Tellus Program Balmazújvárosban

A gyerekek március 27-én reggel már izgatottan várták az AGRYA fiatal gazdáit. A programban résztvevő tanártársaimmal és Vrancsikné Szanka Lívia fiatal gazdával előzőleg egyeztettünk minden részletet.

A tanárok a gazdaságlátogatásokat megelőzően, az órákon felkészítették a 4. és 5. osztályos tanulókat a várható eseményekre, illetve a tankönyvek ide vonatkozó feladatait ismerték és oldották meg. Lívia vállalta a gazdákkal való egyeztetést, én a szülők kiértesítését. Meghívtuk a helyi TV riporterét, aki a nap egy részét velünk töltötte. Szerencsésen találtunk olyan napot, amelyiken túlnyomó többségben azoknak a tanároknak vannak órái, akik a programban vesznek részt.
      Vrancsikné Szanka Lívia és Szanka István a tanteremben tartotta meg hangulatos és érdekfeszítő előadását, amely még jobban felkeltette a tanulók érdeklődését. Izgatottan készülődtünk a telephelyekre. A csirketelepen még további ismeretekkel bővült a tudásuk.
     Szinte az "okos kis gazda" szemléletével nyilatkoztak ők is a tanultakról, leendő terveikről. Sok-sok kérdést kaptak a gazdák mind itt, mind a Szanka István által bemutatott mezőgazdasági gépek mellett. Nagyszerű előadók, remek partnerek voltak mind a ketten. A gyerekek érdeklődéssel fordultak eddig is a Tellus Program könyvei és tananyaga felé, de igazán ezek a gazdaságlátogatások tették személyessé a tankönyv ismereteit.
      Mind a két telephelyen remekül éreztük magunkat, és izgatottan vártuk a harmadik gazda, Szakál Ottó bemutatkozását Hajdúdorogon, a tehéntelepen. Ő a helyszínen tartotta meg az előadást és vezetett végig minden munkafázison: a kisbocik "lakosztályaitól" a hízlalás, a fejés és tejfelhasználás útján. Jóleső érzéssel ittuk az igazi, hűtött tejet.
      A gazdák szemléletes előadásmódja, illetve a farmlátogatások élővé tették a tankönyv anyagát minden gyermek számára. Értékes tudnivalókkal gazdagodtak. A látottakat és hallottakat osztályfőnöki órán csoportmunkában dolgoztuk fel, majd a közösen felépített vázlat segítségével egyéni fogalmazások születtek.
      Köszönjük az AGRYA fiatal gazdáinak az élményeket, melyekből a jövőben is táplálkozunk!

Mihalik Istvánné
programfelelős

Nyomtatóbarát változatPDF változat