Matematikus, web-programozó, néprajzkutató és köztisztviselő városi fiatal az AGRYA 2013-es Vidék Kaland Programjában!

Az idén harmadik alkalommal megszervezett Vidék Kaland Programban június közepétől 43 városi fiatal ismerkedhet meg a vidéki és gazdálkodói élet szépségeivel és nehézségeivel. A 142 pályázóból kiválasztott 35 év alatti fiatalok 5 napot tölthetnek fizikai munkával magyarországi, vagy 10 napot székelyföldi családi gazdaságokban. Dinnyetermesztő, szőlész-borász, juhtenyésztő és őshonos fajták tartásával foglalkozó gazdaság is megtalálható a fogadó helyszínek között. A program 2013. június 7-én a kiválasztott fiatalok „traktoros tréningjével” indul.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2011-ben szervezte meg először a Vidék Kaland Programot. 2012 decemberében a Programot az Európai Bizottság pályázatán a legjobb EU-társfinanszírozású agrár-vidékfejlesztési témájú kommunikációs programnak választották.

A Vidék Kaland Program megfogalmazott célja, hogy a városban élő fiatalok számára személyes példákon keresztül mutassa be a mezőgazdaság működését, az élelmiszer-előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról, valamint betekintés engedjen a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életébe, a gazdálkodói életformába.

A Program ez évi újdonsága, hogy már székelyföldi családi gazdaságokban is fogadják a magyarországi fiatalokat.

Az idei évben a korábbiaknál is több, 142 jelentkezőt hallgathattak meg személyesen az AGRYA, annak székelyföldi partnere, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete, valamint a program támogatóinak képviselői. A jelentkezők átlagéletkora alacsonyabb a korábbiaknál, nagyobb számban voltak a 18–25 év közötti jelentkezők. Hasonlóan az eddigiekhez, a jelentkezők közel kétharmada az idei évben is hölgy volt.

A meghallgatásokon jelentkezők elmondták, hogy egyre fontosabbnak érzik azt, hogy megismerjék a mezőgazdaságban élők munkáját, motivációik között a saját gazdaság indítása mellett a jó minőségű élelmiszert előállító, emberléptékű vidéki gazdaságok életének megismerése szerepelt leggyakrabban.

A kiválasztott résztvevők, hasonlóan a korábbi évekhez, igen változatos végzettséggel, hivatással, szabadidős elfoglaltsággal, eltérő társadalmi háttérrel rendelkeznek. Így van közöttük web-programozó, gazdasági matematikus, jogász, közgazdász, szinkron dramaturg, raktáros, köztisztviselő, könyvtáros, hivatásos sofőr, cukrász, esztéta, néprajzkutató, hobbi madárpók tenyésztő, cserkész, gyermekgondozó, hobbi íjász, politológus, autóalkatrész-kereskedő. Nemcsak a jelentkezőknek, de a kiválasztottaknak is több mint kétharmada hölgy. Érdekesség, hogy négy versenyszerűen sportoló fiatal is a kiválasztottak között van, nekik bizonyára nem jelent majd kihívást a fizikai munka, amit a gazdaságokban kell végezniük.

A Vidékfejlesztési Minisztérium számára kiemelt fontosságú, hogy a vidék és mezőgazdaság ügyében közvetlenül érintetteken túl az átlag ember is világos képet kapjon napjaink magyar mezőgazdaságáról. A kapcsolódó, átlag emberek felé irányuló minisztériumi kommunikáció még hatékonyabbá tétele érdekében a Minisztérium sajtó irodájának egy hangsúlyozottan nem agrár végzettségű, fiatal hölgy munkatársa is résztvesz a Programban. A program jó lehetőség a városi fiatalok motivációinak, érdeklődésének pontosítására. Ezen túl a nem agrár kötődésű résztvevők éppen azt élik meg élményként, továbbadható információként, ami az átlag embert is érdekelheti. Ezek a tapasztalatok tehát jól hasznosíthatók a napi, általános kommunikációs tevékenység során is.

A kiválasztott résztvevők közül 2013. július 21–31. között 10 fő utazik Székelyföldre az ottani fogadó gazdákhoz. A székelyföldi fogadó gazdákról készült rövidfilm és a kiutazó fiatalok bemutatkozó filmjei már elérhetők a www.videk-kaland.hu weboldalon.

A kiválasztott fiatalok Magyarországon június közepe és augusztus vége között utaznak a programban résztvevő fiatal gazdákhoz. Ez idő alatt minden héten lesz valahol az országban egy-két lelkes „kalandor”.

A program a résztvevők számára ingyenes, ellátásukat, a foglalkoztatással kapcsolatban felmerülő járulékokat a fogadó gazdák vállalták magukra.

A gazdák és a városi fiatalok 2013. június 7-én felkészítő napon vesznek részt. Itt a városi fiatalok elsajátíthatják a mezőgazdasági gépek vezetésének alapjait, emellett megszerezhetik a mezőgazdasági munkavégzéshez szükséges alapismereteket, valamint megkapják a kötelező munkavédelmi és balesetvédelmi oktatást.

 

A kiválasztott fiatalok lsitája elérhető a csatolmányban!

Kapcsolódó dokumentumok

vk_resztvevok_netre.pdf 42.74 kB pdf
Nyomtatóbarát változatPDF változat