Horvát-magyar fiatal gazda együttműködés

A Horvát Fiatal Gazdák Tanácsa – HUMP meghívására a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA delegáltja partnerség építő találkozón vett részt Horvátországban 2012. május 13-15. között. A horvát, magyar, szlovén résztvevőkkel lezajlott szakmai program tovább erősíti a Közép-európai Fiatal Gazda Központ – CERYC partnerségi együttműködést a Régió fiatal gazda szervezetei között, amelyhez a horvát fiatal gazdálkodók a közelmúltban csatlakoztak.


A CERYC partnerséget (www.ceryc.eu) 2007-ben az AGRYA kezdeményezésére a régió fiatal gazda szervezetei hozták létre, amellyel több célt tűztek ki. Egyrészről a résztvevő partnerek – lengyel, szlovák, szlovén, bolgár, román cseh, magyar fiatal gazda szervezetek szoros nemzetközi szervezeti együttműködésének keretei teremtődtek meg. Ez főként az európai fiatal gazda szövetség, a Fiatal Gazdák Európai Tanácsa - CEJA keretében végzett közös munkára irányul. Másrészről a CERYC programok, képzések szervezésével a résztvevő partnerek szervezet-fejlesztéséhez járul hozzá, közösen lebonyolított pályázati programok segítségével.
A program keretében a résztvevők találkoztak a horvát Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőivel. A megbeszélésen szó esett többek között a CEJA és a CERYC keretében végzett szakmai munkáról, a fiatal gazda együttműködés eddigi eredményeiről és fontosságáról, valamint a 2014. után várható Közös Agrárpolitikáról, amelyben a mezőgazdasági generációváltás kérdése minden eddiginél hangsúlyosabban, meglévő és új elemekkel támogatva jelenik meg. Ebben az időszakban minden bizonnyal már a horvát gazdálkodók is teljes jogú partnerként fognak részt venni, ezért számukra nagyon fontos a tapasztalatok cseréje, ami az előcsatlakozási források hatékony hasznosításához is segítséget nyújthat. A találkozón részt vevők egyetértettek benne, hogy a fiatal gazdálkodók képviselete nemcsak a programok végrehajtása során fontos, hanem már a tervezés, az előkészítés szakaszában igény van javaslataikra, jelenlétükre. Ebben a horvát mezőgazdasági minisztérium támogatásáról biztosította a HUMP képviselőit. A közös európai érdekképviseleti tevékenységben pedig számítanak a magyar fiatal gazda szervezettel való hosszú távú együttműködésre.

 

A csatolt képen Tugomir Majdak, a horvát agrár minisztérium vidékfejlesztésért felelős vezetője (középen), Jan Mariac HUMP vezetője, Rok Sedminek CEJA alelnök és Weisz Miklós AGRYA társelnök látható többek között.
 

Nyomtatóbarát változatPDF változat