Elindult a Vidék Kaland - Traktoros tréning Kecskeméten

40 városi fiatal és 15 fiatal gazda vett részt a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA, idén másodjára megrendezett Vidék-Kaland programjának felkészítő napján Kecskeméten. A kalandorok Hegedűs Zsolt tanyáján próbálhatták ki a traktorvezetést, emellett betekintést nyerhettek a trágyapakolás, takarmányzsákolás és baromfitartás rejtelmeibe.

A kaland június 18-án a fogadó gazdáknál folytatódik, amikor a 132 jelentkezőből kiválasztott 40 kalandor, a programban részt vevő 21 fogadó gazda valamelyikénél áll 5 napra munkába. A többek között orvos, zenész, ipari formatervező és ingatlanközvetítő foglakozású fiatalok, dinnyetermesztő, szőlész-borász, juhtenyésztő és őshonos fajták tartásával foglalkozó gazdaságoknál ismerkedhetnek a vidéki életformával.

 

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA 2011-ben szervezte meg először a Vidék Kaland Programot. Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke, az eseményen elmondta, hogy a program célja továbbra is az, hogy a városi és a vidéki életmód közelebb kerüljön egymáshoz, a városban élő fiatalok testközelből tapasztalják meg a gazdaságban dolgozók mindennapjait. Az idei évben, a tavalyi 90-nél több, összesen 132 fiatal jelentkezett a programra, a jelentkezőkből kiválasztott 40 kalandort az AGRYA mellett a Magyar Rádió, és a programot támogató OTP Bank és az Axiál Kft. képviselői választották ki.

A Vidék Kaland Program megfogalmazott célja, hogy a városban élő fiatalok számára személyes példákon keresztül mutassa be a mezőgazdaság működését, az élelmiszer előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról, valamint betekintés engedjen a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életébe, a gazdálkodói életformába.

A 40 kalandor június 18. és augusztus eleje között tölt 5 napot a programba jelentkező 21 gazdáság valamelyikében. A városi fiatalok tapasztalataikról folyamatosan tájékoztatást adnak a videk-kaland.hu oldalon található blogon.

A program kalandorok számára ingyenes, ellátásukat, a foglalkoztatással kapcsoltban felmerülő járulékokat a fogadó gazdák vállalták magukra.

Fotók az eseményről: Https://picasaweb.google.com/113840037311518099087/VidekKalandTrening201...

Nyomtatóbarát változatPDF változat