Komoly gondot okoz a december végi jogszabály módosítás a fiatal gazda támogatás lehívásában

A 23/2007 FVM rendeletet december 21-én módosították. Ebben a korábbi gyakorlattól eltérően szabályozták az üzemméret számítást. Az új módszer indokolatlanul kedvezőtlen helyzetbe hozza azokat, akik 2008-ban nyertek el fiatal gazda támogatást és most kívánják lehívni 10% fennmaradt támogatást.

Az új rendelkezés szerint a támogatási kérelem beadásakori SFH táblázatot és a kifizetési kérelem benyújtsakori euró árfolyamot kell használni az üzemméret számításakor. Ez eltér a korábbi gyakorlattól, amely mind az euró árfolyam, mind az SFH táblázat esetén a kifizetési kerelem benyújtásakor hatályos adatokat rendelte alkalmazni. Jellemzi a helyzet váratlanságát, hogy még az MVH is a régi gyakorlat szerint hozta nyilvánosságra a közleményét, amelyet a jogszabály módosítás után korrigáltak.

Az új szabályozás értelmetlen és inkorrekt. Az euró árfolyam miatt a fiatal gazdáknak legalább 10%-al nagyobb méretű gazdaságot kell felépíteni ahhoz képest, mintha a jelenleg hatályos SFH táblát használnák. A változtatással ráadásul felülírták a 2011. évi gyakorlatot, amelynek figyelembe vételével készültek az érintettek a 2012. januári támogatás lehívásra.

A decemberi jogszabálymódosítás idején már megszülettek a kapcsolódó gazdasági döntések, a gazdasági események már le is zajlottak. Így az érintettek tehetetlenül állnak a kialakult helyzet előtt. Önhibájukon kívüli ok miatt kerültek nehéz helyzetbe.

 

Az AGRYA már októberben jelezte, két levélben is, hogy a tervezett módosításból gond lesz és az sérti a jogbiztonságot. Sajnos a jelzést nem vették figyelembe a VM illetékesei.

 

Az AGRYA kezdeményezte a jogszabály módosítását és emiatt a 10% lehívására vonatkozó határidő meghosszabítását.

 

A vonatkozó levelezést csatoljuk.

Nyomtatóbarát változatPDF változat