Megkezdődött a vetőmag csomagok kiszállítása a Vesd Bele Magad Programban

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA Vesd Bele Magad Programja keretében 339 iskola 21.146 kisdiákja kap vetőmag csomagot az ország különböző pontjain. A Program arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy kicsi anyagi befektetéssel, szorgos munkával egy család könnyedén elő tudja állítani a saját felhasználású friss zöldséget, ha van egy kevés megművelhető földje. A Program nem szelektál sem szociális helyzet szerint, sem egyéb módon a résztvevő gyerekek között, mivel a célja a szemléletformálás és nem egy élethelyzet megváltoztatása.

A vetőmag csomagban a termesztés során kevéssé érzékeny zöldségek vetőmagjai találhatók, vöröshagyma, karalábé, hónapos retek, zöldborsó, sárgarépa. A kiosztott vetőmagok mennyisége akkora, hogy a termesztésükhöz szükséges fizikai munka (talaj előkészítés, vetés, gyommentesítés, öntözés, a termés begyűjtése) nem veszi el a kisgyerekek kedvét a kertészkedéstől, és emellett a termés elegendő lehet a családi, konyhai felhasználáshoz is.

A Program során a vetőmag csomagokat kizárólag magánadományokból cégek és magánszemélyek pénzbeli felajánlásaiból biztosítja az AGRYA. Az adománygyűjtés sikeres volt, a szükséges mennyiségű forrás a rendelkezésre áll. A Program legnagyobb céges támogatója az OTP Bank, magánszemélyként pedig egy budapesti nyugdíjas pedagógus ajánlotta fel a legnagyobb támogatást.
A támogatásoknak, adományoknak köszönhetően minden határidőben jelentkező iskola és kisdiák megkaphatja a vetőmag csomagokat, nem kellett választani a jelentkezők között.
A támogatók listája elérhető a www.vesdbelemagad.hu weboldalon.

A vetőmag csomagok kiszállítása 2012. március 2-án pénteken megkezdődött és minden iskolához március 12-éig meg is érkezik. A vetőmagokat egy kis dobozban, rövid termesztési segédlettel együtt kapják meg a gyerekek. A kiszállított mennyiséget jellemzi, hogy a vetőmagok iskolánként csomagolt, összességében több mint 1100 darab gyűjtődoboza, több mint 80 m3 térfogatú, ami megtölt egy nagy kamiont.

A jelentkezések során több iskola is jelezte, hogy szeretnék újraindítani, fejleszteni az iskolakertjüket. A Program alapgondolata az, hogy a gyerekek otthon, a kertjükben, a családdal együtt vessék el a magokat és a családdal együtt élvezzék a munkájuk eredményét. Emiatt az eredeti tervekben nem szerepelt az iskolakertek külön támogatása. Látva az igényeket, a Program részeként, a már jelentkezettek közül 50 iskola kap többlet vetőmagot egy hozzávetőleg 100 nm alapterületű iskolakert kialakításához. Ebben a csomagban többféle vetőmag van, köztük olyanok is, amelyek nagyobb odafigyelést, gondoskodást igényelnek. Az iskolakerti vetőmag csomagban zöldborsó-, hónapos retek-, vöröshagyma-, cékla-, petrezselyem-, karalábé-, sárgarépa-, paradicsom- és paprika vetőmag található.
Az iskoláktól azt kérjük, hogy az iskolakert működtetése során felhalmozódó tapasztalatikat osszák meg az AGRYA munkatársaival és a szélesebb közvéleménnyel. Így az iskolakertekhez adott vetőmag apró, de fontos segítség, figyelem felhívás lehet ahhoz, hogy újra bekerüljön az iskola gyakorlati oktatásába a kertészkedés, ott ahol megvannak ennek a feltételei.

A Programmal kapcsolatos 2012. évi hírek, események, a gyerekek és a pedagógusok élményiről szóló blog bejegyzések 2012. március 12-től elérhetők a www.vesdbelemagad.hu weboldalon.

Nyomtatóbarát változatPDF változat