Mezőgazdasági nemzedékváltás előtt - Együttműködési megállapodást írt alá az AGRYA és a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) előzetes egyeztetéseket követően partneri viszony kialakítását határozta el, amelynek főbb pontjait 2012. június 28-án a KSH együttműködési keret-megállapodásban rögzítették.

Az aláírás előtt Laczka Éva, a KSH elnökhelyettese felhívta a figyelmet, hogy bár a mezőgazdaság súlya önmagban véve a bruttó hazai termék (GDP) előállításában viszonylag szerénynek mondható, ám az agrárium megalapozza számos más ágazat tevékenységét. A vertikumot tekintve tehát a mezőgazdaság 4-5 százalékos részesedése elérheti a 18 százalékot. A legutóbbi, 2010. június 1-21. között végrehajtott Általános Mezőgazdasági Összeírásból (ÁMÖ) kiderült, hogy az egyéni gazdaságok száma 600 ezer körüli volt. Laczka Éva kiemelte, hogy közülük mintegy 80 ezren tartoznak a fiatal korosztályok tagjai közé, s megjegyezte, hogy részesedésük feltűnően magas az állattartók körében. Az ÁMÖ végrehajtása során tekintélyes mennyiségű információ gyűlt össze, így örvendetes, hogy a fiatal gazdálkodók is érdeklődést tanúsítanak irántuk.

Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke a megállapodás jelentőségét elsősorban abban látja, hogy napjainkban vetik meg azoknak a döntéseknek az alapjait, amelyek meghatározzák majd a következő 8-10 év során végbemenő fejlődést. A megfelelő döntések megfelelő információkat igényelnek, az érveléshez elengedhetetlenek a statisztikai tények. Szólt arról a saját erőből elvégzett felmérésről, amelynek keretében az AGRYA a fiatal gazdáktól nyitott kérdések formájában érdeklődött a megkérdezettek által szükségesnek tartott intézkedésekről. Emlékeztetett rá, hogy Európában a demográfiai folyamatokkal összhangban már ma rohamosan növekszik a nyugdíjas kort elérő gazdálkodók száma, így a nemzedékváltás hamarosan Magyarországon is  elkerülhetetlenné válik.

A közös kutatás alkotja a KSH és az AGRYA közötti keret-megállapodás egyik pontját, vagyis az egyezmény értelmében közös kutatási programokat dolgoznak ki és hajtanak végre, illetve szakmai profiljukba vágó pályázatokon együttesen vesznek részt. Az AGRYA szakemberei igénybe veszik a KSH kutatószobáját, ahol a kutatók anonimizált adatokkal tüzetesen megvizsgálhatják szakterületük egy-egy kérdését. A szövetség vállalja, hogy a létrejövő publikációknak nyilvánosságot biztosít honlapján. Ezen túlmenően  az együttműködés kiterjed szakstatisztikai és módszertani egyeztetésekre, közös kutatási programok megindítására is.

Mivel a mezőgazdaságot érintő generációváltás önálló vizsgálódást igényel, ennek feltárását a Központi Statisztikai Hivatal és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége külön megállapodásban kívánja körvonalazni.

Budapest, 2012. június 28.

Központi Statisztikai Hivatal   Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA

További információ
AGRYA Országos Iroda
06 1 3200429

Nyomtatóbarát változatPDF változat