Telt házzal indult a Vidék Kaland Klub

Október 17-én nagy érdeklődés mellett került sor a Vidék Kaland Klub első rendezvényére a Mezőgazdasági Múzeum kis tanácstermében. A Vidék Kaland főszezonon kívüli változata a nyári kalandokhoz hasonlóan a mindennapi, konvencionális mezőgazdaságot szeretné közelebb hozni, és személyes példákon keresztül, érthetően bemutatni a városi fiataloknak. Az AGRYA által szervezett, a Mezőgazdasági Múzeummal együttműködésben megvalósított rendezvénysorozatban havonta egy klubesemény lesz jövő márciusig.

Az indító rendezvény fő témája a kertészet volt, és – a szervezők céljaival nem ellentétesen – sikerült olyan területeket érinteni, amik kellően provokatívnak bizonyultak. Elsőként Benedek Borbála, a nagyrédei Benedek Gyümölcsfarm egyik vezetője beszélt a kistermelői értékesítés jogi és főleg gyakorlati hátteréről, illetve néhány olyan egyszerű eszközről, ami minimális ráfordítással képes elősegíteni a termékek piaci sikerét és megkülönböztethetőségét.
A legtöbb hozzászólás az AGRYA termálvíztagozatát is vezető Bakó Dániel szentesi paprikatermesztő előadása kapcsán született, aki – „Bio minőségű tömegtermelés, bio minősítés nélkül címmel“ – a termálvizes fűtésre alapozott, talaj nélküli, hajtatásos zöldségtermesztés szakmai és gazdasági műhelytitkaiba avatta be a közönséget. Mivel a termálvíz-használat, illetve a bio-termékek vélt és valós értékeinek kérdésköre külön-külön is olyan témák, amikkel kapcsolatban a szakmán belül is egészen eltérő vélemények élnek, ez biztosította, hogy eltérő véleményeket és szempontokat megfogalmazó hallgatói hozzászólások is érkezzenek az előadásokat követően.
A rendezvény meglepetéselőadójaként Czifra Szilvia, az MR1-Kossuth Rádió közismert hangja, kétszeres Vidék Kaland-veterán beszélt – élményszerűen – a program során szerzett élményeiről.
Az első Vidék Kaland Klubot Szabó László agrármérnök-muzeológus előadása zárta a növényvédelem tudományának és gyakorlatának magyarországi történetéről.

Nyomtatóbarát változatPDF változat