Hírek

Öntözési beruházás megvalósítása a gyakorlatban, látogatás az Agro Aba Kft-nél

„Egy nap együtt - Gazdák a fenntarthatóságért” rendezvény sorozat
Öntözési beruházás megvalósítása a gyakorlatban, látogatás az Agro Aba Kft-nél.
2022. november 24. csütörtök, 10.00, Aba, Fejér megye

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA és a Pannon Vidék Szövetség közös szervezésében kerül sor az öt rendezvényből álló „Egy nap együtt - Gazdák a fenntarthatóságért” rendezvény sorozatra. Ennek keretében a környezeti és gazdasági fenntarthatóság gyakorlati példáival ismerkedhetnek meg a résztvevők az ország különböző pontjain sorra kerülő gazdaság látogatásokon.
A rendezvény sorozat része az abai esemény, ahol egy 1200 hektárt érintő öntözés fejlesztést mutatnak be a résztvevőknek. A gazdaság látogatás után késői ebédre és kötetlen szakmai beszélgetésre kerül sor.
A gazdaság látogatás, beleértve az ebédet is, ingyenes rendezvény, de előzetes regisztrációhoz kötött.
A résztvevői létszám korlátozott. A rendezvény jelentkezésnél előnyben részesülnek a Szövetségek tagjai és a Fiatal Gazda Klubok korábbi résztvevői.

Jelentkezési határidő: november 16.

Jelentkezési lap elérhető itt: www.agrya.hu/rendezvenyek l

További információ PVSZ-AGRYA Iroda:
callcenter [at] agrya [dot] hu, 0630 9942982

 

Egy nap együtt - Gazdák a fenntarthatóságért rendezvénysorozat

A Fiatal Gazdák - AGRYA és a Pannon Vidék Szövetség közös szervezésében november 24. -február 15. között kerül sor az "Egy nap együtt - Gazdák a fenntarthatóságért" rendezvénysorozatra. Ennek keretében a környezeti és gazdasági fenntarthatóság gyakorlati példáival ismerkedhetnek meg a résztvevők az ország különböző pontjain sorra kerülő gazdaság látogatásokon.

A gazdaság látogatásokra 2022. november 24 és 2023. január 26 között kerül sor. A gazdaság látogatások után késői ebédre és kötetlen szakmai beszélgetésekre kerül sor.
A rendezvény sorozatot egy műhelykonferencia zárja le 2023. február 15-16-án.

A rendezvény sorozat állomásai a következők:

2022. november 24. csütörtök, Aba
Öntözési beruházás megvalósítása a gyakorlatban, látogatás az Agro Aba Kft-nél.

2022. december 8. csütörtök, Balmazújváros
Energetikai fejlesztések egy állattartó telepen, valamint precíziós gazdálkodás a gyakorlatban.

2023. január 11. szerda, Szegvár
Fenntartható vadgazdálkodás

2023. január 26. csütörtök, Koroncó
Multifunkcionális gazdaság - KTK Kft.

2023. február 15-16 szerda-csütörtök, Vonyarcvashegy
Fenntarthatóság a mezőgazdasági üzemekben - műhelykonferencia

A rendezvényeken a jelentkezéseknél előnyben részesülnek a Szövetségek tagjai és a Fiatal Gazda Klubok korábbi résztvevői.

Jelentkezés a gazdaságlátogatások esetén az események előtti hét szerda 16 óra, így november 16, november 30., január 4, január 18. a négy eseménynél a jelentkezési határidő.

Az egyes eseményekre a www.agrya.hu/rendezvenyek linken elérhető jelentkezési lapok kitöltésével lehet jelentkezni.

A műhelykonferenciára 2022. december 15 és 2023. január 10. között lehet jelentkezni.

A gazdaság látogatások ingyenes rendezvények, beleértve az étkezést is. A műhelykonferencián önköltséges áron vehetnek részt az érdeklődők.

További információ PVSZ-AGRYA Iroda:
callcenter [at] agrya [dot] hu, 0630 9942982

 

Tisztújítás az AGRYA-ban

Az AGRYA februári Országos Gyűlése a szervezet átalakításáról és a teljes tisztújításról is döntött. Az új szervezeti rendben a három főből álló elnökség lett az AGRYA operatív irányító testülete. Tagjai Szadai Gabriella állattenyésztő, Király Gergely és Pintér Bálint növénytermesztő fiatal gazda.

Az adminisztrációs feladatokért és az Országos Iroda irányításáért továbbra is Dr. Mikula Lajos ügyvezető titkár a felelős. 

Az Országos Gyűlés támogatta, hogy az AGRYA szoros stratégia parnerséget alakítson ki és tarson fenn a Pannon Vidék Szövetséggel.

 

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban

Az AgroStratéga 2021-ben már tizedik alkalommal indítja útjára azt a kutatást, melynek kérdőíve a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából folytató egyéni gazdálkodók, cégvezetők szakmai információszerzési szokásaival, valamint jövőképével kapcsolatos kérdéseket tartalmaz.

Egy új időszak küszöbén – Digitalizáció, földügyek, támogatások – Fiatal Gazda Konferencia – 2020. február 28.

Nem csak a világban, de az agrárium körül is sok minden változik. Vége van egy támogatási ciklusnak, jön az új. Mit hoz magával? Változik az agrár szabályozás, hatóanyag kivonások vannak, földügyekben jön változás, de az új támogatások is hoznak majd változást a szabályokban. Erre is érdemes készülni! A digitalizáció a mindennapjaink része.

Így neveld az álmaidat Program - kezdő, fiatal agrárvállalkozók figyelmébe

Ha fiatal agrárvállalkozó vagy és szeretnél tanulni, fejlődni, akkor jelentkezz október 21-ig az Így neveld az álmaidat Programra!

Kapcsolódó dokumentumok

ina_felhivas_2019.pdf 786.93 kB pdf

Többszörös túljelentkezés a Vidék Kaland Programra

Nemrég lezárult a jelentkezés a Vidék Kaland Programra. Ismét a lehetséges helyeket többszörösen meghaladó érdeklődő fiatal szeretne "kalandorkodni".

Fiatal Gazdák figyelem! Jelentkezés fogadó gazdának!

Az AGRYA által szervezett Vidék Kaland Program keretében pályázaton kiválasztott városi fiatalok tölthetnek el egy hetet, munkával egy fiatal gazda által irányított gazdaságban. A Program célja, hogy megmutassuk hogyan élnek, dolgoznak a gazdák. Hogy az internetes sületlenségek mellett a valóság is megismerhető legyen.

Indul a Vidék Kaland! Jelentkezés április 18-ig!

A vidéki élet, a mezőgazdaság iránt érdeklődő városi fiataloknak hirdeti meg az AGRYA a Vidék Kaland Programot. Aki 18-35 év közötti, városlakó és szívesen eltöltene egy hetet a nyáron egy fiatal gazdánál, az jelentkezzen a Programra! Ez a kezdeményezés lehetőséget ad arra, hogy a résztvevő belelásson abba, hogy hogyan működik egy gazdaság, milyen a gazdák élete, hogyan telnek mindennapjaik.

Pályázati felhívás 2019 - Kistelepülési műhelytalálkozók szervezése

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA és a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség – MHVISZ az elmúlt évek során több kistelepülési ifjúsági közösségeket fejlesztő programot szervezett, hajtott végre. Ezek egyfajta összegzése a három éves EFOP támogatású „Vidéki fiatalok lendületben” címet viselő program.

A program részeként, más tevékenységek mellett, 5.000 lélekszám alatti kistelepüléseken ún. műhelytalálkozók lebonyolításához kaphatnak szakmai és pénzbeli támogatást ifjúsági közösségek vagy fiatalokkal foglalkozó szervezetek.
A műhelytalálkozók olyan kis létszámú helyi események, amelyek célja az adott település lehetőségeinek, kihívásainak közös végiggondolása.
A „world cafe” módszertan segítségével szervezett eseményeken részt vesznek a települési fiatalok mellett a helyi gazdasági, közhatalmi és civil közösségi képviselők. Az elmúlt két évben különböző településeken 62 eseményre került már sor, erősítve a helyben újszerű módszertanon keresztül a közösségi élményt és a programba bekapcsolódók szervezeti kapacitásait.

A műhelytalálkozókat szervező közösségek képviselői számára képzésre kerül sor. Ezeken elsősorban a szervezeti működést támogató egyéni készségek fejlesztése kerül a fókuszba. A képzés elsődleges célja, hogy az ifjúsági közösségek vezetői, meghatározó személyiségei felkészültebben, így magabiztosabban tudják feladataikat ellátni.
Ezen túl a képzés segíti az ifjúsági profilú szervezetek, közösségek együttműködését, az azonos célokért dolgozó szervezetek közötti személyi kapcsolatok erősödését.

A pályázatra olyan falusi közösségek jelentkezését várjuk, amelyek
- 5.000 lakosnál kisebb lélekszámú településen működnek,
- tevékenységükben döntő részben fiatalok vesznek részt vagy
- tevékenységükkel elsősorban a település fiataljait szólítják meg és
- szívesen szerveznének eseményt a településen és
- két fő részvételét vállalják a projekthez kapcsolódó ingyenes ifjúsági közösségi képzésen

Nem feltétel, hogy bejegyzett egyesület legyen a közösség!

A helyi eseményeknél további elvárások a következők:
- 30 év alatti fiatalok szervezésében kell megvalósulniuk
- legalább 20 főnek kell azokon résztvenni, akik közül legalább 10 fő 30 év alatti fiatal
- az esemény résztvevői között kell lennie helyi vállalkozónak, közösségi vezetőnek, önkormányzati választott képviselőnek vagy polgármesternek.

A pályázaton településenként egy helyi esemény közvetlen lebonyolítási költségeihez (terembérlet, az eseményhez kapcsolódó vendéglátás) kaphatnak a pályázók 35.000,- forint támogatást. A pályázati összeg elszámolása, felhasználása annak nagyságrendjéhez igazodva nem bonyolult, mentes az öncélú adminisztrációtól. Így egy rövid tartalmi beszámolót kell készíteni az eseményről magáról, abban leírva, hogy milyen témák merültek fel és azokra milyen válaszokat adtak a résztvevők. Ezen túl csatolni kell az esemény jelenléti ívét, öt fényképet az eseményről, amelyen jól látható a résztvevői létszám valamit egy számlákkal alátámasztott összesítést az esemény költségekről. A támogatás a hiánytalan dokumentáció benyújtását követő 10 napon belül átutalásra kerül. Külön szerződéskötési vagy elszámolási procedúra nem nehezíti a résztvevők tevékenységét. A program adminisztrációja közvetlen, személyes.

A program részeként a jelentkezők számától függően 15-20 helyi esemény szervezéséhez adunk támogatást 2019. évben. Az eseményeket április-november között kell megvalósítani.

A képzések időpontja 2019. április 26-28. és augusztus 1-4. A képzések ingyenesek. A résztvevők utazási költségeihez külön elszámolás szerint legfeljebb személyenként 6.000,- forint támogatást adunk.

A pályázati űrlap a www.videki-fiatal.hu/virtualis-falu és az www.agyrya.hu oldalakról tölthető le. A pályázati űrlapon keresztül elsősorban a közösség működéséről szeretnénk információkat kapni. Az űrlapban leírtak alapján kerülnek kiválasztásra a nyertesek.

A kitöltött, aláírt űrlapot szkennelve, Pdf formátumban a muhelytalalkozo [at] agrya [dot] hu címre kell elküldeni.

 

A pályázat benyújtásának határideje: 2019. szeptember 16., hétfő, 16.00 óra

További információ, kapcsolat

AGRYA Országos Iroda

muhelytalalkozo [at] agrya [dot] hu, 06 1 2704874 (munkanapokon 9-17 óra között)

 

 

Kapcsolódó dokumentumok

vfp_felhivas__2019.pdf 208.2 kB pdf
vfp_urlap_2019.doc 232.5 kB msword