Az AGRYA nem indul a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara választásán

A szakmai alapú, megfelelő társadalmi bázisú agrárkamara régóta hiányzik a magyar agrárstruktúrából. A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról múlt év nyarán elfogadott törvény megteremtette a lehetőséget a kamarai rendszer megújítására.

A Kamara felállításához kapcsolódó választási szabályzatot az Ideiglenes Kamarai Elnökség állította össze és hozta nyilvánosságra 2013. január 10-én. Ez alapján 2013. január 21-ig van lehetőség arra, hogy országos érdekképviseleti szervezetek választási listákat állítsanak. Sajnálatos módon a lehetséges lista állító szervezetek hivatalos, a felkészülést segítő előzetes tájékoztatást nem kaptak a választás várható rendszeréről.

Így választási szabályzat nyilvánosságra hozatalával nyílt csak meg a lehetőség a felkészülésre.
Az országos kiterjedésű lista összeállítására, különböző szervezetek együttes indulásának egyeztetésére és a választási előkészületekre nem elegendő a rendelkezésre álló 11 nap. Emiatt az AGRYA Elnöksége úgy döntött, hogy nem indít listát a kamarai választáson és más szervezet listáját sem támogatja.

A Kamaráról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a Kamara együttműködési megállapodást kössön érdekképviseleti szervezetekkel. Ez alapján a későbbiekben az AGRYA kezdeményezni fogja egy ilyen megállapodás megkötését.

Az AGRYA bízik abban, hogy nemcsak a törvény, de egy magas részvétel mellett lebonyolított választás is egyértelmű felhatalmazást ad majd a kötelező tagságon alapuló új Kamara működéséhez.

Nyomtatóbarát változatPDF változat