Együttműködési megállapodást írt alá az AGRYA és a Szent István Egyetem

„Az AGRYA-tól már megszokhattuk, hogy sok olyan kezdeményezést indít el, amely széles rétegek érdeklődését kelti fel. Ilyen a "Vesd bele magad" program, vagy a Vidék Kaland Program, amely a mai megállapodás középpontjában áll” – nyitotta meg beszédét V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Az államtitkár fontosnak nevezte az egyetem és a fiatal gazdák közötti együttműködést. „A fiatal gazdák közel fognak állni az egyetemista kalandorokhoz” – fogalmazott V. Németh Zsolt, aki hozzátette; ezzel a kezdeményezéssel a hallgatók olyan helyeken is szerezhetnek tapasztalatot, ahol egyébként nem tudnának.

Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Karának dékánja ugyancsak fontos állomásnak nevezte az együttműködési megállapodást, amelynél különösen fontos, hogy konkrét tartalommal jár együtt. ”Az agrár felsőoktatást gyakran éri az a vád, hogy nem elég gyakorlatorientált” – fogalmazott a dékán, hozzátéve; a Szent István Egyetem évek óta fejleszti ezt a területet. „A meglévő gyakorlati bázisok most kibővülnek azzal, hogy fiatal gazdálkodókhoz mehetnek el az egyetem hallgatói” – mondta el a sajtótájékoztatón. Kijelentette; szeretnének egy Fiatal Gazda Klubot is indítani az egyetemen, és EU-s pályázatokon is elindulnának.

„Az elméletnek és a gyakorlatnak egy sikeres együttműködése” – fogalmazta meg egy mondatban a megállapodás lényegét Wiesz Miklós, az AGRYA társelnöke. A szakember szerint az agráregyetemeken nagy a bemeneti oldal, de kevesen vannak, akik valóban a mezőgazdaságban dolgoznak a képzések végén. A együttműködés célja, hogy ezeket a hallgatókat találják meg.

Ez a „Vidék Kaland professzionális része” lesz, amelynek keretében a kötelező gyakorlati idő mellett lehet majd fiatal gazdálkodóknál dolgozni. „Például egy tavaszi növénytermesztési, vagy ilyenkor egy betakarítási munkát lehetne gyakorlatban is megnézni” – fogalmazott a társelnök.

Gyuricza Csaba, az Agroinform kérdésére elmondta; bár a középpontban olyan szakok állnak, mint az állattenyésztő-, a növénytermesztő- vagy például a mezőgazdasági mérnök szak, ám a karon senkit nem akarnak kizárni a kezdeményezésből. A környezetgazdálkodási szakoknál akár hivatalos gyakorlatnak is el tudják majd fogadni a Vidék Kalandot, ám a természetvédelmi, vagy vadgazda mérnök szakoknál csak önszorgalomból tudják fogadni a hallgatókat. "Úgy gondolom, hogy például a természetvédelmi mérnököknél nagyon fontos lenne, hogy mezőgazdasági gyakorlaton is részt vegyenek az egyetem hallgatói” – fogalmazott a dékán.

Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke az Agroinformnak elmondta;  17 egyetemistával már most működik a hallgatóknak szánt kezdeményezés, amelynek eddig nagyon jó a visszhangja. „Féltünk tőle, mert sok a rossz tapasztalat az egyetemistákkal, hiszen nagyon sokan motiválatlanok. De mivel be lett építve egy szűrő, egy pályázat, így csak azok jutottak el a gazdákhoz, akik nagyon érdeklődőek, motiváltak. Ezek a hallgatók a fogadó gazdákat is inspirálják, hogy a tudásukat átadják” – fogalmazott Mikula Lajos, aki hozzátette; a pályázat miatt a Szent István Egyetemről is azok a diákok jutnak el a gazdálkodókhoz, akiket valóban érdekel a szakmai gyakorlat.

Forrás: Agroinform.com

Nyomtatóbarát változatPDF változat