A sokoldalú szója – mire figyeljünk termesztéskor?

A szója hüvelyesek közül az egyik legsokoldalúbban hasznosítható növény, amely a kedvező beltartalmi paramétereinek köszönhetően, emberi táplálkozásra és állati takarmányozásra, valamint széles körű ipari feldolgozásra egyaránt alkalmas. 2012. elején indult a „Donau” Szója program, melynek keretében a minőségi szójatermesztést kívánják támogatni a Duna régióban. Ennek keretében a GMO mentes, kiváló minőségű szójatermesztés kap kiemelt szerepet. Ehhez a Raiffeisen-Agro Kft. is kapcsolódott, hogy a szója nagyobb jelentőséget képviselhessen a Magyarországi vetésszerkezetben.
Szaktudásra alapozva
Nagyon sokan azt gondolják, hogy a szója egyszerűen termeszthető növény, de ez sajnos nem igaz. Megfelelő szaktudás kell hozzá, de emellett az is fontos, hogy milyen talajba vetjük a szóját. Sokan hajlamosak belecsúszni a kora nyárba, és kiszáradt, nagyon rögös, hantos talajba vetik el a növényt, vagy nem megfelelő minőségű vetőmagot vásárolnak. Ez később kelési problémákhoz vezethet, amely aztán a termésmennyiséget befolyásolhatja.
Minőségi szóját termelünk
Elmondhatjuk, hogy tavaly a vetőmag-előállítók között a szélsőséges időjárás komolyan befolyásolta a szójavetőmag minőségét. Az uniós szójacsíra szabvány normál esetben 80 százalékos csírát ír elő, de tavaly annyira kevés tétel felelt volna meg az előírásoknak, hogy Horvátországban ezt már levitték 70-re. A Raiffeisen-Agro Magyarország Kft-n belül minden tétel messze 80 százalék feletti, sőt néhány esetben 90 százalék feletti csíra értékekkel is rendelkezünk, úgyhogy minden termelőnk igényét ki tudjuk elégíteni.
A jó termés és a megfelelő növényállapot záloga a szója vetőmagot rhizobium baktériummal való kezelése, mivel a szója igényli azt, hogy a nitrogénkötő baktériumok legyenek a mag körül. Ezt sokan elfelejtik, vagy csak a vetőmag mellé szórják a port a vetéskor, amely nem túl hatékony megoldás. A professzionális vetőmagos cégek ezért a vetőmagot rhizobiummal bevonva értékesítik. Fontos, hogy fémzárolt, és a hatóság által laboratóriumban bevizsgált legyen a termék.
Kulcsfontosságú a fajtaválasztás
Bőséges a fajtakínálat, több mint 50, államilag elismert szójafajta közül lehet választani, mely a legkülönfélébb termesztői igények kielégését szolgálja. Javasoljuk, hogy olyan kiváló genetikájú, jó terméshozamú fajtákat vessenek, melyek az adott régióban már bizonyítottak.  Cégünk zárt szaporítást végez, a nemesítőtől a törzs-elit, illetve szuper-elit vetőmagot kontrolláltan szaporítjuk a másod szaporítási fokig, így garantáljuk a kiváló minőségű GMO-mentes vetőmagot.
Végül, de nem utolsósorban nagyon fontos, hogy a vetőmag hogyan, és milyen módon kerül kiszerelésre. Nagyon sokan még mindig kilós kiszerelésben gondolkoznak, hogy 100 kilogramm/hektár vetőmag kell szója esetében, de ezt a mentalitást teljesen át kell alakítani mag/hektár szemléletre. Nem az a lényeg ugyanis, hogy hány kilót vetek el, hanem az, hogy mennyi magot jutattok ki egy hektárra. Nem mindegy, hogy az adott vetőmagnak mekkora az ezermagtömege, 100 kilóval lehet, hogy túl sokat vetek ki, de az is lehet, hogy túl keveset. Azok a cégek, amelyek professzionálisan foglalkoznak szója vetőmaggal – így mi is - teljesen átálltak a szemes kiszerelésre.
Kiváló genetikájú, magas terméshozamú fajták a Raiffeisen-Agro Magyarország Kft-től: OAC Wallace, DH 4173, valamint az ígéretes új generáció: MAGGY és DAISY PZO                        
A Raiffeisen-Agro Mo. Kft. kiváló szója fajtákat képvisel hazánkban. Büszkén mondhatjuk, hogy olyan korszerű genetikát képviselő fajtákat sikerült bevezetnünk a hazai piacra, amelyek a NÉBIH hivatalos kísérleteiben az élmezőnyt képviselik. Idei kísérleti eredmények alapján ígéretesek új generációs, állami elismerés előtt álló fajtáink is. 150.000 szem/zsák kiszerelésben kínáljuk a rhizobiummal oltott, csávázott szója vetőmagfajtáinkat. Az ajánlott vetésnorma fajtáink esetében 4 zsák/hektár.

Raiffeisen-Agro vetőmag üzletág:
Tel.: 06 21 211-0450
Fax: 06 21 211-0415
E-mail: info [at] raiffeisen-agro [dot] hu
Cím: 9141 Ikrény, Lesvár major
www.raiffeisen-agro.hu

Nyomtatóbarát változatPDF változat