Előadások letölthetők - Március 24. - Műhelykonferencia - Közösség által vezérelt tervezés - CLLD Az európai civil társadalom álláspontja és a CLLD módszertan magyarországi tapasztalatai

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, az AGRYA és a NAKVI partnerségében műhelykoferenciára került sor 2015. március 24-én Budapesten.  Az esemény címe "Közösség által vezérelt tervezés - CLLD - Az európai civil társadalom álláspontja és a CLLD módszertan magyarországi tapasztalatai" volt.

Mi is az a CLLD (közösségvezérelt helyi fejlesztés)? Miért jó és kinek? Mik a legfontosabb siker kritériumok? Hogyan segíthet ez az eszköz a vidék problémáin? Ezekre az alapvető kérdésekre kereste a választ a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA szervezésében és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (továbbiakban EGSZB) és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) együttműködésével 2015. március 24-én megvalósított rendezvény. Az esemény címe "Közösségvezérelt helyi fejlesztés - CLLD - Az európai civil társadalom álláspontja és a CLLD módszertan magyarországi tapasztalatai". Célja az EGSZB CLLD-ről mint egy régi de mégis újszerű fejlesztépolitikai eszközről kialakított és képviselt álláspontjának megvitatása, népszerűsítése. A jelentős számú résztvevő között megtalálhatók voltak a LEADER-módszer alkalmazásában kevésbé járatos városok képviselői és a vidéken aktív LEADER helyi akciócsoportok munkatársai egyaránt.
Roman Haken, az EGSZB tanácsosa ismertette az EGSZB állásfoglalásának néhány lényeges elemét. Az EGSZB támogatja a közösségvezérelt helyi fejlesztés lehető legszélesebb körű alkalmazását és állásfoglalásában alátámasztja javaslatát. Az EGSZB tanácsosa után a Miniszterelnökség Vidékfejlesztési Államtitkárságának képviselőjétől néhány olyan LEADER-es tapasztalatot hallhattunk, amely hasznos útravaló lehet az eszköz alkalmazását tervező városok számára. A továbbiakban a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője a CLLD városok általi alkalmazásának kereteit mutatta be a 2014-2020-as időszakra vonatkozóan. A résztvevői kérdések közül több az EMVA-ból finanszírozható vidéki LEADER és az ERFA/ESZA által finanszírozandó városi CLLD összehangolásának lehetőségeire vonatkozott. A válaszokból kiderült, hogy sok még a nyitott kérdés.
A délután második felében egy sikeres LEADER helyi akciócsoport munkaszervezetének vezetője érzékeltette mi áll a sikereik hátterében, milyen felfogásban dolgoznak immár több mint tíz éve, mik a konkrét és kevésbé kézzelfogható eredményeik és milyen veszteséggel járhat, ha a LEADER-re fordítható források a tervezett mértékűre csökkennek. Ezután a NAKVI munkatársa bemutatta az intézet egyik kísérleti programját, amely a LEADER-hez hasonló elvek alkalmazásával alakít ki és támogat olyan gazdaságfejlesztést célzó projekteket, amelyek kis léptékűek ugyan,de több szereplő részesül az eredményeikből ezáltal térségi hatással bírnak.
A rendezvény után azok a visszajelzések éreztek a szervezőkhöz, hogy az EGSZB kezdeményezésére lezajlott esemény nagyon fontos feladatokra hívta fel a figyelmet. A Magyarországon jelenleg még zajló tervezési folyamatokban a civil szereplők részéről egyfajta hivatkozása pontot is jelenthet az esemény, az ott elhangzottak.

 

Az eseményen elhangzott és rendelkezésre álló előadások elérhetők itt:

 

http://upload.agrya.hu/clld.rar

Kapcsolódó dokumentumok

clld_esemeny_0305.pdf 80.63 kB pdf
Nyomtatóbarát változatPDF változat