Wootsch Péter a Fiatal Gazdákért Díj 2013. évi díjazottja

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA Országos Gyűlésének 2013 február 23-i döntésével a Fiatal Gazdákért Díj 2013. évi díjazottja Wootsch Péter.

Wootsch Péter az AGRYA tevékenységét már megalakulásától segíti képzőként, szakértőként. A képzői, szakértői tevékenységének jelentős szerepe volt abban, hogy az AGRYA vezetésének mindenkori tagjai modern szervezetfejlesztési ismereteket és képességeket szerezzenek. Így munkája jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az AGRYA érték alapú, mérsékelt, innovatív és az európai térben eligazodni képes szervezetté vált.

Wootsch Péter rövid szakmai életrajza

Wootsch Péter az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar-népművelés szakos diplomáját követően népművelőként dolgozott ifjúsági klubokban, művelődési házakban, majd a BME Közművelődési Titkárságának vezetőjeként. Ezt követően az állam- és közigazgatásban kisebb megszakításokkal alapvetően ifjúságpolitikai területeken működött különböző időszakokban, végigjárva a hivatali ranglétrát, 1998-ban államtitkárként az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) létrehozatala volt a feladata. Az 1999-ben létrehozott minisztérium közigazgatási államtitkári posztját 2000. januárjáig töltötte be. Azt követően szabadúszóként különböző képzői és tanácsadó feladatokat végez, elsősorban civil szervezeteknek és önkormányzatoknak. 2001 és 2005 között a Sziget Kulturális Szervezőiroda közkapcsolati menedzsereként is tevékenykedett, így volt szervezője a Sziget Fesztivál Civil Sziget programhelyszínének. 1994 és 2010 közötti időszakban az Európa Tanács Ifjúsági Igazgatósága mellett működő Képzői Együttműködés képzőjeként számos európai ifjúsági képzés részese volt. Jelenleg is tagja az Európa Tanács ifjúságpolitikai szakértői körének, részt vesz a szakértői együttműködésben.
Az AGRYA-ával immáron több, mint 17 éve rendszeresen dolgozik a szervezet különböző képzési programjaiban. A vidéken élő fiatalokkal és fiatalokért végzett ifjúsági munka szakmai érdeklődésének egyik fő területe. E tapasztalatait ifjúságsegítők képzéseiben is hasznosítja.
Az ifjúságpolitikai és az ifjúsági munkával kapcsolatos témakörökben több publikációja jelent meg itthon és Európában, társszerzője az „Élő Könyvtár” módszertani kiadványnak, amelyet eddig 16 nyelvre fordítottak le.

Az AGRYA 2012-ben alapította a Fiatal Gazdákért Díjat. A Szövetség a Díjjal azon a személyek, szervezetek munkáját ismeri el, amelyek, akik az agrár generációváltás ügyét, a fiatal gazdák, falusi fiatalok szervezeti működését hosszú ideig, kimagasló módon segítik, támogatják. A Díjat 2012-ben, első alkalommal Simon Attila, az AGRYA egyik alapítója és a Magyar Rádió Hajnal-táj című műsora kapta.

Nyomtatóbarát változatPDF változat