Agrártámogatási aktualitások – aktuális támogatások, határidők

Október közepétől kezdi el az 50 százalékos előleg kifizetését a földalapú támogatásokra az MVH. Az előlegfizetés zökkenőmentessége érdekében a gazdálkodóknak ajánlott ellenőrizni az MVH számára megadott minden elérhetőséget, különös tekintettel az e-mail címre és a számlaszámra.

A szakképesítést nem adó és OKJ szerinti, valamint hatósági képzések keretében (1. célterület) és egyes ÚMVP intézkedések keretében előírt kötelező képzés keretében (2. célterület) a kérelmet a legkésőbb 2013. augusztus 21-én lezáruló (azaz befejezett és eredményes vizsga, illetve beszámolási kötelezettséggel teljesített képzés) és a benyújtást megelőzően pénzügyileg rendezett képzések vonatkozásában 2013. szeptember 1. – október 31. között lehet benyújtani elektronikus úton az MVH-hoz.

Az egyesített támogatási és kifizetési kérelem kizárólag a www.mvh.gov.hu honlapról elérhető elektronikus kérelemkitöltő-felületen (http://e-kerelem.mvh.gov.hu) tölthető ki, és kizárólag elektronikus úton nyújtható be.

Az ügyfél az elektronikus úton benyújtott kérelméhez tartozó papír alapú mellékleteket írott formában, postai úton nyújthatja be a kérelem benyújtásával azonos benyújtási időszakban, tehát 2013. szeptember 1. – október 31. között az ügyfél székhelye vagy lakhelye szerint illetékes megyei MVH kirendeltséghez.

További részletek a 164/2013. (X.01.) számú  MVH Közleményben.

 

Területalapú támogatások – előlegfizetés, adategyeztetés

 

Október közepétől kezdi el az 50 százalékos előleg kifizetését az MVH minden olyan kérelmezőnek, ahol kalkulálható  az előleg összege, ellenőrzésekkel lezárt a megállapított terület és megfelel a jogszabályokban előírt valamennyi feltételnek.

A fennmaradó 50 százalékot legkésőbb 2014. június 30-ig utalják.

Az előlegfizetés zökkenőmentes utalása érdekében a gazdálkodóknak szükséges ellenőrizni az MVH számára megadott minden elérhetőséget, különös tekintettel az e-mail címre valamint a belföldi fizetési számlaszám érvényességére.

2013. október 9-én megkezdődött az egységes kérelmek keretében igényelt területek második körös keresztellenőrzése alapján az MVH által előállított adategyeztető végzések kipostázása. Az MVH a napokban kiküldött adategyeztetésre felszólító  végzéssel az igényelt területek alapján túligényelt fizikai blokkok vonatkozásában szólítja fel az érintett ügyfeleket a terület adataik felülvizsgálatára.

 

Fontos határidők:

 

Kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez a 2013. évben nyújtandó támogatás igénylése: forráskimerülésig, de legkésőbb 2013. október 18-án 18 óráig.

A sertéságazati stratégiai intézkedések keretében a törzstenyészetek fejlesztését szolgáló mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatás igénylése: 2013. szeptember 30. – 2013. október 15.

A sertés és a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások 2013. III. tárgynegyedévétől kezdődő igénylése: 2013. október 31-ig.

A cukorrépa termelők 2013. évi nemzeti kiegészítő  támogatási kérelemének benyújtása: 2013. szeptember 17. – 2013. október 15.

 

(Összeállította: Dr. Weisz Miklós)

Nyomtatóbarát változatPDF változat