Felfuthat az agrárhitelezés a Növekedési Hitelprogram révén

Új lehetőségeket jelent az agrárgazdálkodók számára, hogy a Növekedési Hitelprogram (NHP) második szakaszában rendelkezésre álló minimum 500 milliárd forint 90 százalékát új hitelek nyújtására kell fordítani. Ennek a hitelcélnak ugyanis megfelelnek a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására nyújtott hitelek is, amelyek már eddig is népszerűek voltak a gazdálkodók körében, mert egyszerűen és gyorsan igényelhetőek. A területalapú támogatások esetén például 56 440 forinthoz juthatnak hektáronként 2,50 százalékos kamatozással a jobb minősítésű ügyfelek 2014-ben, de már 2015-re is készül az OTP Bank a területalapú támogatások előfinanszírozása kapcsán.

Lökést adhat a következő hónapokban az EU-s támogatások, ezen belül a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának a Növekedési Hitelprogram. A bankok hitelezési aktivitását támogatja, hogy ezek a konstrukciók alacsony kockázatúak, a gazdálkodók hitelkeresletét pedig élénkítheti, hogy minden eddiginél olcsóbban juthatnak forráshoz az aktuális termelési ciklushoz.

Az uniós forrásból nyújtott egységes területalapú (SAPS) támogatás a legnépszerűbb támogatás, amelynek előfinanszírozását a gazdák igénybe szokták venni. Nem véltetlen, hiszen jogosultjainak száma közel 180 ezer, akik mintegy 5 millió hektár után kapnak pénzt az uniós kasszából. „ A gazdálkodók 2014-ben hektáronként közel 70 ezer forint területalapú támogatással kalkulálhatnak, amelynek 80-85 százalékát finanszírozzuk elő, így a legjobb minősítésű ügyfeleink hektáronként akár 56.440 forintos hitelösszeghez is hozzájuthatnak” – jelezte Szabó István, az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályának vezetője.

A Növekedési Hitelprogram keretfeltételei azonban ennél jóval szélesebb spektrumban teszik lehetővé a mezőgazdasági támogatások és az ahhoz kapcsolódó beruházások finanszírozását, amely a bankok kínálatában is megjelenik.

„Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a SAPS támogatás, az agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a Natura 2000 gyepterületeken, valamint a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtott kompenzációs támogatások mellett egyéb mezőgazdasági közvetlen támogatások előfinanszírozására is van lehetőség a 2,5%-os forrásból. A teljesség igény nélkül ilyenek az állatjóléti támogatások (baromfi, sertés), a mezőgazdasági területek erdősítését elősegítő támogatások, gépek és technológiai berendezések támogatása, az elkülönített zöldség-gyümölcs támogatás illetve a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás is”– emelte ki Szabó István.

Mit is jelent ez a gyakorlatban a sokat emlegetett, nehezebb helyzetben lévő élelmiszeripari vállalkozásoknak? A közelmúltban meghirdetett EMVA Élelmiszeripari gépek beszerzését és technológiai fejlesztését támogató pályázatok finanszírozásához például az OTP Bank szintén forrást nyújt a Növekedési Hitelprogram második szakaszában, amely jelentősen csökkentheti az élelmiszeripari vállalkozások kamatterheit és a rég tervezett beruházások is megvalósulhatnak anélkül, hogy komolyabb likviditási nehézségekbe ütköznének a hitelfelvétel miatt.

Jó hír a gazdálkodásukat bővíteni kívánó őstermelők, illetve egyéni vállalkozók számára is van, hiszen az MNB megerősített állásfoglalása szerint termőföld vásárlás esetén is részesedhetnek a 2,5 százalékos kamattal nyújtott hitelprogramból.

Nyomtatóbarát változatPDF változat