Instant megoldás mobilról - Yara

Az elmúlt években rohamos technikai fejlődésnek  lehetünk szemtanúi. A táblagépek, és okostelefonok már nemcsak a fiatal generáció kiváltsága, amit csak szórakozásra lehet használni. Az Agrostratéga tavaly a hazai gazdálkodók körében készült felmérése alapján a 2013-ban a válaszadók 36%-a használt internet előfizetéssel rendelkező okostelefont. Ez az arány egy évvel később már 45% volt. A táblagép használata 9-ről 14%-ra nőtt. Ez azt jelenti, hogy ma már egyre több termelő számára elérhetőek a világháló és a technika adta lehetőségek kint a földjükön. Ez a trend természetesen nekünk, beszállítóknak is hatalmas lehetőség, és egyben kihívás is, hogy hogyan is támogassuk a termelők munkáját, hogyan segíthetünk abban, hogy minél pontosabban és gyorsabban beazonosíthassák növényeik szükségleteit és találjanak rá megoldást.

A mai technikai körülmények között lehetőségünk van arra, hogy a lehető legpontosabban felmérjük és kezeljük a növény igényeit úgy, hogy a probléma és annak kezelése az adott táblán belül is változhat, pontosabbá válhat. Rengeteg GPS alapú mérőműszer, gép áll rendelkezésre, amelyek szinte centiméternyi pontossággal segítenek a táblán való munkák elvégzésében. A Yara fejlesztései között is több olyan eszközt találunk, amelyek hatékonyabbá teszik a mezőgazdasági munkákat.
Most egy mobilalkalmazást szeretnénk bemutatni, melynek segítségével az egyes tápelemhiány tüneteit könnyen beazonosíthatjuk. A CheckIT egy olyan diagnosztikai segédeszköz, amelynek használatával könnyedén felismerhetjük a növényen jelentkező tápanyaghiányt. A különböző makro-, mezo- és mikroelemek hiányának felismerése mellett részletesen olvashatunk az adott elem a növény fejlődésében betöltött szerepéről, a hiány okozta problémákról és természetesen a kezelési lehetőségekről.
Miért is fontos, hogy a termesztett kultúra megfelelő mennyiségben és minőségben jusson tápanyagokhoz? Az ásványi tápelemek révén biztosíthatjuk növényeink számára a megfelelő kondíciót az egyre kiszámíthatatlanabbá váló természeti körülmények elviselésére, és alapozhatjuk meg a megfelelő minőségű és mennyiségű termést is. Bizonyára sokaknak ismerős a Liebig-Sprengel féle minimum törvény, amely kiválóan szemlélteti, hogy a növény számára biztosított tápelemek egymáshoz viszonyított aránya milyen befolyásoló tényező tud lenni. Egy vagy több tápelem hiánya esetén, a relatív legkisebb arányban jelen lévő elem lesz a meghatározó a többi elem felvételét illetően. Ha valamelyik nem áll rendelkezésre, vagy csak nagyon kis mértékben, akkor a többi tápanyag sem tud hasznosulni.
Lássuk, hogy működik a Yara ChecIT mobilalkalmazás! Válassza ki a vizsgálni szánt növényt. A jelentkezett tüneteket kiválaszthatja kép alapján, vagy használhatja a szűrőt. Kétféle szűrőt használhat, az egyik a tünetek leírása alapján működik, a másik pedig a tünet jelentkezésének helye alapján – vagyis, hogy a növény melyik részén jelentkeztek a hiánytünetek.  Az egyes képek alatt részletes leírást talál az adott elem szerepéről, a hiánya által okozott tünetekről, a hiány lehetséges okairól, és élettani hatásairól. Ha sikerült beazonosítani a problémát, akkor a kép mellett koppintson a Yara termékek gombra. Ekkor láthatóvá válnak azok a Yara termékek, amelyek segítenek a tápelem hiányt orvosolni, vagy épp megelőzni. A termékekre kattintva pedig további információt talál annak felhasználásáról.

A CheckIT ingyenes mobilalkalmazás letöltésével hozzájuthat egy olyan fényképgyűjteményhez, amely referenciaként szolgálhat bármilyen tápelemhiány tünetének beazonosításánál, ráadásul olyan területeken is használható, ahol gyenge a térerő.

Nyomtatóbarát változatPDF változat