Új Syngenta kukorica hibridek helyi igényekre hangolva

Kihívásokkal teli évjáratokat hagytunk magunk mögött a kukoricatermesztésben, ahogy mondani szokták nincs két egyforma év, nem lehet jól bejáratott rutinnal végezni a mezőgazdasági munkákat.

Így van ez a hibridkukorica választással is. Keresni kell a biztosabbat, a jobb megtérülési lehetőségeket mutató hibridet a munkánk során. Az elmúlt évek bizonyítják, hogy a Syngenta jó úton jár a kukoricanemesítés terén, megújuló kínálataink folyamatosan mutatják a növekvő termésmennyiség mellett az agronómiai tulajdonságokban történő pozitív változásokat is. 

Az évek, - és a Syngentánál mondhatjuk - évtizedek óta jól megszokott stabil hibridek mellé is elérkezett az idő, hogy bevezessünk újabb, korszerűbb genetikákat, melyek ár-érték arányban hasonló szintet képviselnek „a régi öregekkel”, megbízhatóságban, stabilitásban, hozzák a napjainkban elvárható szintet, de a hasznot illetően magasabb termésszintjükkel mégis alternatívát teremtenek a hibridválasztásban. Minden érésidőben érkezik új hibridünk a 2016-os évre. Fő szempontok voltak egyrészt a fentebb tárgyaltak alapján, a gyengébb-közepes termőhelyekre megfelelő új genetikát, új alternatívákat teremtsünk pl. a méltán népszerű Furio hibridünk mellé az SY Batangával. A SY Batanga korábbi érésidejével, még kiváló gabona elővetemény lehet, de fő szempontként a strapabírása, jó alkalmazkodóképessége - az elmúlt három év kísérleteiben - a gyengébb területeken is mutatta helyét a portfóliónkban. Méltán lehet utódja majdan a Furionak és az Occitannak is.  Mind a széleskörű magyarországi, mind a romániai kísérletekben a Furio mellett vizsgálva korszerűbb agronómiát és magasabb termésszintet kaptunk.

Mint ahogy azt a korábbi években megszokhattuk az NK Thermo esetében, új hibridünk az SY Zephir is hasonló tanúbizonyságot tett a közepes termőhelyeken a stabilitásával. Az SY Zephir egészséges csöveivel, jó zöldszáron érésével és szárszilárdságával méltó, összehasonlítható képet mutatott a versenytársak hasonló érésidejű, legnagyobb területen termesztett hibridjeivel szemben is. Megbízható termésszintjével, még az aszállyal érintett kísérleti helyeken is kiválóan szerepelt a 2015-ös évben. A korai érésidő közepére érkezik az SY Photon hibridünk, mely szintén nagyon jó zöldszáron érésével, és érésidejét meghazudtoló termésével; már a 2014-es NÉBIH vizsgálatokban (+9.8%-kal az átlag felett) is bizonyította helyét az intenzív termőhelyeken. Az SY Dartona jól bizonyítja, hogy a genetikai előrehaladás évről-évre egyre magasabb szintű hibridek megjelenését nyújtja, javított szárszilárdságú, rendkívül gyors fejlődési eréjével az egész ország intenzív termőhelyein megmutatta már a tavalyi tesztelés során is a benne rejlő potenciált. A Magyar Kukorica Klub és a GOSZ-VSZT vizsgálataiban is az átlag felett végző SY Octaviushoz hasonló, magas termésszintre képes az SY Dartona.  A FAO 400 érésidőben egyidejűleg két új hibridet mutatunk be SY Kreon  és az SY Senko néven. A két hibrid a 400-as érésidőben megszokott magas termésszintet ötvözi a Syngentánál, a már megszokott gyors vízleadási sebességgel, ezáltal növelve a termelő profitabilitását a jobb termőhelyi adottságú régiókban. Hosszú évek után újdonságként érkezik az SY Sincero siló hibridünk a kínálatba, mellyel az ország több pontján is a csúcson végeztünk a zöldtermés mennyiséget illetően, beltartalmi vizsgálatai alapján pedig szintén kiemelkedő értékeket mutatott a legfőbb vizsgálati paraméterekben (NEL, keményítő, emészthetőség).

Megnézem a kísérleti eredményeket is!

A 2016-ban bemutatkozó új hibridajánlatunkkal minden adott ahhoz, hogy a változó időjárási- és termőhelyi körülmények között is versenyképesen, de ami sokkal fontasabb jövedelmezőbben termesszük a kukoricát.

Nyomtatóbarát változatPDF változat