Újabb MVH-s sajtónyilatkozat

Újabb gyöngyszem az MVH hihetetlen hozzáértő megnyilatkozásai közül. A végén van amit állítanak.

Ellentétben a sejtetésükkel az érintett fiatal gazdák ügyében a végleges döntés már megszületett, az ítélet JOGERŐS. A felülvizsgálati kérelem nem akadályozza a végrehajtást.

Hogy példával világosítsuk meg, hogy mi történik ebben az esetben. Ha valakit letöltendő börtönbüntetésre ítélnek hiába ad be olyan felülvizsgálati kérelmet a Legfelsőbb Bírósághoz, mint amilyet az MVH most beadott, attól még be kell mennie a hűvösre. Aztán ha majd mégis neki lesz igaza, akkor majd kárpótolják.

Na itt is erről van szó. Az MVH-nak fizetnie kell és nem okoskodni. Ha valami csoda folytán mégis neki lesz igaza, akkor majd a fiatal visszafizet.

 

Csúsztatásokkal van tele a kommunikációjuk állandóan. Ebben nagyon jók.

 

Legalább most már nem állítják, hogy van nyertes ítéletük is újrapontozás ügyben. Biztos korábban eltévesztették... Várjuk a nyertes MVH ítéletek másolatát Búsi Lajos helyettes-államtitkártól... Izgatottan....

 

MTI 2011. október 26., szerda 16:53

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) működésének áttekintésére szólítja fel a kormányt az LMP - közölte Szabó Rebeka, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője, a Mezőgazdasági Bizottság tagja szerdán az MTI-vel.

Az ellenzéki párt azt várja, hogy a kormány lépjen fel a hivatal jogsértő eljárásai ellen, és teremtse meg végre az életszerű szabályokat előíró, a gazdálkodókat egyenrangú partnerként segítő vidékfejlesztési hivatali környezetet, illetve intézményrendszert - hangsúlyozza a képviselő közleményében.

A közlemény rámutat: a magyar vidék kilábalásához szükség van a fiatal és családi gazdálkodók kezdeményezőkészségére, vállalkozó kedvének növelésére. Ennek feltétele egy olyan hivatali környezet és intézményrendszer, amely életszerű szabályokat ír elő, és támogatja, segíti a gazdálkodókat.

Az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizetését intéző Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) működése kapcsán a gazdálkodók sokszor elfogultságról, a kifizetések alapjául szolgáló ellenőrzések szubjektivitásáról és durva igazságtalanságokról számolnak be - emlékeztet közleményében az országgyűlési képviselő.

Szabó Rebeka képviselő utalt az AGRYA, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által a napokban nyilvánosságra hozott, a tavalyi fiatal gazda támogatások újrapontozásának kapcsán született jogerős bírósági ítéletekre, amelyek "egyértelműen kimondják, hogy az MVH 2010 nyarán jogsértő módon vizsgálta felül és pontozta újra a fiatal gazdatámogatási kérelmeket, és jogsértő módon vont meg visszamenőleg 78 fiatal gazdától támogatást." A támogatások kifizetését az MVH a jogerős bírósági ítélet dacára felfüggesztette.

Az LMP kiáll az átlátható és ügyfélbarát, a helyi gazdálkodók és a fenntartható vidékfejlesztés érdekét szolgáló intézményrendszerért.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) nemrégiben hozta nyilvánosságra, hogy jogszerűtlennek tartja az MVH eljárását, amely keretében újrapontozta a fiatal gazdák pályázatát, és emiatt már nyertesnek nyilvánított gazdák elestek a támogatástól. Az ügyekben indított bírósági eljárások jelentős részében a bíróság hatályon kívül helyezte a támogatási kérelmet elutasító döntést. Ezekben ez esetekben az MVH az ítélet felülvizsgálatát kezdeményezte, az időközben benyújtott kifizetési kérelem elbírálása pedig a Legfelsőbb Bíróság döntéséig felfüggesztésre került.

Az MVH szerdán Szabó Rebeka sajtóközleményére reagálva az MTI-vel közölte: "téves az AGRYA azon álláspontja, mely szerint a hivatal jogszerűtlenül járt el az eljárás felfüggesztésével, valamint ezáltal megakadályozta a jogerős ítélet végrehajtását" - közölte.

Az MVH szerint a szóban forgó esetekben a bírósági ítélet végrehajtása mindössze abban áll, hogy a hatályon kívül helyezett elutasító döntés helyett az eredetileg kibocsátott, támogatási kérelemnek helyt adó döntés lép érvénybe.

A támogatás tényleges kifizetéséhez ezt követően szükség van egy úgynevezett kifizetési kérelem benyújtására a jogszabály szerint. Ezen kifizetési kérelem benyújtása és elbírálása teljesen elkülönült hatósági eljárás keretében történik. A bírósági ítélet végrehajtása tehát nem egyenlő a kifizetési kérelem elbírálásával, sem pedig a támogatás kifizetésével - tartalmazza az MVH közleménye.

Mivel a kifizetési kérelem elbírálása - azaz annak eldöntése, hogy a gazdának kifizethető-e a támogatás - alapvetően függ attól, hogy a támogatásra való jogosultság kérdésében milyen végleges döntés születik, így a kifizetési kérelem mindaddig érdemben nem bírálható el, amíg a Legfelsőbb Bíróság döntése meg nem születik az ügyben.

A kifizetési kérelmek elbírálásának felfüggesztése a hatóság számára nem saját mérlegeléstől függő lehetőség, hanem jogszabályban rögzített kötelezettség - húzza alá az MVH.

"Az MVH minden esetben tiszteletben tartja és végrehajtja a bíróság jogerős döntéseit, így a fiatal gazdák esetében is ekként fog eljárni, a támogatási jogosultság ügyében születendő végleges legfelsőbb bírósági döntéstől függően" - hangsúlyozta az MVH.

Nyomtatóbarát változatPDF változat