Ne csak a hozamra a minőségre is figyeljünk - RWA

Partnereink, szállítóink társaságában ünnepeltük fennállásunk 20. évfordulóját. Cég ikrényi központjában fogadtuk közel 300 vendégünket, ezen ünnepség keretein belül közösen értékeltük az elmúlt 2 évtized munkáját, mutattuk be jövőbeni terveinket. Itt fedtük fel új megjelenésünket, RWA nevet vette fel Kelet-Európában minden leányvállalat, ezzel is azt szeretné anyavállalatunk mutatni, hogy egységes gondolkodással és tervekkel vagyunk jelen minden országban. Tovább folytatva megkezdett tevékenységeinket és növelni meghatározó integrátori szerepünket.

Ne csak a hozamra a minőségre is figyeljünk.

Sokan beszélnek arról, hogy egy hektáron mekkora mennyiséget termelnek. Többen még mindig arra törekednek, hogy minél többet hozzanak le egy hektárról. Kalászos gabonák esetén ez a hozzáállás nem minden esetben kifizetődő, mikor a megtermelt búzát betakarítás után értékesíteni kell. Mi mint a haza piacon túl, több európai országban is jelen lévő integrátor látjuk a vetőmagok értékesítésénél és a felvásárolt termények esetén is ezt a hozzáállást. Ezen igyekszünk változtatni, segítve a gondolkodás módban.
Több éves kísérletek eredményei és tapasztalatai után az idei évben egy kiemelt búza fajtánkat javasoljuk partnereinknek. Ahol nem csak a mennyiség, de a végelszámolásnál is kifizetődő tartós minőséget is tudjuk biztosítani, ez nem más, mint a BERSTEIN.
Cégünk kiemelt, új búzafajtája, amely kifejezetten a jó termőterületek tarkalászú minőségi búzafajtája. Ebben a fajtában a kiváló malomipari minőség és a magas termőképesség a gombabetegségekkel szembeni kiemelkedő ellenállóképességgel párosul. Közép érésű, nagyon jó állóképességű és télállóságú német nemesítésű búzafajta. Nagyfokú termés és fehérje stabilitás jellemzi az eltérő évjáratokban. Fuzáriummal szemben jól ellenálló fajta, ezért jó előveteménye lehet a kukoricának. Egy kis számolás a végelszámolás tükrében. RWA eredmények alapján BERSTEIN 2016-ban egész ország átlagában vizsgálva 14,5 fehérjével 7,7tonna/ha teljesített, míg egy átlag takarmány búza 8,5 tonna/ha tudott. Ha ezt megnézzük a termény értékesítésében, akkor a következő a számítás= BERSTEIN 48.000Ft x 7,7= 369.600Ft/ha, míg a takarmány 36.000Ft x 8,5= 306.000Ft/ha, de ha 10,5 fehérje alatti termény 32.000Ft x 8,5= 272.000Ft/ha. Így a végelszámolásnál egy hektárra számolva 3000-6000Ft-tal drágább minőségi vetőmaggal akár 60.000-90.000Ft-tal több profitot lehet elérni. Ez szerintünk elgondolkodtató, ugye!
Továbbá az idei évben rendkívüli mértékben tapasztalhattunk rozsda fertőzést kalászos gabonákon, különös tekintettel a sárgarozsdára. Nagyon sok fajtánál megmutatkozott, hogy nem rendelkeznek megfelelő ellenállóképességgel a nevezett kórokozókkal szemben. Elmondhatjuk, hogy a mi általunk képviselt fajták kiválóan teljesítettek e tekintetben, tapasztalhattuk különböző fajtasorokban is, hogy az RWA-s fajták kitűntek az egészséges zöld levélzetükkel és már messziről felismerhetőek voltak. Ez egy fontos szempont lehet a jövőbeni kalászos vetőmag megválasztásánál.

Nyomtatóbarát változatPDF változat