Minden megválasztott küldöttre csak 11 szavazat jut az agrárkamarai választáson

A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara megalakításához az első lépésként meg kell választani a megyei küldötteket. A múlt héten lezárult szavazás részvételi eredményeit nemrégiben hivatalosan nyilvánosságra hozták a www.agrarkamara.hu weboldalon. Ez, valamint az ugyanezen weboldalon korábban nyilvánosságra hozott információk alapján megállapítható, hogy az érdektelenség határát súrolóan alacsony, 7,9 %-os részvétel mellett zajlottak le a szavazások. A 186.688 regisztrált kamarai tagból 14.802 tag ment el szavazni és összesen 13.569 érvényes szavazatot adtak le. Országosan 1230 küldött választása történt meg, így egy küldöttet átlagosan 11 szavazattal választottak meg.

Az AGRYA korábban már jelezte, hogy az új kamarai rendszerre szükség van, de a választások előkészítésére nagyon kevés idő volt, így nem indul a választásokon. Sajnos az alacsony részvételi arány csak megerősítette, hogy az új kamarai rendszer megfelelő társadalmi támogatottságának megteremtéséhez nem volt elegendő idő. A kamarai Ideiglenes Elnökségnek nem sikerült a gazdatársadalmat mozgósítani és meggyőzni az új kamarai rendszer hosszú távú előnyeiről.

Az új kamarai rendszerhez kapcsolódó jogi alap vitán felül megvan. A köztestületi funkciók, feladatok ellátásához, a kamarai kötelező tagdíjakból keletkező vagyon kezeléséhez mindenképpen szükséges azonban az egyértelmű felhatalmazás az érintettek, a tagdíj fizető gazdák részéről. A szavazás lezárulta után az AGRYA nem lát erre más módot, csak egy valós tartalommal bíró együttműködési megállapodás rendszer kiépítését az agráriumban érintett szakmai szervezetekkel.

Az AGRYA már korábban is jelezte, hogy nyitott az együttműködésre az újonnan megalakuló Kamarával. Feltételezzük, hogy az ehhez kapcsolódó kezdeményezésünk után a deklaráció szintjén túlmutató együttműködés tud majd kialakulni.

Nyomtatóbarát változatPDF változat