Nem várható élénkülés idén a konzerv és fagyasztott zöldség szektorban - Syngenta

Idén sem számítanak emelkedésre a szakemberek a főként exportpiacokon értékesített, feldolgozóipari cégek által hasznosított csemegekukorica, zöldborsó és zöldbab termesztésében.

A visszaesést a gyengülő külpiaci kereslet okozza. Magyarország adottságai e szektorban kiemelkedőek: csemegekukorica termőterületünk Európában a legnagyobb, és a borsó vetésterület is a kiemelkedők között van.

A magyar zöldségfeldolgozás legfontosabb terméke a csemegekukorica, amelyből a hazai gyárak félmillió tonnát dolgoznak fel évente. A zöldborsó és zöldbab pedig azért fontos növény, mert meghosszabbítja a feldolgozók szezonját és valamelyest mérsékli a csemegekukorica piac ingadozásának kockázatait, mondta Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője.

- 2015 a szélsőségesen száraz, forró időjárásáról marad emlékezetes. Ez a zöldborsót kevésbé érintette, a termés jóval magasabb lett, mint a korábbi évben. A gyárak így a tervezett mennyiségű nyersanyagot tudtak felvásárolni. Kedvezőtlenül alakult viszont a csemegekukorica, valamint a zöldbab termésátlaga és jövedelmezősége. Az öntözetlen, valamint a gyengén öntözött területeken mindkét növény termése alacsony volt. A jól öntözött területeken is legfeljebb közepes termésszinteket sikerült elérni a gazdálkodóknak, amely jó esetben fedezte csak a költségeiket. A gyárak csemegekukorica felvásárlása a tervezett 80 százalékát sem érte el.

Magyarországon jelenleg 15 cég mintegy 20 feldolgozó üzemében gyártanak konzerv vagy fagyasztott csemegekukorica, zöldborsó és zöldbab termékeket. A feldolgozó kapacitások nem változtak jelentősen az elmúlt 10 évben, de számos üzemben korszerűsítették a technológiát. A feldolgozók a változó piaci igényeknek megfelelő termékek gyártására törekednek. A csemegekukorica termelésben a szuperédes fajták aránya folyamatosan növekszik. A konzervek több mint 70 százaléka szuperédes termék, és több hűtő cégnél is elérte már az 50 százalékot. A zöldborsó szemmérete és  zsengesége  egyre fontosabb a fogyasztóknak, ezt a gyártók igyekeznek figyelembe venni a fajtaválasztásnál és a betakarítás szervezésénél.   

A Syngenta kiemelkedő fajtái és technológiai javaslatai hozzájárulnak a feldolgozók és a gazdálkodók sikeres együttműködéséhez. A vállalat jogelődje 1991-ben kapott jogosultságot a nagymagvú zöldségfélék vetőmag importjára és értékesítésére, azóta az egyik legnagyobb vetőmag szállítója a magyar zöldségfeldolgozóknak.

- A Syngenta a nagymagvú zöldségfélék széles fajtaválasztékát és a termesztésükhöz szükséges növényvédő szereket forgalmazza partnereinek. Cégünk mindhárom növény nemesítésével foglalkozik és évente jelennek meg új fajtáink. Idei csemegekukorica újdonságaink között van középkorai szuperédes hibrid (GSS 3071), középérésű szuperédes (GSS 15829R), és normálédes (GH 11754) fajta is. Új zöldborsó fajtáink közül kiemelkedik a lisztharmat és peronoszpóra ellenállósággal is rendelkező Vivado. Zöldbab fajták közül a Momentum és Opportune fajták bevezetésén dolgozunk idén. A termelők növényvédelmi problémáinak hatékony kezelésére a Syngenta széles növényvédő szer választéka áll rendelkezésre.

A magyar termelés többsége egyébként exportra kerül, ezért érzékeny a piaci változásokra. A 2010 utáni évek a termelés folyamatos növekedéséről szóltak: a csemegekukorica vetésterülete 35 ezer hektár fölé emelkedett. A zöldborsó 15 ezer hektár feletti, míg a zöldbab  2 ezer hektárt meghaladó vetésterületet ért el 2014-re. Tavaly mindhárom növény esetében csökkent a termelés, és idén is a vetésterületek csökkenésére lehet számítani, elsősorban a csökkenő konzerv export lehetőségek miatt. A fagyasztott és konzerv termékek nagyobb részét az unió tagországaiba szállítják a feldolgozók. A 2016-ra várható termeléscsökkenést főként a kelet-európai piacok - Oroszország, Ukrajna - bizonytalanságai okozzák.

Nyomtatóbarát változatPDF változat