Légy ott légyott Börcsön

Mészáros Zsuzsanna vagyok, a Szent István Egyetem III. évfolyamos gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakos és agrárgazdasági szakirányos hallgatója. Én egy pesti lány vagyok, amit nem a büszkeség miatt emelek ki, hanem mert mindenhol megszólnak miatta és amiatt, hogy akkor miért ilyen jellegű tanulmányokat folytatok. Ebből következik, hogy a felmenőim nem foglalkoznak gazdálkodással. Azért jelentkeztem a programra, hogy betekintést nyerhessek a vidéki életbe, hogy gyakorlati tapasztalatokkal bővítsem a tudásomat, amire az egyetemen nem feltétlenül adódik lehetőség.

(Ha Ön részesült fiatal gazda támogatásban, akkor kérem töltse ki ezt a kérdőívet https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHAwc2JvaEkwT3hBYy1... , mely a szakdolgozatomhoz szükséges! szerk. 2013.febr.25.)

2012. április 2-án érkezett meg az email az AGRYA-tól, hogy részt vehetek a Vidék Kaland Hivatásos Programban! Április 3-án születtem, így az egyik legjobb születésnapi ajándékomat kaptam meg ezáltal!

Alapvetően egy állattartással foglalkozó gazdaságot szerettem volna megnézni, amivel két legyet üthettem volna egy csapásra, hiszen kis hazánkban fenntarthatatlan egy állattartó telep, ha nem rendelkezik saját földterülettel, amin megtermeli a gazda a takarmányt vagy annak egy bizonyos hányadát. Ezt a döntésemet később megváltoztattam, mert attól tartottam, hogy nem jut majd elég idő arra, hogy a növénytermesztésbe is betekintést nyerjek az állattenyésztés mellett, valamint egy korábbi program keretében utóbbiból már kaptam egy kis ízelítőt, így ideje volt új vizekre evezni! Végül a szántóföldi növénytermesztést választottam, ahol a lehető legtöbb munkafolyamatba szerettem volna betekintést nyerni, úgy mint szántás, vetés, betakarítás (bálázás) és növényvédelem.

Május 29-én kaptam meg a fogadó gazdám nevét – ifj. Rácz Róbert – és elérhetőségét.
A rá következő napok valamelyikén fel is vettem Vele a kapcsolatot (bár első hívásomkor éppen zavartam, így tűkön ülve vártam az ígért visszahívását). Természetesen a visszahívás megtörtént és máris sikerült az első látogatásom időpontját egyeztetni, ami június 12-re esett.

12-én reggel az 5 órai vonattal indultam el otthonról, hogy elérjem a Keleti pályaudvarról 6:05-kor induló vonatomat. Győrbe készültem, ahol még sosem jártam és nagyon izgultam, hogy milyen lesz a találkozás és a kaland. Railjettel mentem, ki szerettem volna próbálni és nem csalódtam, ilyen kellemes utazásom még soha nem volt! Győrben a pályaudvar előtt Robi már várt rám, persze kóvályogtam egy ideig, mire megtaláltam, de végül csak sikerült.. Egyébként egy előző AGRYA-s program keretében én már találkoztam Robival, de Ő erre nem emlékezett, ebből a szempontból legalább tiszta lappal indultam! :)

Robiék gazdasága Börcsön található családi vállalkozás. Ez a vállalkozás négy család összefogásából működik 360 ha földterületen. Ezen a területen mákot, búzát, repcét és kukoricát termelnek. A telephelyen kettő magtár található. Egyik önerőből, a másik hitelből épült meg. Folyamatosan figyelik a további pályázati és fejlesztési lehetőségeket. Eddig 3 pályázatuk nyert: szántóföldi permetező, valamint vetőgép finanszírozását nyerték meg. Kettő nyugdíjas alkalmazottjuk van, akiket szezonálisan foglalkoztatnak. Az értékesítés során csak mákra vannak leszerződve, a többi terményt a szabad piacon adják el.

A program:

A Bayer CropScience IX. Bayer Légyottját tartotta Börcsön, ami a Biztonság a növényvédelemben bemutató és oktatás nevet kapta. Robiék földterületének egy kis részén került megrendezésre ez a program, így egyből a helyszínre siettünk, hogy megnézzük, miképp haladnak a munkálatok. Beregisztráltunk és a regisztráció után kaptunk egy programfüzetet, ajándék szalmakalapot és egyebeket. Robi bemutatott az Édesapjának –Rácz Róbertnek- és még pár embernek, elmeséltük nekik, hogy miért vagyok itt, de rengeteg volt a teendő, ezért igyekeztem nem láb alatt lenni és nem hátráltatni a munkálatokat, így önállósítottam magamat. Habár többektől is megkérdeztem, hogy tudnék-e segíteni, de nem volt rám szükség, ezért felfedező útra indultam. Különböző standok voltak felállítva a területen, én egy méhész úriemberhez mentem oda és hallgattam meg a történetét, amiből ízelítőt adott a program kezdete előtt, de rövidesen el is kezdődött a megnyitó.

Az idő elég borús volt, esőre állt, de ennek ellenére szépszerével gyűltek a gazdálkodók a programra. 3 hektáros táblán, öntés réti csernozjom talajon folyt a bemutató. Kukoricát, napraforgót, repcét és búzát vetettek a területre. A Bayer kiadványa szerint a kezelt parcellák mérete 12 x 50 m. Minden növénynél volt kezeletlen parcella, ezek mérete 6 x 50 m volt.

Elővetemény: őszi búza
Permetezés: IH 900/12; Lémennyiség: gyomirtás 200 l/ha, gomba-rovarölő szerek 300 l/ha
Vetés: Sulky SX függesztett gavonavetőgép; Monosem NG Plus 6 soros szemenkénti vetőgép

Talajművelés, tápanyagellátás:
2011. 08.22. közép mély szántás, Lemken Heliodor rövidtárcsával elmunkálva, Leták kombinátorral magágy készítés
ősziek alá: 17,5 kg N, 35 kg P, 105 kg/ha K
2012.03.28. kapások területének lezárása He-Va hengerrel, simítóval kombinálva
napraforgó, kukorica: 17,5 kg N, 35 kg P, 105 kg/ha K
2012.04.13. napraforgó, kukorica magágy készítés Leták kombinátorral
Timac Agro 35 NP, 105 kg/ha a vetéssel egy menetben a kapások alá

Csapatokra oszlottunk és minden növénynél a Bayer szakemberei tájékoztatták a gazdákat a növényvédőszerek hatékonyságáról, az újításokról a felbukkanó gyomnövényekről és kártevőkről. A kiadvány minden fontos információ tartalmazott. Az egyes növényeknél a magágykészítés és vetés idejét, a fajtát, a csávázó fajtáját és a kezeléseket (herbicid, inszekticid, fungicid).

A kukoricánál 9+1 (a kezeletlen terület) parcellán mutatták be a szereket. Különböző növényvédőket illetve azonos növényvédőket is szemléltették, de különböző fejlettségi (premergens, epost, postemergens) korban kijuttatva. pl.: Adengo, Monsoon, Laudis

A napraforgónál mindez 2+1 parcellában történt. Növényvédő pl.: Heliosz Duo, Biscaya

Őszi búzánál 9+1 területen. pl.: Biscaya, Zantara, Huszár active, Falcon Pro

Őszi káposztarepcénél 1+1 területen. Pl.: Biscaya, Tilmor

A Biscaya nevű szerről beszélt a méhészettel is foglalkozó úr, ugyanis ez egy méhkímélő olajos diszperzió, ami viszonylag újnak számít a piacon és sok kellemetlenségtől megkíméli a gazdálkodót, ha méhészet van a gazdasága közelében.

Avatatlan szemem nem sok különbéget vélt felfedezni a különböző anyagokkal kezelt parcellák között, de a kezeletlen és a kezelt területek között lényeges és szemmel látható volt a különbség!

Nyomtatóbarát változatPDF változat