Tízből hat fiatal gazda hibázik a támogatás felhasználása során - legalábbis az MVH szerint. Az AGRYA keresi az okokat, várja az érintettek jelentkezését!

A korábban EMVA fiatal gazda támogatást elnyert gazdálkodóknál az elmúlt időszakban nagy számban folytatott le az MVH ellenőrzéseket. Már a tavasz végétől kap az AGRYA arra utaló információkat, hogy több esetben vélnek felfedezni az MVH ellenőrei szabálytalanságokat.

Az AGRYA figyelemmel kísérte a folyamatokat, de nem nyilvánított véleményt, várta, hogy nagyobb számban záruljanak le az ellenőrzések. Nemrégiben az AGRYA-val kapcsolatban álló pályázati tanácsadók és jogász szakemberek tapasztalatait összegeztük a fiatal gazda ellenőrzésekhez kapcsolódóan. Eszerint az ellenőrzésen átesett gazdálkodók jóval több, mint felénél véltek felfedezni támogatás visszafizetését is eredményező problémát az MVH ellenőrei. Az előbbieket megerősíti, hogy egy nemrégiben lezajlott nyilvános szakmai rendezvényen az MVH tájékoztatása szerint 140 fiatal gazda támogatással kapcsolatos helyszíni ellenőrzésből 93 esetben találtak problémát az ellenőrök és ez összességében több mint 670 millió forintnyi visszafizetést eredményezett.

Az AGRYA nem állítja, hogy a gazdálkodók szakmailag és adminisztratív szempontból minden esetben tökéletesen használják fel az elnyert támogatásokat. Látható, hogy ezen a területen van még lehetősége a magyar gazdáknak a fejlődésre. Az azonban elgondolkodtató, ha az ellenőrzött kedvezményezettek több mint 60%-a hibázik, legalábbis az MVH szerint. Az ilyen arányú problémás ügy mögött lehetnek adminisztratív vagy eljárási okok, de ugyanígy más jellegű rendszer hibák is, a gazdálkodói mulasztások mellett.

Az AGRYA Elnöksége emiatt úgy döntött, hogy összegyűjti, elemzi és összegzi a problémás, visszafizetést eredményező ellenőrzések tapasztalatait. Az AGRYA bízik benne, hogy az elemzés segítséget nyújt majd abban, hogy a most tapasztalt, nem elfogadható helyzet megváltozzon, hogy az esetleges adminisztratív vagy rendszer hibák napvilágra kerüljenek. A lehetséges rendszer hibák feltárása segíthet abban is, hogy az érintetteknek - feltéve, hogy vétlenek - ne kelljen hosszú bírósági eljárásokban bizonyítaniuk igazukat. Az AGRYA a most elinduló munkával segítséget kíván nyújtani abban is, hogy az MVH eljárásai még ügyfélbarátabbá váljanak, összhangban a Darányi Ignác Tervben foglaltakkal.

Az AGRYA várja az ellenőrzések után elmarasztalt fiatal gazdáktól az ellenőrzéssel kapcsolatos dokumentumokat. Így különösen az eredeti támogatási kérelem, a helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyv és a visszafizetést elrendelő MVH határozat másolatát. A megküldött anyagokat pályázati tanácsadók és a jogászok segítségével elemzi az AGRYA. Az általánosítható tapasztalatokról javaslatokat is tartalmazó összegzés készül. Ezt az AGRYA megküldi a Vidékfejlesztési Minisztérium és az MVH illetékeseinek.

A dokumentumokat 2012. szeptember 30-ig várja az AGRYA szkennelve, Pdf formátumban az mvhugyek [at] gmail [dot] com email címre vagy az AGRYA 1138 Budapest, Váci út 134/C VI.28 postai címre.

Nyomtatóbarát változatPDF változat