Lássunk jó példákat! Új ismeretátadási lehetőségeket kínálnak a Bemutató Üzemi programok.

Az egészséges élelmiszer előállítás, a fenntarthatóság, a gazdaságosság, termelékenység és versenyképesség követelményeinek érvényesítése a gazdálkodásban, mind arra ösztönöznek, hogy a gazdálkodók számára legyenek olyan „zászlóshajók”, amelyek példát mutatnak.

Tudás nélkül nem lehet gazdálkodni, ehhez viszont meg kell szerezni a szükséges szakismereteket. A szakmai ismeretek átadásának leghatékonyabb módja a gyakorlat bemutatása. Ebben segíthetnek olyan kiemelkedő gazdaságok, melyek vállalják, hogy telepük bemutatásával segítséget nyújtanak gazdálkodótársaiknak.
A Bemutató Üzemek azok a gazdaságok, melyek a tevékenységüket szervezett tájékoztatók, konzultációs programok révén ismertetik meg más mezőgazdasági termelőkkel és erdőgazdálkodókkal. A programok során olyan innovatív technológiákat, fajtákat, környezetvédelmi, állatjóléti, gazdaságirányítási, szervezési, és marketing megoldásokat mutatnak be, melyek alkalmazása révén eredményesen gazdálkodnak, és melyek elterjesztése növeli a mezőgazdasági termelők és erdőgazdálkodók versenyképességét, és a fenntartható fejlődés feltételeihez való alkalmazkodó-képességét.

A Bemutató Üzemként való elismerésére és nyilvántartásba vételére 2013 őszén volt lehetőség pályázni. A pályázatok szakmai értékelése után 2014 januárjában 119 gazdaság nyerte el a Bemutató Üzem címet, és nyújthat be 2014. első, illetve második félévére projekttervet, melyben a bemutató programokat kell rögzítenie. A Bemutató Üzemek a megvalósított programok költségei alapján vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. Az értékelés fő szempontjai a bemutatás tárgyának stratégiai jelentősége az adott tájegységben, gazdasági versenyképesség növelő hatása, környezetkímélő hatása és innovatív jellegének mértéke voltak. Az Észak Alföldi és a Dél Alföldi régiókban különösen magas számban jelentkeztek a gazdaságok.
Az érdeklődő mezőgazdasági termelők és erdőgazdálkodók a Bemutató Üzemek segítségével innovatív és a mai kor kihívásainak megfelelő gazdaságok mindennapjaiba tekinthetnek be. A legalább öt órás programokon térítésmentesen vehetnek részt, és olyan különböző szakterületek közül választhatnak, mint növénytermesztés, kertészet, integrált növény- és talajvédelem, öntözés, vízgazdálkodás, állattenyésztés, állategészségügy, állatjólét, mezőgazdasági és erdőgazdálkodási gépesítés, mezőgazdasági és erdőgazdálkodási technológia, megújuló energia, fenntartható gazdálkodás, környezetvédelem, ökológiai gazdálkodás, induló fiatalok gazdálkodása, kereskedelmi forgalmazás céljából történő élelmiszer-előállítás, a külön jogszabályban meghatározott kistermelői élelmiszer-előállítás, erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás és a lovas-turizmus.

A szakterületeken belül a programok még nagyobb változatosságot mutatnak, így – a teljesség igénye nélkül - megtalálható köztük a talaj- és tápanyagigény bemutatása, metszésmódok ismertetése, a fajtaválasztás jelentősége, termesztéstechnológiai követelmények és a termőhelyi adottságok ismertetése. De a rosszul végzett talajművelés, a túlzásba vitt vegyszerhasználat és egyéb rossz technológiák káros hatásairól, illetve a környezetkímélő és fenntartható mezőgazdálkodás elveiről, a termőtalaj természetes tápanyagainak és nedvességtartalmának védelméről, a trágyakezelésről és a vegyszermaradványok kezeléséről is hallhatnak a résztvevők. Az extenzív állattenyésztés bemutatón lehetőség van az előállított termékek, élelmiszerek megismerésére és kóstolására is.
Az erdőgazdaságokban az erdőgazdasági technológiákkal, illetve a megtermelt dendromassza jelentőségének és különböző hasznosítási módjainak bemutatásával, illetve az erdészeti lovak betanításával és gyakorlati alkalmazása találkozhatnak a szakterület iránt érdeklődők. A vadgazdálkodásban érdekelt gazdálkodók a vadgazdálkodás és vadászat szabályozásáról, a vadászterületek kialakításáról, működtetéséről tájékozódhatnak.

A programok során a szakmai ismeretek nem korlátozódnak az elméletre, minden eseten a gyakorlatban is szemléltetik a Bemutató Üzemek a tevékenységüket és megosztják a résztvevőkkel a tapasztalataikat, a tevékenységükhöz kapcsolódó adminisztrációról, a kötelező előírásokról és a támogatási lehetőségekről is, valamint szót ejtenek a gazdálkodásukhoz kapcsolódó nehézségekről és pozitívumokról is.

Az említett programok csak ízelítők. A Bemutató Üzemek által kínált ismeretátadási lehetőségek iránt érdeklődők bővebben tájékozódhatnak a NAKVI () honlapján, ahol hamarosan megtalálhatók a Bemutató Üzemek elérhetőségei, teljes programjai, valamint a programokra való jelentkezési feltételek és lehetőségek.

Forrás: NAKVI – Ungi Szilvia
 

Nyomtatóbarát változatPDF változat