Hírek

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban

Az AgroStratéga 2021-ben már tizedik alkalommal indítja útjára azt a kutatást, melynek kérdőíve a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából folytató egyéni gazdálkodók, cégvezetők szakmai információszerzési szokásaival, valamint jövőképével kapcsolatos kérdéseket tartalmaz.

Egy új időszak küszöbén – Digitalizáció, földügyek, támogatások – Fiatal Gazda Konferencia – 2020. február 28.

Nem csak a világban, de az agrárium körül is sok minden változik. Vége van egy támogatási ciklusnak, jön az új. Mit hoz magával? Változik az agrár szabályozás, hatóanyag kivonások vannak, földügyekben jön változás, de az új támogatások is hoznak majd változást a szabályokban. Erre is érdemes készülni! A digitalizáció a mindennapjaink része.

Így neveld az álmaidat Program - kezdő, fiatal agrárvállalkozók figyelmébe

Ha fiatal agrárvállalkozó vagy és szeretnél tanulni, fejlődni, akkor jelentkezz október 21-ig az Így neveld az álmaidat Programra!

Kapcsolódó dokumentumok

ina_felhivas_2019.pdf 786.93 kB pdf

Többszörös túljelentkezés a Vidék Kaland Programra

Nemrég lezárult a jelentkezés a Vidék Kaland Programra. Ismét a lehetséges helyeket többszörösen meghaladó érdeklődő fiatal szeretne "kalandorkodni".

Fiatal Gazdák figyelem! Jelentkezés fogadó gazdának!

Az AGRYA által szervezett Vidék Kaland Program keretében pályázaton kiválasztott városi fiatalok tölthetnek el egy hetet, munkával egy fiatal gazda által irányított gazdaságban. A Program célja, hogy megmutassuk hogyan élnek, dolgoznak a gazdák. Hogy az internetes sületlenségek mellett a valóság is megismerhető legyen.

Indul a Vidék Kaland! Jelentkezés április 18-ig!

A vidéki élet, a mezőgazdaság iránt érdeklődő városi fiataloknak hirdeti meg az AGRYA a Vidék Kaland Programot. Aki 18-35 év közötti, városlakó és szívesen eltöltene egy hetet a nyáron egy fiatal gazdánál, az jelentkezzen a Programra! Ez a kezdeményezés lehetőséget ad arra, hogy a résztvevő belelásson abba, hogy hogyan működik egy gazdaság, milyen a gazdák élete, hogyan telnek mindennapjaik.

Pályázati felhívás 2019 - Kistelepülési műhelytalálkozók szervezése

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA és a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség – MHVISZ az elmúlt évek során több kistelepülési ifjúsági közösségeket fejlesztő programot szervezett, hajtott végre. Ezek egyfajta összegzése a három éves EFOP támogatású „Vidéki fiatalok lendületben” címet viselő program.

A program részeként, más tevékenységek mellett, 5.000 lélekszám alatti kistelepüléseken ún. műhelytalálkozók lebonyolításához kaphatnak szakmai és pénzbeli támogatást ifjúsági közösségek vagy fiatalokkal foglalkozó szervezetek.
A műhelytalálkozók olyan kis létszámú helyi események, amelyek célja az adott település lehetőségeinek, kihívásainak közös végiggondolása.
A „world cafe” módszertan segítségével szervezett eseményeken részt vesznek a települési fiatalok mellett a helyi gazdasági, közhatalmi és civil közösségi képviselők. Az elmúlt két évben különböző településeken 62 eseményre került már sor, erősítve a helyben újszerű módszertanon keresztül a közösségi élményt és a programba bekapcsolódók szervezeti kapacitásait.

A műhelytalálkozókat szervező közösségek képviselői számára képzésre kerül sor. Ezeken elsősorban a szervezeti működést támogató egyéni készségek fejlesztése kerül a fókuszba. A képzés elsődleges célja, hogy az ifjúsági közösségek vezetői, meghatározó személyiségei felkészültebben, így magabiztosabban tudják feladataikat ellátni.
Ezen túl a képzés segíti az ifjúsági profilú szervezetek, közösségek együttműködését, az azonos célokért dolgozó szervezetek közötti személyi kapcsolatok erősödését.

A pályázatra olyan falusi közösségek jelentkezését várjuk, amelyek
- 5.000 lakosnál kisebb lélekszámú településen működnek,
- tevékenységükben döntő részben fiatalok vesznek részt vagy
- tevékenységükkel elsősorban a település fiataljait szólítják meg és
- szívesen szerveznének eseményt a településen és
- két fő részvételét vállalják a projekthez kapcsolódó ingyenes ifjúsági közösségi képzésen

Nem feltétel, hogy bejegyzett egyesület legyen a közösség!

A helyi eseményeknél további elvárások a következők:
- 30 év alatti fiatalok szervezésében kell megvalósulniuk
- legalább 20 főnek kell azokon résztvenni, akik közül legalább 10 fő 30 év alatti fiatal
- az esemény résztvevői között kell lennie helyi vállalkozónak, közösségi vezetőnek, önkormányzati választott képviselőnek vagy polgármesternek.

A pályázaton településenként egy helyi esemény közvetlen lebonyolítási költségeihez (terembérlet, az eseményhez kapcsolódó vendéglátás) kaphatnak a pályázók 35.000,- forint támogatást. A pályázati összeg elszámolása, felhasználása annak nagyságrendjéhez igazodva nem bonyolult, mentes az öncélú adminisztrációtól. Így egy rövid tartalmi beszámolót kell készíteni az eseményről magáról, abban leírva, hogy milyen témák merültek fel és azokra milyen válaszokat adtak a résztvevők. Ezen túl csatolni kell az esemény jelenléti ívét, öt fényképet az eseményről, amelyen jól látható a résztvevői létszám valamit egy számlákkal alátámasztott összesítést az esemény költségekről. A támogatás a hiánytalan dokumentáció benyújtását követő 10 napon belül átutalásra kerül. Külön szerződéskötési vagy elszámolási procedúra nem nehezíti a résztvevők tevékenységét. A program adminisztrációja közvetlen, személyes.

A program részeként a jelentkezők számától függően 15-20 helyi esemény szervezéséhez adunk támogatást 2019. évben. Az eseményeket április-november között kell megvalósítani.

A képzések időpontja 2019. április 26-28. és augusztus 1-4. A képzések ingyenesek. A résztvevők utazási költségeihez külön elszámolás szerint legfeljebb személyenként 6.000,- forint támogatást adunk.

A pályázati űrlap a www.videki-fiatal.hu/virtualis-falu és az www.agyrya.hu oldalakról tölthető le. A pályázati űrlapon keresztül elsősorban a közösség működéséről szeretnénk információkat kapni. Az űrlapban leírtak alapján kerülnek kiválasztásra a nyertesek.

A kitöltött, aláírt űrlapot szkennelve, Pdf formátumban a muhelytalalkozo [at] agrya [dot] hu címre kell elküldeni.

 

A pályázat benyújtásának határideje: 2019. szeptember 16., hétfő, 16.00 óra

További információ, kapcsolat

AGRYA Országos Iroda

muhelytalalkozo [at] agrya [dot] hu, 06 1 2704874 (munkanapokon 9-17 óra között)

 

 

Kapcsolódó dokumentumok

vfp_felhivas__2019.pdf 208.2 kB pdf
vfp_urlap_2019.doc 232.5 kB msword

Folytatódnak az AGRYA vidéki életet népszerűsítő programjai

Sajtótájékoztatón számolt be az AGRYA a „Vidéki élet, fiatalok vidéken” program csomag részét jelentő Vesd bele magad! és Vidék Kaland program aktualitásairól.

A fiatal gazdák kezében van a vidék jövője – Dr. Nagy István volt a vendégünk

A fiatal gazdák kezében van a vidék jövője – Dr. Nagy István volt a vendégünk

Szakmai tanulmányút agrár hallgatóknak

Az AGRYA a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen ingyenes belföldi szakmai tanulmányutat szervez az agrár felsőoktatásban tanuló hallgatóknak 2019. április 12-14 között. A szakmai tanulmányútra pályázni kell. A jelentkezéseknél előnyben vannak azok a hallgatók, akik olyan intézményből jelentkeznek, ahol működik Egyetemi Fiatal Gazda Klub.

A tanulmányúton legfeljebb 30 fő részvétele biztosított. A jelentkezők közül a Egyetemi Fiatal Gazda Klubok vezetőinek közreműködésével választja ki a résztvevőket az AGRYA.

A tanulmányút programja érinti főbb ágazatokat, elsősorban működő gazdaságok, üzemek meglátogatására kerül sor. Így a programban lesz szántóföldi növénytermesztő, kertészeti és állattenyésztő gazdaság is. A program terv elérhető a cstolmányban.

A meglátogatandó üzemek, gazdaságok Szentes és Kecskemét térségében vannak.

A szakmai út ingyenes, beleértve a szervezett utaztatás, a szállás és az étkezés költségeit is.

A csoport Budapestről indul közösen autóbusszal április 12-én 10 órakor, Budapestre érkezik április 14-én 15 órakor.

A résztvevőktől kiválasztásuk esetén 5.000, forint regisztrációs díjat kér az AGRYA, amely a szakmai út kezdetén helyben visszafizetésre kerül. A regisztrációs díj célja kizárólag a részvételi szándék megerősítése! Aki jelentkezik és kiválasztásra kerül, az érjen is oda a szakmai útra!

A szakmai tanulmányútra a Pályázati Űrlap kitöltésével lehet jelentkezni.

Jelentkezési határidő: 2019. március 14. csütörtök 14.00 óra
Eredményhirdetés: 2019. március 21.

További információ:
AGRYA Országos Iroda 06 1 270 4874 callcenter [at] agrya [dot] hu