Elkezdődött a fiatalítás – tisztújítás az AGRYA vezetésében - Sajtóközlemény

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2016. február 27-én tartotta éves küldöttgyűlését. Az idei küldöttgyűlés több ok miatt is nagyobb figyelmet kapott a szervezeten belül.
Egyrészről a küldöttek elfogadtak egy 25 pontból álló cselekvési tervet, amely szervezet még hatékonyabb működését, az elmúlt években felhalmozott humán és fizikai erőforrások jobb kihasználását célozza. Különösen igaz ez a múlt évben átadott Fiatal Gazda Oktató és Tanácsadó Központokra. A Központokra, illetve a már működő egyetemi fiatal gazda klubokra alapozva 2016. őszétől 8 végponton indulnak el a Fiatal Gazda Klubok, amelyek a szakmai információ átadáson túl állandó helyszínei lesznek a fiatal gazdák találkozásának, szakmai kapcsolataik építésének. A Fiatal Gazda Klubok esetén a 2016. őszi-2017. téli, három hónapos rendezvény időszakban legalább 40 esemény szervezését tűzte célul az AGRYA. Ezek szakmai tartalmának kialakítása mind az állami, mind az üzleti szektorból meglevő kapcsolatokra építkezik majd.

A Szövetség szervezeti életének megújításához kapcsolódik a belső tagi szolgáltatások megerősítése a már meglevő szakmai-szakértői kapcsolatok újraszervezésével. Az AGRYA tagi szolgáltatásai, jellemzően a szaktanácsadás, szakmai mentorálás, kiemelten hasznosak lehetnek a fiatal gazda támogatás nyertesei számára.

Megválasztotta, megerősített az Országos Gyűlés az Elnökség minden korábbi tagját a tisztújítás során. Ezzel együtt a küldöttek elfogadtak menetrendet, amelynek eredményeként 2020-ra az Elnökségi tagok nagy része lecserélődik 35 év alatti tisztségviselőkre. A tervek szerint 2018-ban két elnökségi tagi, 2019-ben az ügyvezető elnöki, 2020-ban a társelnöki pozíciókban várható személyi változás. Már a fiatalítás jegyében kapott bizalmat a küldöttektől Király Gergely (26 éves) és Barcza Balázs (32 éves) a Felügyelő Bizottság három újraválasztott tagja mellett.
Az AGRYA küldöttei a rögzített menetrend mellett, tervezetten lezajló tisztségviselő váltástól azt várják, hogy a fiatalítással együtt meg tudnak maradni a szervezet alapértékei, karaktere. Ilyen jellegű átfogó, de rendezett személyi változás más agrár-érdekképviseletnél még nem történt a rendelkezésre álló ismeretek szerint. Az AGRYA ezzel is példát kíván mutatni, hiszen az érdekképviseleti szektorban is ideje a generációváltásnak.

Nyomtatóbarát változatPDF változat