Orvos, zenész, ipari formatervező és ingatlanközvetítő városi fiatal is vidéken kalandozik az AGRYA 2012-es Vidék Kaland Programjában

 

Az idén másodjára megrendezett Vidék-Kaland programban, június 15-től harminchárom városi fiatal ismerkedhet meg a vidéki élet szépségeivel és nehézségeivel. A 132 pályázóból kiválasztott 35 év alatti fiatalok 5 napot tölthetnek fizikai munkával egy vidéki gazdaságban. Dinnyetermesztő, szőlész-borász, juhtenyésztő és őshonos fajták tartásával foglalkozó gazdaság is megtalálható a fogadó helyszínek között.

Mikula Lajos, a programot szervező Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA elnöke kiemelte, hogy a program célja továbbra is az, hogy a városi és a vidéki életmód közelebb kerüljön egymáshoz, a városban élő fiatalok testközelből tapasztalják meg a gazdaságban dolgozók mindennapjait. A program június 8-án egy "traktoros" tréninggel indul.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA 2011-ben szervezte meg először a Vidék-Kaland Programot. Az idei évben, a tavalyi 90-nél többet, összesen 132 jelentkezőt hallgattak meg az AGRYA mellett a Magyar Rádió, és a programot támogató OTP Bank és Axiál Kft. szakemberei a kiválasztás során. A jelentkezők elmondták, hogy egyre fontosabbnak érzik azt, hogy megismerjék a mezőgazdaságban élők munkáját, motivációik között a saját gazdaság indítása mellett, a jó minőségű élelmiszert előállító, emberléptékű vidéki gazdaságok életének megismerése szerepelt leggyakrabban.

A Vidék-Kaland program megfogalmazott célja, hogy a városban élő fiatalok számára személyes példákon keresztül mutassa be a mezőgazdaság működését, az élelmiszer előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról, valamint betekintés engedjen a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életébe, a gazdálkodói életformába.

A 33 kiválasztott kalandor június 15-e és augusztus vége között dolgozhat a programba jelentkező fiatal gazdák gazdaságaiban. Tapasztalataikról folyamatosan tájékoztatást adnak a videk-kaland.hu oldalon található blogon.
A program kalandorok számára ingyenes, ellátásukat, a foglalkoztatással kapcsoltban felmerülő járulékokat a fogadó gazdák vállalták magukra.

A gazdák és a kalandorok június 8-án (pénteken) felkészítő napon vesznek részt. Itt a városi fiatalok elsajátíthatják a traktorvezetés és a traktorszerelés alapjait, emellett megszerezhetik a mezőgazdasági munkavégzéshez szükséges alapismereteket, valamint megkapják a kötelező munkavédelmi oktatást.

 

A kiválasztott résztvevők listája elérhető a csatolmányban.
 

Kapcsolódó dokumentumok

videk_kaland_2012_resztvevok_web.pdf24.75 kBpdf
Nyomtatóbarát változatPDF változat