Lefőtt a kávé, Elnök úr! - vélemény írás az MVH-t érintő büntető ügyről

Akik ezt a weblapot rendszeresen látogatják, azok tudják, hogy az AGRYA erős kritikai éllel követi a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mesterkedéseit. Így szinte kötelességünknek érezzük, hogy megemlékezzünk a most kirobbant területalapú támogatás botrányról és annak tágabb összefüggéseiről.

 

Először is le kell szögezni, hogy ami most történik, az valahol várható, kiszámítható volt, az MVH-s vezetői mentalitásból szépen levezethető. Mert mennyit is hallhattuk, hogy az MVH a legszuperebb szervezet széles e hazában, sőt egész Európában, meg hogy a magyar MVH nem is tartozik a magyar gazdáknak elszámolással, hiszen inkább az EU intézményeket tekinti főnöknek, mintegy területen kívüli szervként.  Az MVH, olyasmi, mint az indián kaszinók az USA-ban.
Másrészről azt se feledjük el, hogy az MVH hogyan áll az ügyfelekhez. Az MVH mindent megtehet, mindenféle jogsértést következmény nélkül elkövethet, a határidőket nem kell betartania, a jogerős bírósági ítéleteket nem kell végrehajtania, stb., stb. Tehát egy mindannyiunk felett álló szuper galaktikus szervezet. Miért csodálkozunk azon, ha egy ilyen párját ritkító szervezet vezetői el is hihetik, hogy ők maguk is mindenek felett állnak, hogy rájuk nem vonatkoznak sem a jogi, sem az erkölcsi normák, hogy még a bűncselekmény elkövetését is megúszhatják (az ártatlanság vélelme mindenkit megillet). Tehát ami most történik, csak annak a sok-sok következmény nélküli jogsértésnek az egyenes hatása, amit az MVH az évek alatt elkövetett, a sok elmarasztaló bírósági ítélet ezt kellően igazolja.

 

Anno, 2010-ben nagy reményekkel tekintettek a gazdák az új MVH vezetésére, Palkovics Péterre, az új elnökre. Hamar csalódnunk kellett. A helyzet nehogy jobb lett volna, inkább csak romlott. Az MVH új vezetése tovább erősítette az MVH csalhatatlanságának és nagyszerűségének hamis mítoszát. Talán ez illeszkedett az új vezetés személyiség jegyeihez a leginkább, ki tudja, de a tény az tény, a kritikák nem csillapodtak a gazdák részéről. Az önfényezésnek és a minden hibát kimagyarázásának egy pompás gépezetét sikerült kiépíteni, ebben vitán felül sikeresek voltak. Az MVH azonban, nyugodtan kimondhatjuk, nem lett se hatékonyabb, se jogkövetőbb, se ügyfélbarátabb ahhoz képest, mint amilyen 2010 előtt volt. Pedig az se volt piskóta! Már láthatjuk, az az időszak méznyalás volt a Palkovics-féle vezetés időszakához képest.

 

Az elmúlt három év tele volt a gazdák és más ügyfelek keserűségével, panaszaival, ha az MVH-ról volt szó. Az AGRYA által vitt "fiatal gazda újrapontozás ügy" bírósági, kúriai ítéletei egyben az MVH vezetés alkalmatlanságát tételesen rögzítő dokumentumok is. Mert ki felel egy hierachizált szervezet tevékenységéért, az ott folyó munka szakmai-jogi színvonaláért? Pontosan a hierachizáltság okán az első számú vezető! Sajnos a gazdák és ügyfelek panaszait nem követték változások, úgy látszik az a sok tízezer elégedetlen ügyfél, polgár, szavazó nem volt elég ahhoz, hogy személyi változások történjenek.
Most azonban a földalapú támogatás botránnyal egy új szintre lépett az MVH körüli jogsértés tömeg. A sajtó hírek arra utalnak, hogy MVH felső vezetői segédlettel, támogatással, bűncselekmények történtek. Ebben a helyzetben egy férfi, egy felelős közszolga, egy római jellem nem tehet mást, mint, hogy lemond, vagy legalábbis felajánlja a lemondását. Nem számít, hogy tudott-e az ügyről. Az önmagában elegendő egy vezető lemondásához, hogy ez az ügy egyáltalán megtörténhetett az adott hivatalban, hogy a gyanú egyáltalán felmerült és büntetőjogi eljárás indult. Lemond az első számú vezető, legfeljebb nem engedik elmenni. A lemondás egy világos jelzése annak, hogy felelőssége van a vezetőnek minden emberéért, különösen, ha a közvetlen, felső vezető társáról van szó, aki vele évek óta együtt irányítja az MVH-t. Sajnos Palkovics elnök úr ezt gesztust nem tette meg, ezt a felelősséget nem vállalta, legalábbis jelen írás elkészültéig. Kár. Ez az egyértelmű kiállás még talán szimpátiát is kelthetne. De még mindig nem késő. Elnök úr! Lefőtt a kávé, menni kéne!

Nyomtatóbarát változatPDF változat