogatással elérni kívánt eredmények adataira,
- a művelet megvalósításának időszakában évente február 13. és március 12. között a művelet megvalósításának hatására, annak egyes fázisaiban elért eredményeire, illetve azok változására vonatkozó éves adatokra,
- a művelet befejezését követően az utolsó kifizetési határozat meghozatalát követő év február 13. és március 12. közötti időszakban a művelet keretében igénybe vett támogatásnak köszönhetően ténylegesen elért eredményekre vonatkozó záró adatokra,
-és a jogszabályban előírt fenntartási, üzemeltetési, illetve működtetési kötelezettség ideje alatt évente február 17. és március 19. között a fenntartási adatokra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségét teljesíteni.
Az MVH tájékoztatása szerint az e-monitoring benyújtása összesen 40 ezer ügyfelet érint. A tavalyi évhez hasonlóan néhány jogcímre nem vonatkozik az adatszolgáltatás, mert az adatok más forrásból rendelkezésre állnak. Ugyanakkor új jogcímekkel is bővült az adatszolgáltatás köre: pl. a fiatal erdők állományneveléséhez és a nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikáláshoz nyújtott támogatások.
A 26/2014. (II. 17.) számú MVH közlemény szól az Európai Mez_gazdasági Vidékfejlesztési
Alapból (EMVA) és az Európai Halászati Alapból (EHA) támogatott intézkedések 2014. évi program szintű monitoring adatszolgáltatás teljesítésének részletes szabályairól.
A 27/2014. (II.17.) számú MVH Közlemény vonatkozik az Európai Mezőgazdasági
Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott intézkedések 2014. évi kiegészítő monitoring adatszolgáltatás teljesítésének részletes szabályaira. A közlemény alapján az ÚMVP keretében igénybe vett támogatások felhasználásának ellenőrzése céljából az MVH az egyes jogcímekre vonatkozó jogszabályokban kötelezettségként előírt kiegészítő monitoring adatszolgáltatás teljesítésére hívja fel monitoring adatszolgáltatásra kötelezett ügyfeleit. A kiegészítő adatszolgáltatás a monitoring adatszolgáltatással megegyező módon és azzal egyidejűleg teljesíthető.
A monitoring adatszolgáltatással egyidejű kiegészítő monitoring adatszolgáltatás kizárólag elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül teljesíthető. Ügyfélkapus jogosultsággal kizárólag természetes személy rendelkezhet, ennek értelmében nem természetes személy esetében, nevében csak elsődleges képviselő, meghatalmazással rendelkező természetes személy, vagy technikai közreműködő járhat el.

Forrás: AGRION Vállalkozásfejlesztő Iroda – Agrártámogatási Hírlevél

 

Nyomtatóbarát változatPDF változat