Kicsi, de értékes! Pályázat példaértékű falusi ifjúsági kezdeményezéseknek!

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA és a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség – MHVISZ az elmúlt évek során több kistelepülési ifjúsági közösségeket fejlesztő programot szervezett, hajtott végre. Ezek egyik tapasztalata az volt, hogy időnként nagyszerű és helyi szinten valódi értéket hordozó közösségi kezdeményezések indokolatlanul kevés figyelmet kapnak. „A legjobb falusi ifjúsági közösség” pályázattal a két szervezet célja, hogy felkutassa, bemutassa és elismerje a kistelepüléseken működő, példaértékű falusi ifjúsági közösségeket.
A pályázat a már elvégzett tevékenység, megvalósított programok, az adott település és az ott élő fiatalok életében betöltött szerep szempontjából értékeli a pályázó közösségeket.
Kiemelt célja a pályázatnak, hogy olyan kezdeményezéseket mutasson be

, amelyek követendő jó gyakorlatként szolgálhatnak más településeken működő, vagy most formálódó ifjúsági közösségeknek.

A pályázatot a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA és a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség – MHVISZ hirdeti meg.
A pályázat lebonyolítása és az előzetes kiválasztás a Földművelésügyi Minisztériummal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságával, és az Új Nemzedék Központtal együttműködésben, partnerségben zajlik.

A pályázatra olyan falusi ifjúsági közösségek jelentkezését várjuk, amelyek 5.000 lakosnál kisebb lélekszámú településen működnek, a tevékenységükben döntő részben fiatalok vesznek részt és tevékenységükkel elsősorban a település fiataljait szólítják meg.

A pályázók közül három közösség kap díjazást. Az első helyezett 500.000,- forint, a második helyezett 300.000,- forint, a harmadik helyezett 200.000,- forint közösségi célú, de szabadon felhasználható, vissza nem térítendő pénzügyi támogatást kap.

A pályázat díjazását a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA és a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség – MHVISZ saját forrásaiból finanszírozza, ahhoz nem kap külső támogatást.

A pályázat két fordulóból áll. Az első fordulóban a beérkezett pályázatokat az AGRYA, az MHVISZ és az együttműködő partnerek delegáltjaiból álló bizottság előzetesen értékeli. A bizottság a pályázatok számától függően kiválaszt 5-11 közösséget, amely bejut a pályázat második fordulójába.
A második fordulóba jutott közösségeknek egy legfeljebb 120 mp hosszúságú bemutatkozó filmet kell készíteniük és beküldeniük. A bemutatkozó filmmel kapcsolatosan nem elvárás a professzionális minőség, akár mobiltelefonnal készült felvételekből is összeállítható. A filmek elsődleges funkciója, hogy a későbbi közönségszavazáson bemutassák a pályázó közösséget.
A második fordulóba bejutott közösségek bemutatkozó filmjeit a www.facebook.com/VirtualisFaluProgram Facebook oldalon külön-külön bejegyzésként elhelyezik a szervezők. A díjazott a három legtöbb kedvelést kapott bemutatkozó filmet készítő közösség lesz.

A pályázati folyamatnak fontos része a nyilvánosság. Így a benyújtott pályázatok a felhívásban szereplő tartalommal felkerülnek az mhvisz.hu weboldalra. A második fordulóba jutott közösségek közötti versengés az Internet nyilvánossága előtt zajlik. A nyertes szervezeteknek az egy éves tevékenységükről szóló beszámolója felkerül a településük hivatalos weboldalára. A nyertes szervezeteknek egy éven keresztül tájékoztatást kell adniuk a helyben lebonyolított programjaikról. Ezek a beszámolók szintén felkerülnek az mhvisz.hu oldalra. Jelen pályázat azoknak igazán érdekes, akiknek valóban van mit megmutatniuk. Bármennyire kicsinek tűnhet egy kistelepülésen lebonyolított program, attól az még helyben nagyon értékes.

A pályázati űrlap és a részletes pályázati felhívás a http://mhvisz.hu/hirek/palyazati-felhivas-falusi-ifjusagi-kozossegeknek innen tölthető le. A kitöltött, aláírt űrlapot a felhívásban részletezettek szerint a legjobbfalusiifjusagikozosseg [at] gmail [dot] com címre kell elküldeni.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. március 21. 16.00 óra

További információ, kapcsolat
AGRYA Országos Iroda
callcenter [at] agrya [dot] hu, 06 1 2704874 (munkanapokon 9-17 óra között)

Nyomtatóbarát változatPDF változat