Indul a 2013. évi Vesd bele magad! Program második szakasza - 24.879 kisgyerek kap vetőmag csomagot!

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA harmadik éve szervezi meg a Vesd bele magad! Programot. Ezen a szemléletformáló programon keresztül kisiskolás gyerekek kapnak vetőmag csomagokat, hogy azt otthon, a család saját kertjében felhasználják.

Az idei évben 17%-al meghaladta a jelentkezők száma a 2012. évit, így 394 általános iskolán és óvodán keresztül 24.879 kisgyerek kap vetőmag csomagot. Az ország minden megyéjében elindul a Program. A legtöbb jelentkező Pest megyéből volt - 47 iskola, a legkevesebb Somogy megyéből - 8 iskola, Budapestről 19 iskola és óvoda jelentkezett a Programra. A jelentkező iskolák között 153 olyan van, amely már 2012-ben is a részesen volt a Programnak.

A vetőmag csomagokat legkésőbb március 12-ig megkapják az iskolák, így a hosszú hétvégén már indulhat is a veteményezés. A csomagban 6 zöldség vetőmagja van: hónapos retek, zöldborsó, kapor, hagyma, sárgarépa és csemege kukorica. A vetőmagok átlagos és kiváló minőségűek, így azok minőségben messze a nagyáruházakban kapható olcsó vetőmagok előtt vannak. A vetőmagok, az extra édes sárgarépa vetőmag kivételével magyarországi előállítású vetőmagok.

A Programhoz minden évben különböző feladatok kapcsolódnak, az azokat elvégző és az átlag felett teljesítő iskolák között osztálykirándulásokat sorsolunk ki. Így az egyik feladatként az idei évben is blog bejegyzésként kérjük feltölteni a vesdbelemagad.hu weboldalra a gyerekek élményeit, fotóit a .
A vetőmagok mellett minden iskola kap egy termesztési naplót és egy csapadékmérőt. Ezek segítségével kérjük helyben összegezni, hogy mi történt a kiskertekben és hogy milyen volt az időjárás. Ez lesz a második feladat.
A Központi Statisztikai Hivatal felajánlotta, hogy készít egy összesítést arról, hogy milyen mennyiségben és értékben állítottak elő a gyerekek friss zöldséget és annak milyen volt a hatékonysága az árutermelő, profi gazdaságokhoz képest. Ez egy érdekes összehasonlítás lesz, hiszen kis felületen, komoly szakmai képezettség nélkül kertészkednek a gyerekek. Így a harmadik folyamatosan ellátandó feladat lesz, hogy a gyerekek mérjék le, számolják meg, hogy mennyi termett zöldborsóból, hónapos retekből , sárgarépából, hagymából és csemege kukoricából. Az így összegyűjtött adatokat kapja majd meg a KSH elemzésre. Ez a feladat lehetőséget ad arra is, hogy a gyerekeknek megmutassuk, hogy az időjárás, a helyi csapadék mennyiben befolyásolja a mezőgazdasági termelést, hiszen ezt is méri majd az iskola. Ez a feladat lesz az, ami a kiosztott magok további sorsát is megmutatja az adatgyűjtésen keresztül. Az adatgyűjtésben a gyereket nem a nevükkel szerepelnek, ez nem verseny, nem szándék, hogy emiatt torzuljanak az adatok, a cél a valóban hobbi kertészkedés hatékonyságának a mérése.

A tervek szerint május elejére átalakul a vesdbelemagad.hu weboldal. A weboldal továbbra is dokumentálja és információkkal segíti a programot és a bekapcsolódott gyerekeket. Ezen túl jelentősen kiegészül a tartalma és egy szemléletformáló, a mezőgazdaság mindennapjait bemutató, valamit az egészséges életmódra koncentráló weboldal lesz. A weblapra a 6-10 éves gyerekek számára érhető megfogalmazásban felkerülnek az élelmiszer előállításhoz, forgalmazáshoz, fogyasztáshoz kapcsolódó  alapvető mezőgazdasági ismeretekre, fogyasztóvédelmi és táplálkozásra vonatkozó írások, érdekességek. A weblappal is kívánjuk segíteni a Program alapvető célját, a személet formálást, a mezőgazdaságról alkotott kép pontosítását.

A Program részeként a vetőmag csomagokat továbbra is kizárólag magán adományokból finanszírozzuk. Az idei évben átalakult a finanszírozói kör, jelentősen kibővült a korábbiakhoz képest a céges adományozók köre, a magánadományok esetén pedig magasabbak lettek az adományozott összegek. A céges adományozók között a Program fő támogatója a Cargill és a Nirtogénművek, kiemelt támogatói az Axiál Kft, a Syngenta, az OTP Bank és az AGRO.bió.
A Program utánkövetését a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatása segíti. Így VM támogatáson keresztül készül nyomtatott és elektronikus kiadvány a program eseményeiről, ennek segítségével került sor a 2012. évi értékelő műhely konferenciára és a nyertes iskolák osztálykirándulásaira. A Program fővédnöke Dr. Fazekas Sándor miniszter úr.

Az AGRYA köszöni minden magánszemély, céges és szervezeti támogatónak a segítségét. Támogatásuk segítségével újra sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodhatnak a kis kertészek.

Csatolmány: egy kis statisztika a Programról.

Nyomtatóbarát változatPDF változat