Partnerség a magyar agrár jövőért

Az AGRYA és a Syngenta 2013. január 30-án együttműködési megállapodást kötött. Így az agrár generáció-váltás érdekében létrejött partnerség újabb szereplővel bővült. A partnerségben együttműködő cégek és szervezetek az aláírás után találkoztak a sajtó képviselőivel és bemutatták közés céljaikat, programjaikat. Ez erről szóló anyag alább olvasható.

 

A magyar mezőgazdaság jövője szempontjából kulcskérdés a generációs problémák, a gazdatársadalom elöregedésének megfelelő kezelése, a fiatalítás. Az AGRYA közvetítésével az elmúlt két évben példamutató partnerség jött létre az üzleti szektor, állami szervezetek és szakmai civil szervezet között a generációs kihívások kezelésére. A partnerség résztvevői, így a Vidékfejlesztési Minisztérium, Központi Statisztikai Hivatal, Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara, AXIÁL Kft, Syngenta, OTP Bank, AGRO.bio, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és az AGRYA a saját tevékenységi és felelősségi körükben valós tartalommal rendelkező közös vagy egymást kiegészítő programokat szerveznek.

A Partnerség résztvevői számára a generációs ügy szempontjából kiemelt fontosságúak a következők.

A résztvevő cégek és szerveztek elkötelezettek abban, hogy a magyar mezőgazdaság fenntartható módon fejlődjön, a termelés hatékonyabb és jövedelmezőbb legyen. A partnerségben jelen levő cégek ehhez innovatív, modern technológiákat, megoldásokat, tudást és specializált szolgáltatásokat tudnak a magyar gazdáknak biztosítani.

A magyar mezőgazdaság jövője elképzelhetetlen a generációs problémák kezelése nélkül. Kulcskérdés, hogy a családi gazdaságoknál és a gazdálkodó szervezeteknél biztosított legyen a generációs folytonosság. Fontos cél, hogy a helyzetbe kerülő új gazdálkodói generáció megismerhesse a legújabb megoldásokat, technológiákat és versenyképes gyakorlati tapasztalatokat tudjon szerezni, már a tanulmányai idején is.

A magyarországi agrár és vidékfejlesztési támogatási rendszer akkor szolgálja a legjobban a magyar vidék érdekeit, ha megfelelő egyensúlyt tud kialakítani a társadalmi kihívások kezelése és a piacorientált mezőgazdasági termelés igényei között. A fiatal gazdálkodói generáció kiemelt támogatása mind a fenntartható vidék társadalom, mind a fenntartható és versenyképes mezőgazdaság szempontjából fontos prioritás.

A résztvevő cégek a jövőbeni üzleti partnereikként tekintenek a fiatal gazdákra és abban érdekeltek, hogy friss tudással rendelkező kezdő gazdálkodók sikeresen tudják fejleszteni a saját gazdaságukat.

A cégek egy része önállóan is rendelkezik fiatal gazdáknak szóló programmal. A partnerség jó lehetőség arra, hogy ezek a programok még szélesebb körben ismertté váljanak és még több érintetthez jussanak el.

A széles közvélemény, a magyar fogyasztók, adófizetők támogatása nélkül a magyar mezőgazdaság fejlődése elképzelhetetlen. Így fontosak és szükségesek azok a programok, amelyek a gazdák és ezen keresztül a magyar vidék mindennapjait mutatják be az átlagembernek. Ez egyben jelenti a gazdálkodói életforma melletti kampányt is. Ez is segítség lehet abban, hogy vonzóbb legyen gazdaként dolgozni vagy a mezőgazdasághoz kapcsolódó hivatást választani. Középtávon abban is segíthet, hogy az egyes területeken megmutatkozó szakemberhiány mérséklődjön.

Az AGRYA arra törekszik, hogy a magyar érdekképviseleti munkát, a nyugat-európai jó tapasztalatokra építkezve újraértelmezze. Ennek során a szakmaiság, a hitelesség és a szakmai érdekek melletti következetes kiállás a legfontosabb értékek közé tartozik.

A Partnerség résztvevőivel közösen az AGRYA a következő programokat valósítja meg a 2013-ban.

 

Fiatal gazdákat megcélzó szakmai közösségépítő események és tájékoztatási projektek

Szakmai konferenciák, Fiatal Gazda Információs Börze rendezvénysorozat, szakmai tanulmányutak szervezése, az info-kommunikációs csatornák hatékony bevonása a fiatal gazdálkodói generáció felkészítésébe, tájékoztatásába.

Speciálisan az agrár felsőoktatásban tanulókat megcélzó programok

Gyakorlatorientált szakmai közösségépítő és információs események szervezése az Egyetemi Fiatal Gazda Klubokon keresztül.
Szakmai konferencia az egyetemi klubok tapasztalatainak összegzésére.
Az agrár felsőoktatás szakmai gyakorlati oktatásának megújítására irányuló Vidék Kaland Hivatásos Program a SZIE MKK-val közösen.

Széles közvéleményt megcélzó kommunikációs programok

Vidék Kaland Program és Vesd Bele Magad! Program megszervezése.
Falu a Városban - Hoffertől a GPS-ig - Családi esemény Budapesten, a nyár elején a mezőgazdaság fejlődéséről és mindennapjairól.

Vidéki közösségek megújítása

A Virtuális Falu Program a falusi közösségek megerősítését célozza a fiatalok hatékonyabb bevonásával a tevékenységükbe. A képzésből, kutatásból és összegző konferenciából álló program 2013. őszén zárul le.

Nyomtatóbarát változatPDF változat