Bővül a székelyföldi Vidék Kaland

Összesen 17 székelyföldi gazda fogad egy hétre egy-egy magyarországi fiatalt a Vidék Kaland Program keretében, amely immár második éve – a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesületének és idén a Nyárádmente Kistérségi Társulásnak a jóvoltából – Erdélyre is kiterjed. A „kalandoroknak” aktívan részt kell venniük a gazdaságban zajló aktuális munkában, a fiatal gazda társaságában, annak irányítása és felügyelete mellett.

Másodszorra kapcsolódik be Székelyföld az AGRYA nagy sikerű, EU díjnyertes kommunikációs programjába, a Vidék Kalandba. A múlt évihez hasonlóan magyarországi városi fiatalok töltenek el egy hetet kilenc Hargita megyei és nyolc Maros megyei gazdánál, munkával, a gazdaság napi életének résztvevőiként. A városi fiatalok élményeit, kalandjait az interneten, a www.videk-kaland.hu weboldalon keresztül lehet nyomon követni. A résztvevőket pályázaton keresztül választja ki az AGRYA. A Program előkészítéseként az AGRYA munkatársai Székelyföldön jártak és bemutatták azt Marosvásárhelyen és Csíkszeredában valamint találkoztak a székely fiatal fogadó gazdákkal.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2011-ben szervezte meg először a Vidék Kaland Programot. A Program célja, hogy személyes példákon keresztül bemutassa a mezőgazdaság működését, az élelmiszer előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról, valamint betekintés engedjen a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életébe, a gazdálkodói életformába. A Program részeként a pályázaton keresztül kiválasztott fiatalok egy-egy hetet tölthetnek el magyarországi vagy székelyföldi fiatal gazdák által irányított gazdaságokban Bekapcsolódva azok napi munkájába egy hétre gazdává válhatnak.

A Vidék Kaland Programot 2012 decemberében a legjobb EU társfinanszírozású mezőgazdasági témájú kommunikációs programnak választották az Európai Bizottság által meghirdetett kommunikációs versenyen.

A 2014. április 11-én Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke a múlt évet értékelve elmondta, hogy a program a magyar-magyar kapcsolatok fejlesztéséhez egy új lehetőséget, mintát is jelenthet. A múlt évi tapasztalatok alapján ugyanis részben olyan fiatalok kaphattak betekintést Székelyföld, a székely gazdák mindennapjaiba, akik még soha nem jártak Erdélyben. A Program nyújtotta személyes élmények és példák segítenek abban, hogy a most huszonéves, már a rendszerváltás után felnőtt generáció is jobban megértse a történelmünket, és helyén és valós értékén kezelje a határon túli magyarság ügyét. Emiatt is nagyszerű, hogy Hargita megye mellett nagyobb számú magyarországi fiatal érkezhet Maros megyébe. Így immáron mindhárom székely megye bekapcsolódik 2014-ben a Programba.

Antal Zoltán, a Program Maros megyei főszervezője említést tett az általa vezetett Nyárádmente Kistérségi Társulás és a Nyárádmente LEADER Egyesület eddigi törekvéseiről és hosszútávú céljairól, ami a fiatal gazdák támogatását, helyben való boldogulását illeti a térségben. Mint mondta, a Vidéki Kaland egy összetettebb értékvédelmi koncepcióba épül térségi szinten, hiszen az általa vezetett iroda nagy fontosságot tulajdonít az összes olyan szegmensnek, ami a falu, a vidék megmaradása, mentális megújulása mellett szól. Ilyen jellegű törekvések a térségben az épített és a szellemi örökség védelme, a biodiverzitás konzerválása, a kisgazdaságok védelme, vagyis minden, ami a fenntarthatóság elve mellett szól.

A marosvásárhelyivel egy időben Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón Haschi András, a Program Hargita megyei főszervezője úgy fogalmazott, az elmúlt év tapasztalatai alapján „sajnos rádöbbentünk arra, hogy egy magyarországi fiatal egy teljesen primitív Székelyföldet képzelt el maga előtt,mielőtt megérkezett hozzánk a vonattal. Fontos számunkra, hogy megértsék, Székelyföld helyt tud állni az Európai Unióban, hogy ez nem egy elmaradott vidék, ahogyan azt néha a televízió képernyőjén keresztül próbálják érzékelni. Reméljük, hogy a válogatás során ebben az évben is sikerül olyan fiatalokat ide csábítani, akik ugyanolyan lelkesen viszik haza hírünket, mint ahogy azt a tavalyiak tették” – tette hozzá Haschi András.

Nyomtatóbarát változatPDF változat