Csatlakozz a Vesd Bele Magad! Programhoz - Felhívás általános iskoláknak

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2012-ben újra elindítja a Vesd Bele Magad! Programot. A Program lebonyolítása általános iskolák közreműködésével zajlik. Az iskolák kiválasztásához az AGRYA felhívást tesz közzé.

A Program rövid bemutatása

A Program a 2011. évihez hasonló módon kerül lebonyolításra. Így kisiskolás gyerekek, lehetőség szerint alsó tagozatos gyerekek kapnak vetőmagot, hogy azt otthon, a saját konyhakertben elvessék, majd a terméket a család felhasználja, elfogyassza. A kiválasztott növények (zöldborsó, hónapos retek, vöröshagyma, sárgarépa, karalábé) a gyerekek számára is könnyen előállíthatóak, nem kényesek és kevéssé igényelnek pl. növényvédelmi ismereteket. A cél a vetőmagosztással az, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy bizonyos friss élelmiszereket, zöldségeket különösen nagy anyagi befektetés nélkül otthon is elő lehet állítani. Ezzel együtt cél, hogy a gyerekek megérezzék például a saját borsó ízét és érzékeljék, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt árunak, mint a boltinak.

A Program - eltérően a hasonló vetőmagosztási akcióktól - NEM szelektál a szociális különbözőségek alapján. Itt a cél nem egy élethelyzet megváltoztatása vagy annak megkönnyítése. A cél a szemléletformálás, a helyben előállított friss magyar termékek fogyasztásának ösztönzése, a fizikai munka élményének és becsületének megmutatása, a gazdák és a mezőgazdaság szerepének és felelősségének bemutatása. Minden résztvevő gyermek és annak családja is a Programon keresztül gazdálkodóvá válhat, átélheti a termelés, az élelmiszer-előállítás csodáját és felelősségét. A résztvevő gyermekek életkoruk miatt segítségre szorulnak, így a tapasztalatok alapján közös, családi programmá válik a kertészkedés.

A résztvevő gyerekek általános iskolákhoz, azon belül egyes osztályokhoz kapcsolódnak. Az általános iskolák elsődleges feladata, hogy összefogják, koordinálják, számon kérjék a gyerekek munkáját. Ezen túl az iskolák közreműködnek abban, hogy a gyerekek élményei megfelelő nyilvánosságot kapjanak a külön erre a célra létrehozott weboldalon, illetve az AGRYA által szervezett média támogatáson keresztül.

A résztvevő és a vállalásait teljesítő iskolák között kisorsolunk három osztálykirándulást, a gyerekeknek, iskoláknak megszervezünk egy közös vetélkedőt, találkozót. A Programban résztvevő pedagógusok pedig egy 2 napos kötetlen értékelő találkozón vehetnek részt.

Az általános iskolákat egy-egy fiatal gazdálkodó segíti, mentorálja, ha szakmai segítségre van szükségük.

Az AGRYA már 2011-ben létrehozott egy weboldalt www.vesdbelemagad.hu címen. Itt az adott öt növénnyel kapcsolatosan termesztési információkat helyezünk el a gyerekek számára érthető formában. A weboldalon keresztül is lehet kérdezni szakembertől, aki segít, ha a termesztéshez kapcsolódó problémákkal találkoznak a gyerekek.

A weboldalra a pedagógusok segítségével felkerülnek leírások, fotók, rajzok a gyerekektől. Ezekben a termesztéssel kapcsolatos tapasztalatok, érdekes vagy vidám pillanatok, a saját alapanyagból készült ételek elkészítésével kapcsolatos fotók, receptek, esetleges események kerülnek bemutatásra.

A Program 2011. évi lebonyolításáról elérhetők beszámolók és képek a www.vesdbelemagad.hu weboldalon.

A Program lebonyolítása

Az iskoláknak részvételi szándékukat a jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével kell jelezniük. Egy iskola legfeljebb 100 vetőmag csomagot kaphat.

A jelentkező iskoláknak vállalniuk kell, hogy megszervezik a vetőmag csomagok dokumentált kiosztását, s ennek részeként tájékoztatják a szülőket a Program céljáról.
Ezen túl az iskolák rendszeresen tájékoztatást adnak a program helyi lebonyolításáról. Így különösen: összegyűjtik a gyerekek élményeiről szóló beszámolókat, fényképeket és azokat feltöltik a weboldalra. Segítséget nyújtanak újságíróknak abban, hogy adott esetben a program helyi megvalósításáról sajtóanyagok készüljenek. A cél az, hogy minden közreműködő iskola, település tevékenységéről valamilyen formában hírt adjon a regionális vagy országos média.
A Program lebonyolítása során több kisebb, az iskolai oktatás keretei közé illeszkedő, többlet munkaterhet nem jelentő feladat végrehajtásában is közreműködnek az iskolák. Így például rajzversenyhez pályaművek készíttetése a gyerekkel, kérdőíves felmérés lebonyolítása.
Az iskoláknak ki kell jelölniük egy helyi kapcsolattartót, koordinátort. Az AGRYA vele együtt szervezi a Programot. A kapcsolattartó többlet munkájáért az AGRYA anyagi ellenszolgáltatást nem tud adni. Ez azonban eltérő lehet az egyes iskolák esetében, függően a helyi támogatóktól. Az AGRYA az elvégzett többlet feladatokat elsősorban az értékelő találkozó megfelelő tartalommal és környezetben történő megszervezésével tudja megköszönni.

A Programra 2012. február 10-ig lehet jelentkezni.

A kitöltött jelentkezési lapokat a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 1138 Budapest, Váci út 134/C VI/28. postacímre, faxon a 061/3200429-es számra vagy a vesdbelemagad [at] agrya [dot] hu e-mail címre kell elküldeni.

A jelentkezéseket a résztvevő iskolák felé 2012. február 28-ig visszaigazolja az AGRYA. A vetőmagok legkésőbb 2012. március 7-ig megérkeznek a résztvevő iskolákhoz.

További információ

A Programmal kapcsolatosan további információt az AGRYA munkatársai adnak munkanapokon 9-17 óra között a 061/2704874-es telefonszámon vagy a  vesdbelemagad [at] agrya [dot] hu e-mail címen.
 

Nyomtatóbarát változatPDF változat