Fiatal Gazda Oktató és Tájékoztató Központ nyílt Kónyban

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA, regionális szervezeti partnereivel együttműködve Fiatal Gazda Oktató és Tájékoztató Központokat hozott létre. Az ország hat pontján (Kóny, Soponya, Úrhida, Kecskemét, Szegvár, Tiszadob) kialakított előadó termek és irodák egyrészről a fiatal gazdákhoz kapcsolódó tájékoztató tevékenységhez teremtik meg a szükséges infrastruktúrát. Másrészről az AGRYA sikeres kommunikációs programjait (Vidék Kaland és Vesd bele magad!) egészítik ki újabb elemmel, nyári táboroztatási lehetőséget biztosítva a mezőgazdaság iránt érdeklődő gyermekeknek és fiatal felnőtteknek.

A hálózathoz tartozó létesítmények közül az elsőt Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára adta át Kónyban, Győr-Moson-Sopron megyében.
A hálózat egyes partnerei önálló szakmai profillal rendelkeznek és jellemzően közvetlenül kapcsolódnak egy-egy működő családi gazdasághoz. Így a kónyi létesítmény, amely Polgár Ákos szántóföldi kertészeti gazdaságához kapcsolódik az általános tájékoztatáson túl elsősorban a szántóföldi kertészet szakmai kérdéseit helyezi majd a tevékenysége középpontjába.

Az AGRYA a tájékoztató központok működtetése során együttműködik megfelelő referenciákkal rendelkező pályázati tanácsadókkal és az agráriumban érdekelt üzleti partnereivel. A most elindított hálózat alkalmas arra, hogy a 2020-ig tartó vidékfejlesztési programban szereplő szaktanácsadási, képzési tevékenységeket befogadja, segítse a szakmai gyakorlatok és a szakmai tanulmányutak előkészítését. Az AGRYA vezetése bízik abban, hogy regionális partnereivel együtt lehetőséget kap arra, hogy ebbe a munkába bekapcsolódjon.

A Fiatal Gazda Oktató és Tájékoztató Központok létrehozása  részben a Darányi Ignác Tervben szereplő LEADER támogatások igénybevételével történt.

Nyomtatóbarát változatPDF változat