Együttműködés az AGRYA és az Axiál Kft között

Együttműködési megállapodást írt 2012. január 25-én Budapesten a A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA részéről Kesjár Kamilla társelnök és az Axiál Kft. részéről Harsányi Zsolt ügyvezető-tulajdonos. A partnerek együttműködése arra a felismerésre épül, hogy a versenyképes, hosszabb távon fejlődni képes közepes méretű családi gazdaságok működése igényli az új, innovatív technológia és üzemszervezési megoldásokat. A partnerek úgy látják, hogy a magyar agrárgazdaságnak maghatározó szereplői a családi gazdaságok, amelynek speciális igényeit az agrárium minden felelős szereplőjének szem előtt kell tartania tevékenysége során.

 

A most induló együttműködést az agrárium egy technológiai fejlesztésben közvetlenül érdekelt szereplője és a jövő gazdálkodói generációjának speciális igényeit megjeleníteni képes szakmai szereplő köti egymással. Az AGRYA számára kiemelten fontos, hogy az újra, a változásra különösen nyitott fiatal gazdálkodói réteg minél több információt kapjon az innovatív megoldásokról, az újdonságokról. A pontos és naprakész információk letéteményese az Axiál, mint az egyik vezető gépforgalmazó, illetve a gépüzemeltetés háttereként magas szintű alkatrész és szervizszolgáltatást nyújtó vállalkozás.

Az együttműködés keretében személyes információ átadásra és találkozásra épülő események és közös programok valósulnak meg. Így az Axiál részese lesz a 2012. februári Fiatal Gazda Konferencia programjának, az Axiál Szakmai Napok keretében külön, a fiatal gazdákat megcélzó szakmai eseményekre kerül sor.

Az családi gazdálkodók és a jövő agrárszakembereinek gyakorlati felkészítése, motivációjuk, elkötelezettségük erősítése választott hivatásuk iránt kiemelten fontos a partnerek számára. Így a Vidék Kaland Hivatásos Program szélesebb elterjesztése és azon belül az agrotechnikai tapasztalatok elmélyítése fontos közös célja a partnereknek.
Legalább ilyen fontosságú, hogy már a felsőfokú tanulmányaikat végző, gazdálkodásban érintett fiatalok is gyakorlati szakmai információkhoz jussanak az egyetemen, főiskolán elsajátított elméleti tudás mellé. Így az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok szakmai programjának összeállításába is bevonja az AGRYA az Axiál-t.

A gazdálkodás társadalmi elismertségének és ezen keresztül a támogatottságnak az erősítése az agrárium minden szereplőjének fontos. Ebből a felismerésből az AGRYA elkezdte egy nyári, kimondottan városi polgárokat, családokat, fiatalokat megcélzó budapesti rendezvény előkészítését. A rendezvény előkészítése és lebonyolítása az Axiál bevonásával történik majd.

Az Axiál Kft. a hazai mezőgazdasági vállalkozások generáció váltás és szakember utánpótlás területén jelentkező nehézségeit érzékelve, és a következő évtizedek ágazati szereplőinek a folyamatos agrotechnikai ismeret fejlesztését feladatként szem előtt tartva, egy több elemből álló támogatási programot fogalmazott meg.
Az „Axiál a Jövő Szakemberéért” program az AGRYA-val való, és az előzőekben részletezett többrétű együttműködés mellett három további területet is érint. A korábbi évek gyakorlatát folytatva a középiskolai és felsőoktatásbeli gépész szakember képzés mellé állva több mint negyven leendő szakember gyakorlati oktatásában vesz részt jelenleg is a cég egy gyakornoki programon keresztül. Ennek célja, hogy a gazdálkodók mellett az egyes vállalkozásokban különböző szinten dolgozó leendő gépszerelők, gépkezelők, és műszaki szakemberek is versenyképes, és a legkorszerűbb gépek valamint technológiák ismeretén alapuló tudással lépjenek ki a munka világába.
A gyakorló szakembereket és gépkezelőket célozza az Axiál Akadémia név alatt összefogott oktatási program, mely elméleti és gyakorlati elemeket is ötvözve a cég által forgalmazott gépek kezelésének és üzemeltetésének gyakorlati képzésére összpontosít. A cég bajai oktatási központjában és a gyakorlati gépbemutatókon keresztül már az elmúlt időszakban is évente több mint ezer szakember kapott friss és korszerű kezelői és üzemeltetési ismereteket.
Az „Axiál a Jövő Szakembereiért” program negyedik eleme kevésbé közvetlen módon, alapvetően a fiatalabb generációkat, illetve az ágazattól távolabb élőket hivatott megszólítani, és közelebb vinni őket a mezőgazdasági technika világához. Az idei évtől „Axiál Veterántraktor Majális” néven folytatódó, a Nógrád megyei Bokor községben szervezett rendezvény támogatójaként egyértelmű cél, hogy érzelmi oldalról is megközelítve hívja fel a cég a figyelmet a mezőgazdasági technikára, szándéka szerint ezzel is hozzá járulva saját eszközeivel a gépész szakma népszerűsítéséhez, az utánpótlás biztosításához.

A két szervezet most induló együttműködésnek nem célja a közvetlen és számszerűsíthető azonnali piaci előny megszerzése. A partnerek abban bíznak, hogy az együttműködés közép és hosszú távon segíthet abban, hogy a magyar mezőgazdaság és a gazdálkodók még jobban be tudják tölteni mind az élelmiszer előállításhoz, mind az agrárium társadalmi-szociális aspektusaihoz kötődő funkciójukat. A sikeres mezőgazdaság sikeres, a munkájából tisztességesen megélni képes gazdákat, fejlődni képes, nyereséget termelő agrár érdekeltségű cégeket és ami legfontosabb elégedett fogyasztókat jelent. Jelen együttműködés ehhez kíván hozzájárulni a maga eszközeivel.

Az ünnepélyes aláíráson és a kapcsolódó sajtó eseményen készült készült fotók elérhetők a Picasa-n.

Nyomtatóbarát változatPDF változat