agrya blogja

Komoly gondot okoz a december végi jogszabály módosítás a fiatal gazda támogatás lehívásában

A 23/2007 FVM rendeletet december 21-én módosították. Ebben a korábbi gyakorlattól eltérően szabályozták az üzemméret számítást. Az új módszer indokolatlanul kedvezőtlen helyzetbe hozza azokat, akik 2008-ban nyertek el fiatal gazda támogatást és most kívánják lehívni 10% fennmaradt támogatást.

Az új rendelkezés szerint a támogatási kérelem beadásakori SFH táblázatot és a kifizetési kérelem benyújtsakori euró árfolyamot kell használni az üzemméret számításakor. Ez eltér a korábbi gyakorlattól, amely mind az euró árfolyam, mind az SFH táblázat esetén a kifizetési kerelem benyújtásakor hatályos adatokat rendelte alkalmazni. Jellemzi a helyzet váratlanságát, hogy még az MVH is a régi gyakorlat szerint hozta nyilvánosságra a közleményét, amelyet a jogszabály módosítás után korrigáltak.

VM levelező klub - Illés Zoltán végre válaszolt termálvíz ügyben!

A termálvíz szabályozás ügyében még októberben két levelet küldött az AGRYA a VM illetékeseinek, Illés Zoltán államtitkár úrnak és Miniszter úrnak. Mindkét levél csatolmányban elérhető. Ahogyan mostmár látszik mindkettő ügyintézése Illés államtitkár úr dolga (lett volna) volt. Eltelt ugyanis több mint 2 hónap, mire megjött a válasz. Láthatóan Államtitkár urat nem zavarja a törvényi, 30 napos (22 munkanap) ügyintézési határidő. De spongyát rá, legalább válaszolt! Hiszen Ázsiának ott van vége és Európa ott kezdődik, ahol az állami szervek válaszolnak a levelekre...

Sajtóközlemény - Fazekas Sándor miniszter úrhoz fordulnak segítségért a Fiatal Gazdák az újrapontozás ügyében

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 2011. október 26-án újabb állásfoglalást adott ki az ún. fiatal gazda újrapontozás kapcsán. Ebből egyértelmű, hogy az újrapontozással kapcsolatos jogerős bírósági ítéleteket nem kívánják végrehajtani és nem kívánják kifizetni a fiatal gazdáknak járó támogatást, amíg a felülvizsgálati kérelmükről a Legfelsőbb Bíróság döntést nem hoz.

Sajtóközlemény - A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalra nem vonatkoznak Magyarország törvényei–legalábbis az MVH szerint

Az elmúlt időszakban az AGRYA nyilvánosságra hozott több olyan jogerős bírósági ítéletet, amely alapján egyértelmű, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 2010. nyarán jogsértő módon vizsgálta felül, pontozta újra a fiatal gazda támogatási kérelmeket és jogsértő módon vont meg 78 fiatal gazdától támogatást.

A jogbiztonságot sérti az MVH tevékenysége – Személyi felelősségre vonást várnak a Fiatal Gazdák

Komoly vihart váltott ki 2010. nyarán, már a kormányváltás után az MVH új vezetésének egyik első intézkedése, az ún. fiatal gazda újrapontozás. Ennek részeként elővették az összes 2009-ben benyújtott fiatal gazda támogatási kérelmet és újbóli pontozást végeztek el azokon. Az újrapontozás eredményeként 78 korábban nyertes fiatal gazdát megfosztottak a megítélt támogatástól. Az ügy szempontjából a leginkább felháborodást kiváltó mozzanat az volt, hogy a sérelmet szenvedett fiatal gazdák támogatást megállapító határozatai már jogerősek voltak és többen közülük jóhiszeműen kiváltották az egyéni vállalkozói igazolványt és el is kezdték a vállalt gazdaság felépítését.

A fiatal gazda támogatási kérelmek beadásáról

Mostmár szinte napi szintű kérdés az AGRYA Call Centerben, hogy mikor lehet újra beadni kérelmet a fiatal gazda jogcímre és mennyi lesz a keretösszeg, ami szétosztásra kerül. Ha a kérdéseket maradéktalanul nem is tudjuk megválaszolni, de igyekszünk használható információkkal szolgálni.

Natura 2000 rendelet módosítása

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura 2000 gyepterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatások részletes szabályairól szóló 128/2007. (X. 31.) FVM rendelet módosításának tervezete elérhető a csatolmányban. Az AGRYA véleménye csatolmányben szintén elérhető.

6 millió sertés – „álom, álom, édes álom, álomkép”

2,9 millió sertést tartunk, egyre nehezebbnek tűnik elérni 2019-re kitűzött 6 milliós célszámot. A hazai sertésállományban az elmúlt évekre visszatekintve folyamatos csökkenés figyelhető meg. Az ágazat fellendítését célzó 2012-es stratégia 2019-re 6 milliós egyedszám elérését tűzte ki, de a KSH legfrissebb adatai alapján jelenleg csak 2,9 millió sertés van Magyarországon. Ahhoz, hogy ez a kedvezőtlen tendencia megforduljon, a telepek hatékonyságát növelő támogatásokra, az agrárképzés fejlesztésére, valamint testre szabott finanszírozási megoldásokra van szükség – olvasható az otpagrar.hu oldalon megjelent tanulmányban ITT.

Szója termelői bajnokság 2017 - RWA

RWA Magyarország Kft keresi a 4 régiójában a legtöbb DH4173 szóját termelő gazdálkodó partnerét. Jelentkezz most, ha Te is a legjobbak között szeretnél lenni, hogy győztesként részt vegyél pároddal Mátrafüred legszebb környékén egy izgalmas husky kutyafogat túrán. Természetesen a kirándulást követően vendégül látunk a 4csillagos Lifestyle Hotelben egy finom ebédre.

Kapcsolódó dokumentumok

rwa_szoja_termeloi_verseny.pdf 155.2 kB pdf

Likviditási gondok? Megoldás a támogatások előfinanszírozása - OTP Agrár

Számos agrárvállalkozás szembesülhet év közben likviditási problémákkal, különösen egy-egy nagyobb beruházás megvalósítása előtt.