A fiatal gazda támogatási kérelmek beadásáról

Mostmár szinte napi szintű kérdés az AGRYA Call Centerben, hogy mikor lehet újra beadni kérelmet a fiatal gazda jogcímre és mennyi lesz a keretösszeg, ami szétosztásra kerül. Ha a kérdéseket maradéktalanul nem is tudjuk megválaszolni, de igyekszünk használható információkkal szolgálni.

Ahhoz, hogy a fiatal gazda támogatás újra meghirdetésre kerüljön új, un. jogcím rendeletet kell kiadni. Ez egy vidékfejlesztési miniszteri rendelet, amelynek a megalkotása pontosan leírt folyamat szerint zajlik. Ennek első része a rendelet szakértői előkészítése, amikor a „tervezet tervezete” elkészül. Ez lezajlott a nyáron, az AGRYA részese volt az egyeztetésnek. Kérdés, hogy az időközben bekövetkezett vezető váltás az érintett főosztályon hatással lesz-e erre az ügyre. Elméletileg nem lesz hatása erre a szakmai kérdésre.

A következő lépcső az ún. közigazgatási egyeztetés. Ennek részeként az állami szervek és az érdekképviseleti szervezetek megkapják véleményezésre a tervezetet. A beérkezett véleménynek alapján elkészül a végleges tervezet, amelyet aláír a Miniszter és ezután átkerül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba, hogy megjelenjen Magyar Közlönyben és ezzel hatályos jogszabállyá váljon.

A közigazgatási egyeztetés már nagyobb nyilvánosságot kap, mint az egyeztetés szakértői szintje. A teljes közigazgatási egyeztetésre minimum 2 hét szükséges, de az esetek döntő többségében inkább 4-6 hét, amíg a folyamat a végére ér. A fiatal gazda jogcím rendelet nem tűnik olyan stratégiai fontosságúnak, hogy extra gyorsan megtörténjen az egyeztetés, így inkább 1 hónappal kell számolni, mint időszükséglettel.

A vonatkozó jogszabály szerint a miniszteri rendelet kiadása és támogatási kérelmek beadásának megnyitása között legalább 1 hónapnak kell eltelnie. Ez szükséges ahhoz, hogy az MVH fel tudjon készülni: űrlapok, hirdetmények, sóhajtozás, vakarózás, stb.

A közigazgatási egyeztetés még el sem indult a fiatal gazda jogcím rendelettel kapcsolatosan, az AGRYA nem kapta még meg a jogszabály tervezetet. Tehát még nem tudjuk, hogy honnan kell számítani ezt a hozzávetőleg 2 hónapos procedúrát. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk október 10-én hétfőn meg is jönne a tervezet, akkor is a leggyorsabb tempó mellett csak december elején nyílhatna meg a lehetőség a kérelmek beadásárára. Reálisan azonban ebben az esetben is valamikor december közepén lehetne a kérelmeket beadni.

Összefoglalva, ha október 20 előtt nem kezdődik meg az új fiatal gazda rendelet egyeztetése, akkor elhanyagolható esélye van annak, hogy még 2011. évben be lehet adni erre a jogcímre támogatási kérelmet. Ha a napokban megkezdődik az egyeztetés, akkor is nagyon kérdéses, hogy a meghirdetés megtörténik-e.

Ráadásul a rendelkezésre álló források még mindig nem ismertek, még mindig keresik a „rávalót” Minisztériumban. Már csak emiatt is úgy gondoljuk, hogy a „Jézuska nem teszi oda a karifa alá” a pályázati felhívást. Reméljük nem lesz igazunk….

Nyomtatóbarát változatPDF változat