Syngenta - Elegendő magyar paradicsom és paprika lesz a zöldségpultokon idén

Hetek óta kapható magyar paradicsom és paprika. Mint a Syngenta és az Árpád Agrár Zrt. mai szentesi szakmai napján elhangzott: az előrejelzések szerint tavasztól őszig elegendő mennyiség áll rendelkezésre a hazai fogyasztók számára, a termésmennyiség kisebb részét pedig exportpiacokon értékesíthetik a termelők.

 

Összességében jó évet zártak tavaly a paradicsommal, paprikával foglalkozó termesztők, összegzett Antal Gyula, a Syngenta zöldség kampánymenedzsere a szentesi szakmai napon. Bár a hozamokat csökkentette a forró nyár, az árak a legtöbb zöldségfélénél elfogadhatóak voltak. A szakemberek erre az évre is hasonló szezont várnak. Paradicsom esetében az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a hajtató felület, idén nem éri el a 400 hektárt, viszont a termésmennyiségek többszörösére nőttek.

-      Napjainkra töredékére csökkent a hagyományos fűtetlen fóliás termesztés aránya, a hazai ágazat nagy része modern, zárt termesztéstechnológiára állt át – mondta Antal Gyula. - Az üvegházi, hidropóniás termesztés sokkal nagyobb termésbiztonságot, ezáltal növekvő versenyképességet nyújt. Míg a hagyományos talajos termesztés esetében a termésátlag 15-20 kilogramm négyzetméterenként, addig  az intenzív, talajnélküli termelésnél megközelíti az 50 kilogrammot. A szükséges tápanyagok tudatos, optimális adagolásával a növény minden igényét ki tudják elégíteni akár 10-11 hónapon keresztül, ezáltal kiváló íz és minőség jellemzi a termést. A gazdag beltartalmi értékek elsősorban attól függnek, hogy érett termés kerül-e a fogyasztó elé, vagy pedig utóérlelt és több ezer kilométerről importált. Ezért is tanácsoljuk mindenkinek, hogy a jó minőségű hazait válassza a sok esetben bizonytalan külföldi helyett.

2016-ban az előrejelzések szerint 120-130 ezer tonna paradicsomtermés várható, amelynek első képviselői április végétől már elérhetőek a piacokon. Ez a mennyiség a magyar fogyasztói igényekre elegendő és kisebb részét még keleti országokba exportálni is tudják a gazdálkodók.

Ledó Ferenc, Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke a paprikatermesztés lehetőségeiről szólva elmondta: a fóliasátras, vagy üvegházi termesztés kevésbé függ az időjárástól. Az enyhe tél miatt azonban több kártevő is megjelent és a téli hónapokban a sokéves átlagtól jóval alacsonyabb fényerősség is gondot jelentett a fűtött termesztésben. Emiatt valamelyest csúszott a szüret. Idén megközelítőleg a tavalyi mennyiségeket ültették ki a gazdálkodók, a fóliaházakban már meg is kezdődtek a betakarítások. A hajtatott paprika mintegy 1500 hektáron terem 2016-ban, hacsak rendkívüli helyzet nem lesz, akkor 170-180 ezer tonnás termésmennyiség várható, amelyből 25-30 ezer tonna kerül exportra. Szabadföldön 1000 hektáron termesztünk paprikát.

-      A termésmennyiség negyven-negyven százaléka kápia, illetve paradicsompaprika. A többi a tv és egyéb fajtákból kerül ki. Idén a tv paprika termőterülete csökkent, a kápiáé valamelyest nőtt – mondta Ledó Ferenc. - Belföldön is egyre keresettebb a színes pritamin paprika és a kaliforniai, de ezek nálunk egyelőre nem igazán terjedtek el, pedig Európában nagyon közkedveltek. A hegyes erőspaprika 100-120 hektáron terem, ennek 98 százalékát belföldi piacon értékesítik.

A Syngenta 2016-ban mutatja be a szántóföldi, valamint a hajtatott paprika és paradicsom kultúrákba is engedélyezett gombaölő szerét, a Cidely Top készítményt. E növénycsoportok esetében a paprikalisztharmat jelenti az egyik legnagyobb problémát. A készítmény előnye, hogy új hatóanyaggal véd a betegség ellen.

Antal Gyula kifejtette: paradicsomtermelőknek az új Abilo F1 paradicsom fajtát ajánlják, amely tökéletes minőségű, kiváló ízű bogyóval rendelkezik. A fóliás kertészek nagy kedvencévé válhat a jövőben, hiszen az alaprezisztencián kívül bronzfoltosság vírus és fonálférgek elleni rezisztenciával rendelkezik. A hosszú kultúrában paradicsomot termelő kertészeknek a már sikeres Climstar F1 és Clodano F1 fajták mellett egy új, lisztharmat rezisztens fürtös fajtát kínálnak, a Climbo F1-et. A termésére kisebb bogyóméret és kifogástalan minőség jellemző.

-      Mivel ezek a fajták hosszúkultúrás termesztésben szerepelnek, már hetek óta vásárolhatók a zöldségpultokon és az első jelzések alapján a fogyasztók is jól fogadták őket. A fehérpaprika termesztőknek a Glorieta F1 fajtát javasoljuk. Korai időszaktól termelhető és a fonálféreg, valamint a paprika enyhe foltosság vírussal szembeni ellenállósága miatt a fertőzött területen termelők számára kínál jó alternatívát. A csípős paprika termelők között nagy népszerűségnek örvend az El Fares F1 fajtánk, amely a nagy nyári melegekben is kifogástalanul köt és nevel nagy mennyiségben minőségi termést. Összességében elmondható, hogy a Syngenta nemesítési programjaiban a rezisztencianemesítés igencsak fontos szempont, hiszen így a növényvédelem sokkal egyszerűbb és a fogyasztók asztalára megbízható, egészséges termék kerül.

Nyomtatóbarát változatPDF változat