Ez már a negyedik év! Folytatódik a Vesd bele magad! Program 2014-ben is!

Az AGRYA 2011-ben indította el a Vesd bele magad! Programot, amelyet 2014-ben immáron a negyedik évben szervez meg. A Vesd bele magad! Program során kisiskolás, jellemzően 6-10 éves gyerekek kapnak vetőmagcsomagot, benne 5 zöldség vetőmagjával (zöldborsó, hónapos retek, vöröshagyma, sárgarépa, cékla). Az általános iskolák koordinációja mellett a gyerekektől azt kérjük, hogy a vetőmagot otthon vessék el, és ami megterem, azt fogyassza el a család. A cél a szemléletformálás, hogy megmutassuk, kevés munka befektetésével egy család meg tudja termelni a saját ellátásához szükséges friss zöldséget és nem kell azt a nagyáruházakban megvásárolni. Ezen túl a gyerek felelősségérzetét is fejleszti a Program, hiszen rajta múlik, hogy az elvetett magból mi lesz, lesz-e belőle valami. A Programot nem szociális alapon szervezi az AGRYA, így nincs semmiféle különbségtétel a gyerekek között, a cél a szemléletformálás és a tájékoztatás.

Az induláskor, 2011-ben 22 általános iskola 2.147 diákja vett részt a Programban. 2012-ben már 339 általános iskola 21.146 diákja, 2013-ban 394 általános iskola 24.675 diákja kapcsolódott be a Programba.

A Programot segítő fiatal gazdák és iskolai pedagógusok önkéntesen, szabadidejük terhére, egyéb elfoglaltságaik mellett vesznek részt a Programban, azért külön  juttatásban nem részesülnek. Az önkéntes munkára és magánadományokra építkező Vesd bele magad! Program nagyszerű példája az összefogásnak és a társadalmi felelősségnek.

A gyerekek az élményeiket, fotóikat, rajzaikat a pedagógusok segítségével a www.vesdbelemagad.hu weboldalon osztják meg az érdeklődőkkel. A 2011., 2012. és 2013. évi eseményekről szóló beszámolók mellett gyerekeknek készült, a napjaink mezőgazdaságát bemutató írások is elérhetők a 2013-ban megújult weboldalon.

A Program fővédnöke Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Az AGRYA 2014-ben is meghirdette a programot. A korábbi évektől eltérően a lehetőséget azoknak az iskoláknak ajánlottuk fel, amelyek már 2013-ban is részesei voltak annak. A zártkörű meghirdetéssel az AGRYA ki szeretné alakítani azt az elkötelezett iskolákból, pedagógusokból álló hálózatot, amelyre már rövid távon egy önálló, gyermekekkel foglalkozó szervezet építhető.

A zártkörűen meghirdetett Programba 204 általános iskola 13.457 kisdiákja kapcsolódott be és kap vetőmagcsomagot március közepéig. Az iskolák egyharmada már harmadik éve részese a programnak, a kezdeti 22 iskolából három iskola diákjai 2014-ben is veteményeznek!

A Program pénzügyi alapját az előző három évnek megfelelően csak pénzbeli magánadományok jelentik, tehát bármiféle állami támogatás nélkül biztosítja az AGRYA a vetőmagcsomagokat.

A korábbiakhoz hasonlóan részben a Cargill Magyarország célzott projekt támogatása és az AGRYA partnerei - Axiál, Yara, Syngenta, OTP Bank, AGRO.bio - hozzájárulásai segítik a program részbeni finanszírozását.

Az előző években jelentős mértékű magányadomány is segítette a Vesd bele magad! Program céljainak elérését. Az ilyen jellegű támogatások  jellemzően 5.000-50.000 forint között változtak, melyek  magánszemélyektől, cégektől ékeztek.

Az AGRYA várja a további felajánlásokat, támogatásokat a Program lebonyolításához. A meglevő források nem nyújtanak teljes egészében fedezetet a 13.457 gyermek vetőmagjára, a fődíjként kisorsolt osztálykirándulásokra és a weblap működtetésére.

Nem az összeg nagysága, hanem a segítő szándék a legfontosabb! Sok kicsi sokra megy!  Az elmúlt 3 évben is mindenki annyival járult hozzá a Programhoz, amennyivel tudott, amennyire lehetősége volt. A lényeg tehát az összefogás egy jó ügy érdekében!

A felajánlók, függetlenül a támogatás összegétől, felkerülnek a Program weblapjára.

A Program pénzügyi lebonyolítását a transzparencia jegyében egy az AGRYA-tól független közhasznú alapítvány végzi. Így a felajánlásokat a következő számlaszámra várja az AGRYA:

Fiatal Gazdák - az Agrárium Jövője Alapítvány
Raiffeisen Bank Zrt.


12011351-01047859-00100003

További információ elérhető a Programról, az adománygyűjtésről a www.vesdbelemagad.hu weboldalon, a vesdbelemagad [at] agrya [dot] hu e-mail címen és a 06 1 270 4874 telefonszámon.
 

Nyomtatóbarát változatPDF változat