Hogyan növeljük a műtrágyák hatékonyságát? - AgroBio

Starter műtrágyázás és baktériumtrágyázás egy menetben!

Azzal, hogy a talajbaktérium készítmények bekerültek az AKG programba, minden eddiginél nagyobb figyelem kíséri a forgalomban lévő kereskedelmi termékek hatását. A talajbaktérium készítmények használatának terjedése ma már nem kérdés, ugyanakkor egy olyan termékkörrel állnak szemben a termelők, amelyről – valljuk be – jóval kevesebb ismeretanyag áll rendelkezésre, mint más input anyagokkal esetében. A BactoFil® termékek igen szoros kapcsolatot mutatnak más inputanyagok hatásával, mint pl. a növényvédő szerek, műtrágyák, hibridek, fajták.
Ismeretes, hogy a szervetlen tápelemek hasznosulási rátája gyenge, nem igen éri el a 40 %-ot sem. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miként lehet ezt fokozni úgy, hogy nem a műtrágyák dózisait növeljük, aminek egyébként is jelentős talajélet romboló hatása van, ugyanakkor meredeken növeli a termelés költségeit bizonytalan megtérülés mellet.
A talajok tápanyag-szolgáltató képessége, termőképessége döntően függ a talaj egészségi állapotától, ami egyenlő a talajban lévő, harmonikus mikrobiális élettől.

Talajbaktérium és műtrágya összeférhetetlenség?
A talajéletet visszaadó baktériumtrágyák egyik sarkalatos pontja a keverhetőség. A magas (7%-nál nagyobb) nitrogén koncentráció ugyanis elpusztítja a baktériumok sejtfalát, így azok a talajba kerülve nem képesek szaporodni és biztosítani az elvárt biológiai hatást.
Turbósított starterhatás
A starter műtrágyák „értékét” általában a bennük lévő foszfortartalommal szokták mérni, hiszen a starterhatást főként a mag közelébe kijuttatott foszfor okozza. A KITEstart® FL összetétele 10% nitrogén (N) és 30% foszfor (P). A BactoFil® termékek a talajba jutva nem csak jelentősen növelik a műtrágyák hatékonyságát, hanem a vegetáció során legkevesebb 35 kg/ha foszfor és kálium feltárására képesek, a jelentős mennyiségű, 40–80 kg/ha nitrogén megkötése mellett. Ezért a rendszeres BactoFil® használat mellett érdemes újragondolni a kijuttatott műtrágya tápanyag dózisait.
A folyékony technológia előnyei
A folyékony technológia egyszerűsíti az adagolást és igen precíz kijuttatást tesz lehetővé. Megszűnik a zsákok mozgatásával, bontogatásával járó kényelmetlenség és időveszteség. A folyékony technológia további felbecsülhetetlen előnye, hogy nincs többé dilemma, hogy talajfertőtlenítő szer vagy starter műtrágya kerüljön a mikro granulátum szóró tartályaiba. A folyékony forma egyben azt is jelenti, hogy szárazabb időben könnyebb és gyorsabb a tápanyagok hasznosulása, mert kevesebb talajnedvességet igényel, mint a granulátumok.

Hódmezővásárhelyen, 5 hektáron állítottunk be kísérletet kukoricában. 6 sorban KITEstart® FL (20 l/ha) + BactoFil® A10 (1 l/ha) kombinációval kezelték a termőföldet. A kijuttatás a vetéssel egy menetben, 40 l víz felhasználásával történt 2015. április 16-án. 2015. június 3-án végzett felvételezéseknél azt tapasztalhattuk, hogy a KITEstart® FL + BactoFil® A10 baktériumtrágyával kezelt területen mind a kukorica gyökérzete, mind a fotoszintetizáló levélfelület nagysága is jelentősen fejlettebb volt a kontroll (csak KITEstart® FL) területről származóval szemben. A kép jól szemlélteti, hogy a szinergista hatás milyen fejlődési különbséget eredményezett.

Az azonnali starterhatást biztosító KITEstart® mellett a BactoFil® termékek a vegetáció alatt folyamatosan tárják fel a tápanyagokat (P, K) és kötik meg a nitrogént (N). Emellett növekedési hormont (auxin) és vitaminokat termelnek, mikroelemeket biztosítanak, így a kezdeti gyors csírázást és kelést további erős fejlődés követi. A kombináció konzekvens használata javíthatja a talajszerkezetet, a kolloid rendszert. A talaj vízmegkötő képességének javulása pedig a növények szárazságtűrő képességét emeli. A BactoFil® termékekben lévő törzsek a tápanyagok feltárása és a nitrogénkötés mellett speciális feladatokat is ellátnak. Ilyen, a humifikáció, és a cellulózbontás mellett, például a kórokozó gombák (pl. fuzárium, szklerotínia) szaporodásának hatékony gátlása.

Kijuttatás

A BactoFil + KITEStart kombinációt a vetéssel egy menetben, vetőgépre szerelt kijuttató berendezéssel kell kijuttatni 20 liter KITEStart + 1,0 l/ha BactoFil A10 v. B10 + 40 liter víz kombinációjában. Nagyteljesítményű gépek esetében az ideális eszköz a KITE –JET, kisebb gépek esetében a BactoFil S-JET. Ezekről a KITE ill. az AGRO.bio szakembereitől kaphat felvilágosítást.

A technológia közös előnyei:

• Erősített starterhatás
• Azonnali és tartós tápanyagellátás
• Mikroelemek biztosítása
• Fonalas gombák (pl.: fuzárium) szaporodásának gátlása
• Humifikáció
• Talajszerkezet javulás
• Pontos adagolás
• Nagy teljesítmény

Nyomtatóbarát változatPDF változat