Demográfiai földprogram - öszefoglaló

Összefoglaló a demográfiai földprogram munkacsoport üléséről
Időpont: 2011. augusztus 26., helyszín: Vidékfejlesztési Minisztérium
Résztvevő az AGRYA részéről: Dr. Weisz Miklós társelnök

A Nemzeti Földalapra (NFA) vonatkozó jogszabályok, illetve a Földtörvény módosításával a VM célja, hogy családbarát föld és birtokpolitika érvényesüljön és megakadályozzák a földspekulációt. Az állami földek felhasználásával és az elővásárlási jog érvényesítésével a földhöz jutásnál (tartós használatba adás) preferálni kívánják a családi gazdálkodók és/vagy a letelepedni és gazdálkodni akaró, gyermekek világra hozatalát és felnevelését vállaló fiatal párokat.

A népesedési (demográfiai) földprogram kidolgozásával és indításával az NFA tartós (25-50 éves) és örökölhető földbérleti jog keretében földet kíván juttatni a fiatal, gazdálkodni szándékozó pároknak, olyan kikötéssel, hogy a fiatal család letelepszik, gazdálkodik, valamint 2-3 gyermek világra hozatalát és felnevelését is vállalja.

A földjuttatáson túl a család és gazdasága sikeres indításához szükséges egyéb (pénzügyi, hitelezési, külterületi építési, szociális, családsegítő stb.) feltételek is kidolgozásra kerülnek egy egységes programban. Az állam együtt kíván működni a területileg érintett települési önkormányzatokkal a megfelelő helyszínek kiválasztásában és az egyéb helyi feltételek biztosításában. A Demográfiai földprogramot kiegészíti az ÚMVP „Fiatal gazdák induló támogatása” jogcím, és az AKG program.

Az NFA kezelésében lévő állami földvagyon pontos felmérése, a bérleti viszonyok tisztázása után több részletben várható az állami földek meghirdetése:
1.) 2011. szept. 12-től, kb. 70 ezer ha, ennek kb. 10%-a várható speciálisan a fiatalok
     számára meghirdetve (2-3 településenként kialakított „birtoktestek”, a bírálati 
     szempontoknál a fiatal gazdálkodók lesznek preferálva)
2.) 2012-ben kb. 360 ezer ha (ennek egy része menne a Demográfiai földprogramra)

A Demográfiai földprogram kidolgozása 2011. őszére van tervben, 2012-től tudna indulni, minta projektekkel (ehhez várható 2012-ben elkülönített költségvetési forrás). Az őszi kidolgozáshoz kapcsolódóan felmérés várható, hogy az ország mely területein és milyen mértékű a program iránt várható érdeklődés. Az érdeklődés, valamint a rendelkezésre álló ezév őszén bérbe adható állami földterületek ismeretében, továbbá a többszörösen hátrányos helyzetű valamint a tanyás térségek fejlesztési igényeit is figyelembe véve határolható le az a modellterület, ahol első körben indítható a program.

A Demográfiai csomag részei (lehetnek, pl.):
- földhöz jutás
- lakhatáshoz ösztönző (pl. támogatás tanyavásárláshoz)
- hosszú lejáratú hitelkonstrukciók
- külterület használatátgondolása
- családsegítő eszközök
- integrátorok, piacok szervezése

A cél a minőségi termelés ösztönzése, ökológia, integrált gazdálkodás, őshonos állatok tartásának, stb… ösztönzése.
A Program tartalmára vonatkozóan várnak javaslatokat többek között az AGRYA-tól is.

Nyomtatóbarát változatPDF változat