AKG és Nitrátos területek kötelező talajvizsgálata és tápanyag-gazdálkodási terve egy helyen

Magyarország termőterületének 2013. szeptember 1. óta mintegy közel 70%-a nitrátérzékeny lett és aki nem teljesíti az program előírásokat szigorú szankciókra számíthat. A jogszabály értelmében minden táblára 5 évente friss talajvizsgálat és évente frissített tápanyag-gazdálkodási terv szükséges. A tápanyag-gazdálkodási terv elkészítése során figyelembe kell venni az adott termőhelyre és növény kultúrára vonatkozó termőhelyi és tápanyag ellátottsági kategóriákat, mert a kijuttatandó nitrogén hatóanyag mennyisége ezeknek megfelelően más és más lehet. E miatt a tervet minden évben meg kell újítani. Az idei AKG programban ehhez képest is szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie a nyerteseknek, hiszen talajvédelmi szakértő bevonásával és aláírásával kell megtervezni a tápanyag-gazdálkodási tervet. Az AKG programba pályázott termelőket az MVH folyamatosan elkezdte az előző héttől kiértesíteni a pályázatuk állapotáról, vagy a döntésről. Fontos, hogy minden termelőnek már az idei évtől úgy kell gazdálkodnia, mintha nyert volna a pályázata, attól függetlenül, hogy még nem tudja, hogy benne lesz-e az extra támogatásban. Ennek megfelelően már az idei gazdálkodási évre is el kell készítenie a tápanyag-gazdálkodási tervet!

Ezek évről évre folyamatos odafigyelést, szakértelmet és időt követel a gazdáktól.

A YIELD SERVICE program egy olyan szakértő szolgáltatás, amely minden segítséget megad a gazdálkodók számára.
- Talajmintavétel
- Akkreditált laborban készült bővített talajvizsgálat
- Részletes, leíró tábladiagnosztika
- A talaj szempontjából a termés limitáló tényezőinek rangsorolása
- Talajvédelmi Szakértő által készített és aláírt tápanyag-gazdálkodási terv
- Költségelemzés
- Részletes talajtérképek
- Szaktanácsadás
- Részben levásárolható szolgáltatási költség

Talajvédelmi tervkészítés hígtrágya engedélyeztetéshez, öntözési tervhez, gyümölcs telepítéshez

Amennyiben gyümölcsös telepítését, öntözőrendszer kiépítését, vagy hígtrágya felhasználást tervez talajvédelmi tervet kell készítenie. A YIELD SERVICE szolgáltatásai közül válassza a talajvédelmi tervkészítés programot!
- Szakértő mintavételezés
- Szelvény elemzés
- Részletes, fényképes dokumentáció
- Levásárlási lehetőség

Precíziós gazdálkodás YIELD SERVICE precíziós programokkal

A precíziós talaj mintavételezés értékes információt ad a gazdálkodónak a tábláiról, amely birtokában nagy pontossággal és részletességgel tudja  javítani/homogenizálni a talaj kémhatását, szerves-anyag ellátottságát, tápanyag feltöltöttségét. A növényállomány kondícióját precíziós módszerekkel vizsgálva szintén szükségszerűen lehet javítani, ami alkalmas a minőség homogenizálására, a termésszintek javítására.

A YIELD SERVICE precíziós szolgáltatásai minden igényére kidolgozott szakértő segítséget nyújtanak.
- Precíziós talajjavító program
- Precíziós tápanyag-gazdálkodási program
- Precíziós nitrogén program

Jelenleg a legtöbb gazdaságban azonos tápanyagdózissal és technológiával termesztünk egy kultúrát, pedig a talajvizsgálatok is jól mutatják, hogy a talaj tápanyagszintje és szolgáltató képessége táblánként, de táblán belül is jelentős eltéréseket mutat. Ennek megfelelően egy optimális hozamszint eléréséhez egy jó talajon kevesebb, gyengébb talajon több tápanyagra van szükség az átlaghoz képest (fenti ábra 6,5 t/ha búza terméshez szükséges foszfor szükségletet ábrázolja adott tábla hektáronként vett talajvizsgálati pontjain). A talajvizsgálati adatok alapján tervezett tápanyag utánpótlással jelentősen növelhető a gazdálkodás eredménye, hiszen egyes területeken eltüntetjük a limitáló tápanyaghiányt, máshol viszont csökkentjük a ráfordítást. Ezek mellett természetesen optimalizálni lehet a ráfordított műtrágya költségét is, hiszen a jól ellátott területekre „fölöslegesen” nem rakunk ki hatóanyagot, így műtrágyát és költséget spórolunk, ahol pedig több kijuttatásra lenne szükség, oda tudjuk ráfordítani a jobban feltöltött talajfolton „megspórolt” műtrágya árát a magasabb hozam elérés érdekében.

Bucsi Tamás
Talajtani szakértő
+36/20470 1655

Nyomtatóbarát változatPDF változat