A felejthetetlen Tellus-Nap

Végre elérkezett a várva-várt nap Nagyrédén, melyet Balázsné Kelemen Erika igazgatónővel, valamint a fiatal gazdákkal: Benedek Orsolya és Borbála kertészekkel, Gácsi Tamás borásszal és Szabó Zsuzsanna állattenyésztővel már jó ideje izgatottan szerveztünk osztályom, a Szent Imre Általános Iskola 2. osztálya számára.

Reggel fél 8-kor már megérkeztek a fiatal gazdák, 8 órakor pedig a televízió munkatársai. A gyerekek nagyon izgatottak és lelkesek voltak. A nap eseményei az osztályteremben kezdődtek, ahol csoportmunkában tevékenykedtek a gyerekek.  Szókártyákat, képeket válogattak. A sertés, tyúk, szarvasmarha, gólya jellemzőit keresték meg és ragasztgatták fel. Ezután a digitális táblánál dolgoztak, különböző háziállatok hangját kellett felismerniük, majd gyümölcsfelismerés következett képekről.
Kis szünet következett, amikor a fiatal gazdákat végigkísértük volt iskolájukban és bemutattuk őket a tanároknak. Természetesen voltak, akik tanították Őket.
A szünetben a Benedek lányok által hozott almalevet kóstolhatták meg a gyerekek.
A szünet után Gácsi Tamás mutatkozott be, aki szintén iskolánk tanulója volt. Beszélt a munkájáról, mindennapi feladatiról, a szőlőről, szőlőtermesztésről.
A Benedek lányok is bemutatkoztak, plakátokat mutattak az általuk termesztett gyümölcsökről.
Ezután játék következett. Egy letakart kosárból kellett mindenkinek egy-egy tárgyat húznia és elmondania, hogy a szőlővel, vagy más gyümölccsel kapcsolatos-e. Ha nem sikerült megnevezni a tárgyat, a fiatal gazdák segítettek. A játék során nagyon sok érdekes dolog elhangzott, ami a gyerekek ismereteit bővítette. A játék végére kialakult két csoport (szőlő, szamóca). Nyakba akasztós kártyát kaptak, amire felírták a nevüket és csapatukat. Büszkén hordták egész nap.
Két autóbusszal indultunk el 10 óra felé Gácsi Tamás szőlőjébe. Ott megnéztük a metszett és metszetlen szőlő közti különbséget. Itt is sok-sok érdekes dolog elhangzott. Gyűjtöttek kacsokat és sok kérdést tettek fel Tamásnak. Megnéztük azt is, hogy a levágott vesszőket hogyan aprítékolják össze és hogyan forgatják vissza a talajba tápanyag utánpótlásnak.
Majd továbbindultunk autóbusszal a Benedek Gyümölcsfarmra, ahol megdöbbentünk a rengeteg meggyfát meglátván. Szorzótábla ismereteinket elővéve, máris számolni próbálták másodikosaim, hogy hány fa is sorakozhat előttünk.  A meggyfákkal szoros testközelbe is kerültek, hiszen mindenki meg akart mászni egy fát. Megnéztük a szamócát, a málnát, a ribizlit, az egrest. A mennyiség itt is megdöbbentő volt. Rengeteg érdekes és új információt kaptak a gyerekek. Ők már biztosan tudják, hogy mi a különbség az eper és a szamóca között.
A várva-várt program még csak ezután következett, pedig már eddig is nagyon élveztek minden egyes kis mozzanatot. Elindultunk Hollókőre. Ott gyönyörű környezetben, az Ófaluban várt bennünket Szabó Zsuzsa fiatal gazda. Miután elfogyasztottuk az ebédünket, a Közösségi házba mentünk, ahol egy kis kivetítős előadást néztünk meg a szarvasmarhákról. Sok kérdésre tudták a gyerekek a választ, és nekik is sok kérdésük volt a fiatal gazda felé. Aztán elindultunk a farmra. Ismét gyönyörű környezetben állt meg a buszunk. Gumicsizmát, váltócipőt húztunk és egy kis vízmosáson átgázolva, majd egy nagy hegyet megmászva, elénk tárult egy csodálatos völgy. Lenn a völgyben sok-sok tehenet láttunk, ráadásul azt a fajtát, amit sokan még csak az előbbi kivetítős képeken láttak először életükben. Igazán nagy élmény volt, amikor az újszülött kicsi boci annyira meglepődött a gyerekseregtől, hogy kijött a karámból a gyerekek közé. Zsuzsa férje, Attila volt olyan türelmes és kitartó, hogy a 21 gyereket, egyesével bekísérte a karámba. Ott aztán igazán különleges élmény volt az, hogy az anyaállat hasában lévő mozgó bocit simogathatták meg.
Az egész napos ismeretözönt a hollókői vadonatúj játszótéren, kalandparkban zártuk. Ott aztán önfeledten, felszabadultan kijátszhatták magukat.

Véleményem szerint ez egy nagyon jó program. A gyerekekhez valóban közel hozni a mezőgazdaságot csakis így, ilyen programokkal lehet. Tapasztalatainkból pedig tudjuk, hogy a Tellus kiadványokat már 2. osztályban is lehet alkalmazni.
Hálás köszönet jár az AGRYA-nak a program megvalósításáért és őszinte, mély hála a bennünket segítő fiatal gazdáknak, akik feladatukat komolyan véve, a gyerekek érdeklődését szem előtt tartva bonyolították le ezt a felejthetetlen napot.
Ezzel a kirándulással fel lehet kelteni az érdeklődésüket a mezőgazdaság iránt. Az élményekkel dúsított, gyakorlatban megtapasztalt ismeretszerzés pedig sokkal tartósabb, mint a tankönyvből tanultak.


Rédei Gabriella
Tanítónő
Szent Imre Általános Iskola, Könyvtár és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Nagyréde

Nyomtatóbarát változatPDF változat