MVH, MVH, Te csodás - összeomlott az informatika 6000 pályázattól

Cikk a Magyar Hírlapból. Természetesen megint az ügyfél a hibás, mert szemét módon még a kérelem beadás utolsó napján nap is használni akarta a milliárdokból készült csodainformatikát...

Elakadtak a pályázatok - Összeomlott az MVH elektronikai rendszere.

Mintegy százmillió forinttól esett el kedden az a több száz pályázó, aki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal rendszerösszeomlása miatt nem tudta beadni a pályázatát. A hivatal elektronikus felülete már délelőtt akadozott, délután háromkor pedig teljesen bedőlt, s a határidőig, azaz éjfélig sem állt helyre.


Miután a szaktárca megígérte, keresik a megoldást, s újranyitják a felületet, az irányító hatóság közölte, meghosszabbítják a pályázati határidőt.

Összeomlott kedden a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) azon elektronikus felülete, amelyre éppen éjfélig kellett volna feltölteniük az ügyfeleknek a LEADER-pályázatokat. Információink szerint több száz vidékfejlesztési pályázat akadt el a rendszerösszeomlás miatt, így akár százmillió forintos nagyságrendre is rúghat az az összeg, amelytől elestek a pályázók. A hivatalnál dolgozó belső informátorunktól megtudtuk az MVH első, nyilvánosan nem kommunikált álláspontját az ügyben. Eszerint bőségesen elegendő idejük volt az érintetteknek a pályázatok elkészítésére s feltöltésére, így eszük ágában sincs lehetőséget adni a javításra, véglegesítésre.

A LEADER-pályázat benyújtási határidejét november 15-ig hosszabbította meg az irányító hatóság, miután az eredeti határidőre, azaz október 31-re esett a négynapos ünnep, így a pályázatok elektronikus beadását sokan nem tudták a határidő lejárta előtt teljesíteni. „Már kedden délelőtt is rendkívül nehezen működött a rendszer, néha csak egy-egy karaktert lehetett felvinni a felületre, mielőtt az ledobta volna a pályázót. Délután három óra körül teljesen összeomlott a rendszer, s a határidőig, azaz éjfélig sem működött. Igaz ugyan, hogy sokan hagyták az utolsó pillanatra a pályázat benyújtását, a formai ellenőrzését, szükség esetén javíttatását, de a túlterheltség nem indokolja a leállást. A jogszabályok szerint az MVH-nak biztosítania kellett volna a rendszer akadálytalan működőképességét” – mondta lapunknak Finta István, a vidékfejlesztési albizottság elnöke. Kiemelte: összességében mintegy hatezer pályázati igényről beszéltek előzetesen, amely sok ugyan, de más portálok, hatóságok akár százezer ügyfél együttes bejelentkezése esetén is zökkenőmentesen kezelik a saját felületüket. „Roppant káros hatásai vannak és lesznek az egész ügynek, mert óriási munkát fektettek a pályázataikba azok, akik most elbuktak. Az MVH-nak már jóval a november 15-i határidő előtt tisztában kellett volna lennie azzal, hogy az ügyfelek az utolsó pillanatig kivárnak, s dolgoznak a dokumentációikon, így felháborító mindaz, ami történt, s kiábrándító a hivatal rugalmatlansága” – jelentette ki Finta István. Lapunk kérdésére, hogy jogilag megtámadható-e a az MVH rendszerösszeomlása, az elnök úgy felelt, miután a hivatal nem biztosította a technikai feltételeket, megtámadható az elektronikus leállás. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány állásfoglalása szerint elfogadhatatlan, hogy Neumann János szülőhazájában az informatikai rendszer hibájából hiúsuljanak meg vidékfejlesztési projektek.

A vidékfejlesztési tárcát is megkerestük. V. Németh Zsolt államtitkár kérdésünkre kijelentette: „Olyan megoldást keresünk, hogy egy pályázót se érjen sérelem. Újranyitjuk a felületet.” A szaktárca tehát nyitott volt arra, amelyről első körben az MVH hallani sem akart. Este közölte az MVH: meghosszabbítják a pályázatok beadási határidejét. Soron kívül intézkednek a pályázatok beadásával kapcsolatos rendelet módosításáról, és lehetővé teszik a jogszabály hatályba lépését követően hét naptári napig a pályázat benyújtását.

 

http://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/elakadtak_a_palyazatok_.html

Nyomtatóbarát változatPDF változat