Talajspecifikus tápanyagellátás, védett hatóanyagok

Mik a legújabb fejlesztések és lehetőségek a szántóföldi növények tápanyagellátásában? Miért érdemes kihasználni a kutatások eredményeit?
A Timac AGRO a tápanyagellátás egyik legnagyobb kutatója és termékfejlesztője. A cég az ásványi hatóanyagok hatását a különböző talajféleségek kölcsönhatásával együtt elemzi, hiszen a talajféleségek különbözőképpen hatnak a kijuttatott tápanyagok felvehetőségére, sőt a növény tápanyagfelvételére is. Más a limitáló tényező egy savanyú és más egy lúgos közegben. Ennek megfelelően a cég különböző hatásmechanicmussal fejlesztett termékeket.
A 2015-ben bevezetett EUROFERTIL TOP és DUOFERTIL TOP termékcsaládok különböző hatásmechanizmussal javítják a kijuttatott hatóanyagok hasznosulását és közvetlen biostimulátor hatással aktiválják és szabályozzák a növények korai fejlődését.
Mindkét termékcsalád a legújabb védett foszforalapanyagot tartalmazza.
A TOP-PHOS néven ismert alapanyag kutatásai 2005-ben kezdődtek és a végső molekulát 2010-ben védette le a cég. Ezután kezdődtek a gyártástechnológiai fejlesztések, melynek célja az új molekula ipari tömeggyártása. A technológiai fejlesztéseket követően Magyarországon 2015-ben vezette be a cég a TOP-PHOS-t tartalmazó termékeit.
A TOP-PHOS fejlesztésének célja a talajban lévő foszforlekötődés hosszú távú gátlása a folyamatos és gyors tápanyagfelvehetőség biztosítása mellett.
Az új szerves foszformolekula hatásának jelentőségét mutatja, hogy a foszfor az a tápelem, amely felvehetősége a legnagyobb mértékben csökken a talaj kémhatásának függvényében és így fajlagosan a legdrágább hatóanyag. A drága hatóanyagot pedig védeni kell.
Agronómiai jelentősége is nagy, hiszen minden energiaközvetítő- és átalakító anyagcsere-folyamatban nélkülözhetetlen tápelem. Az ATP alapeleme, amely minden fejlődési fázis, folyamat energiaforrása. Hiányában anyagcserezavar lép fel, lassul a fehérjék, cukor- és keményítőszintézise, csökken a szemtermés hektolitersúlya, illetve a vetőmag csírázóképessége. Belátható, hogy ezt a hatóanyagot folyamatosan elérhetővé kell tenni a növény számára.
2015-ben már hazánkban a Keszthelyi Georgikonon is vizsgálták hatását, mely kísérletek igazolják a TOP-PHOS hatóanyag hatékonyságát a hagyományos formulákhoz képest.
Ugyanannyi foszfor hatóanyag kijuttatása mellett a TOP-PHOS hatóanyag esetén sokkal több hatóanyagot tudott felvenni (1. ábra) a növény mégis több felvehető foszfor maradt a talajban (2. ábra), ami bizonyítja az új szerves, foszformolekula átütő hatékonyságát.
SZERZŐ: RAJ PÉTER MARKETING MENEDZSER TIMAC AGRO

Nyomtatóbarát változatPDF változat