TELLUS Oktatási Program

Az Oktatási Programmal a legfogékonyabb korban lévő gyerekek figyelmét kívánjuk felkelteni a környezetük iránt.

Mindezt a formális és informális tanulás eszközeivel. Az elméleti tudnivalókat a tananyagba beépítve ismerhetik meg az iskolai oktatás keretében. Azonban ezeket a „száraz” és legfőképpen távolinak érzett tényeket, adatokat a fiatal gazdák keltik számukra életre, amikor lehetőséget adnak a gyerekek számára, hogy a gazdaságukat bejárva közvetlenül érintkezhessenek a „tananyaggal”. Tapasztalataink szerint, még a vidéken élő gyerekek számára sem feltétlenül természetes például az állatok közelsége. Szomorú, de a legtöbb gyerek számára az élelmiszer a szupermarketek polcain, zacskós, vagy dobozos kiszerelésben „terem”. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen korán és milyen formában ismerkednek a gyerekek a mezőgazdasággal. Természetesen nem az a cél, hogy a Programban résztvevő minden gyerekből gazdálkodó legyen. Azt azonban szeretnénk elérni, hogy ezekből a gyerekekből, felnőttként tudatos vásárló váljék.

A Programot a Fiatal Gazdák Európai Tanácsa – CEJA fejlesztette ki az Európai Bizottság támogatásával 2002-ben, az EU15 tagországok bevonásával. A Program gerincét egy 10-12 éves gyerekeknek készült 6 kötetes tankönyvcsomag, egy feladatgyűjtemény és egy képregény füzet adja. Ebben, az életkori sajátosságoknak megfelelően, ágazatonként mutatják be a mezőgazdaság működését, szerepét és a gazdák tevékenységét a gyerekeknek.
Az AGRYA 2006-ban elkészítette a teljes tankönyvcsomag magyar nyelvű változatát, melynek az EU agrárpolitikájával foglalkozó kötetét 2011-ben aktualizálta, majd a teljes tankönyvcsomagot az Európai Bizottság támogatásával újranyomtatta Magyarország négy különböző régiójában működő egy-egy általános iskola, a balmazújvárosi, nagyrédei, szentesi és balatonboglári általános iskolák programban résztvevő tanulói számára.
A TELLUS program oktatási anyaga az általános iskolai tananyagba probléma nélkül beilleszthető volt. Ezt az iskolai tananyagot egészítette ki iskolánként 3-3 fiatal gazda gyakorlati példákkal, személyes tapasztalataikkal, egy-egy tanóra keretében, meghívott előadóként. Majd ugyanezekhez a gazdákhoz látogattak el a gyerekek egy-egy kirándulás keretében.
A Program az érdeklődő oktatóknak szervezett program-ismertető, felkészítő workshoppal vette kezdetét.

Nyomtatóbarát változatPDF változat