Egy tankkombináció, amely megoldást jelent a kukorica minden gyomnövénye ellen

A ProNik gyomirtó szer csomag két legkedvezőbb technikai tulajdonsága:
a tökéletes felszívódás és a széles gyomirtási spektruma.

Egyre inkább az állománykezelések irányába mozdul el a gyomirtás időpontja a kukoricában. Ezt elsősorban egyes gyomnövények elterjedése, felszaporodása indokolja. A mélyen csírázó, nagy magvú gyomok – csattanó maszlag, szerbtövis, selyemmályva, árvakelésű napraforgó – ellen preemergens kezeléssel nem tudunk minden esetben megfelelő hatást biztosítani, meg kell várni azok tömeges kelését. Az évelő gyomnövények ellen, mint amilyen a mezei acat, fenyércirok mindenképp posztemergens gyomirtást kell terveznünk. Célszerű olyan gyomirtó szer kombinációt választani, amely különböző hatóanyagainak köszönhetően alkalmas arra, hogy egyszeri kezeléssel hatékony gyomirtást nyújtson mind a magról kelő, mind az évelő gyomok ellen, legyen szó akár egyszikűekről, akár kétszikűekről.

A ProNik Plus gyomirtó szer csomag két terméket, Caspert és Milagro 240-et tartalmaz. A proszulfuron és dikamba hatóanyagú Casper felelős a kétszikű gyomnövények kontrollálásáért, míg a nikoszulfuron hatóanyagú Milagro 240 elsősorban az egyszikűek ellen nyújt megoldást. A Casper kettős hatásmóddal rendelkezik. A proszulfuron ALS inhibitor és a dikamba növekedésgátló hatásának köszönhetően gyomirtási spektruma meglehetősen széles. A kettős hatásmechanizmusának köszönhetően a hatáskifejtés rendkívül hatékony. A kezelést követően a gyomnövények fejlődése leáll, majd ezt követően megkezdődik a pusztulási folyamat, ami az időjárási körülményektől függően 2-3 hét elteltével teljes elszáradáshoz vezet.

A két különböző hatóanyag együttes használata nagyban hozzájárul a herbicid rezisztencia kialakulásának megelőzéséhez. Korai, erős felmelegedéssel érkező tavasz az évelő gyomok intenzív kihajtását segíti. Az utóbbi években egyre nagyobb gondot jelent kukoricában is a mezei acat fertőzés. Ez az agresszív évelő kétszikű gyomfaj a meleg hatására a talaj mélyebb rétegeiből kihajtva, más gyomfajokat nem találva, számára kedvező körülmények között fejlődve sanyargatja az éppen kelőfélben lévő, gyámoltalanabb kultúrnövényt. Az ország egyes területein az évelő egyszikűek, ezek közül is a fenyércirok okoz jelentős problémát a kukoricatermesztőknek.

Azokon a területeken, ahol évelő gyomnövények – mezei acat, fenyércirok, apró szulák – is előfordulnak, a Casper és Milagro 240 tartalmú ProNik Plus csomag nyújt jó megoldást. A két szer hatására ezek a mélyen gyökerező, erős földalatti túlélő képlettel rendelkező gyomnövények sínylődve, sárgás-vöröses elszíneződéses, majd száradásos tüneteket mutatva pusztulnak el.
A Milagro az évelő egyszikűek mellett a magról kelők ellen is megbízható hatékonyságot biztosít. A mellé csomagolt Eucarol Plus adalékanyaggal jó esőállóságot és gyorsabb felvételt biztosít a gyomnövényekbe.
A felhasználás időpontjának meghatározásánál az egyszikű gyomfejlettséget kell figyelembe venni, de a kukorica fejlettsége nem haladhatja meg a 6 leveles állapotot. A készítmények a kukorica kelése után 0,4 kg/ha Casper + 0,2 l/ha Milagro 240 + 0,5 l/ha Eucarol Plus nedvesítőszer dózisban, állománykezelésre használhatók. A kijuttatás a rizómáról hajtó fenyércirok 10-20 cm-es fejlettségekor, a köles gyökérváltása előtt 1-2, maximum 3 leveles fejlettségéig, a kakaslábfű 1-3 leveles állapotában történjen. A magról kelő kétszikűek 2-4 leveles állapotban, a mezei acat tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb a kombinációra. Csemegekukoricában és a vetőmag előállítás vonalainak gyomirtására a készítmény nem használható. A készítményhez minden esetben nedvesítőszer hozzáadása szükséges.

Az alkalmazástechnika szerepe a posztemergens  gyomirtásban

A gyomnövények – a kultúrnövényhez hasonlóan – védekeznek az időjárás hatásaival szemben. A viaszos bevonat, szőrözött levélfelszín, vastag epidermisz, besodródott levélfelület nehezíti a gyomirtó szerek tökéletes felszívódását, a gyomirtás hatékonyságát. Ezt a viaszbevonatot fel kell oldani, segíteni kell a készítmények bejutását, amiben nagy szerepe van a tankkeverékhez adagolt nitrogén műtrágyának és nedvesítőszernek. Bármely típusú nitrogén tartalmú műtrágya (pl. ammónium-nitrát, Nitrosol, Pallos) hatásfokozó, sokat segít a hatóanyag gyomnövénybe való felszívódásában, fokozva ezzel a megfelelő hatékonyságot. A permetlé készítéshez használt víz minősége, ezen belül elsősorban a víz keménysége is nagymértékben befolyásolja a gyomirtó szerek hatását, akár 10-30%-kal is csökkentheti azt. Ez megelőzhető 3-4 kg/ha ammóniumnitrát műtrágya permetléhez való hozzáadásával, ami kedvezően befolyásolja a permetlékészítéshez használt víz tulajdonságait is. Emellett a gyomnövények biológiai folyamatait és a gyomirtó szer felszívódását is fokozhatjuk nitrogén segítségével. A ProNik Plus csomagban lévő nikoszulfuron és proszulfuron hatáskifejtése nagymértékben gyorsítható 3-4 kg/ha ammónium-nitrát hozzáadásával. A jó herbicid hatás előfeltétele a gyomnövények megfelelő permetléfedettsége. Számos kísérletünk mellett üzemi tapasztalatok is bizonyították, hogy állománykezelés esetén mennyire fontos a megfelelő permetlémennyiség – a 200-250 l/ha – használata, a megfelelő permetlé borítottság elérésére. Erős gyomosodás esetén, ha a gyomok egymást is árnyékolják, magasabb permetlémennyiség használatát javasoljuk.

Legalább ilyen fontos és meghatározó tényező a megfelelő szórófej kiválasztása. A szeles időben, preemergens gyomirtás elvégzésére kitűnő légbeszívásos szórófejjel végzett posztemergens kezelés esetén csupán részleges hatás érhető el. Állománykezelésben, főleg a keskeny levelű, kis termetű egyszikű gyomok megfelelő permetlé borítását a kettősréses szórófejtípusok használatával biztosíthatjuk. A forró nappalok fokozzák a fitotoxikus tünetek kialakulásának veszélyét, nagyon fontos figyelmet fordítani a permetezés időzítésére, amennyiben lehetséges, inkább a kora reggeli vagy késő délutáni időszakra ütemezve. A helyes agrotechnika, a jó minőségű magágy minden esetben segíti az egyenletes gyomkelést, ezzel hozzájárul a jó gyomirtási eredményhez. A területünk gyomflórájának ismeretében szükséges kiválasztani a készítményt, helyes permetezéstechnikával kombinálva pedig elérhetjük a kívánatos eredményt.

Nyomtatóbarát változatPDF változat