A TELLUS Program megvalósítása Szegváron

 

A szegvári Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 6. a és 6. b osztályos tanulói vesznek részt a TELLUS programban, melynek keretében a gyerekek részt vehettek három gazdalátogatáson és rengeteg hasznos információt szerezhettek a mezőgazdaság ágazatairól.


Iskolánkban a két osztály kiválasztása során az előző évi Vesd Bele Magad programban nyújtott tevékenységet és a két osztályfőnök aktív részvételét vettük figyelembe. A TELLUS program anyagát a természetismeret óra anyagába ágyazva vezette be az évfolyamon tanító két pedagógus, Pólyáné Téli Éva és Víghné Németh Ildikó. Az új tananyag tanmenetbe illesztését közösen végeztük, kitérve arra is, hogy mi illeszthető az ötödikes, illetve a hetedikes témakörökhöz.
Három gazdát látogattunk meg. Először Bakó Dániel szentesi kertészetében voltunk, ahol paprika termesztése folyik termálvízzel fűtött fólia sátrakban. Itt megtudhatták a gyerekek, hogyan történik a szivattyúzás, milyen precíz tápanyagadagoló berendezésekre van szükség, kipróbálhatták a paprikaválogató gépet, benézhettek a fűtőházba, végül megtekinthették a paprikát. A nap folyamán sok hasznos információval gazdagodtak.
Másodikként Hegedűs Zsolt kecskeméti gazdát látogattuk meg. Ebben a gazdaságban az állattenyésztés rejtelmeibe nyerhettünk bepillantást. Megtapasztalhatták a gyerekek, hogy természetes körülmények között is lehet gazdálkodni. Zsolt elmondta nekik, hogy néhány darabos állománnyal kezdtek gazdálkodni, és ahogy a körülmények és anyagi feltételek engedték, folyamatosan bővítették az állományt. Vagyis arra hívta fel a figyelmüket, hogy nemcsak több tízmilliós beruházásokkal kezdve lehet elkezdeni gazdálkodni, hiszen ekkora tőke csak kevesek számára áll rendelkezésre.
Harmadik látogatásunk a szintén kecskeméti Vén András gazdaságában történt, ahova lovas kocsival érkeztünk. Itt gépparkot láthattak a gyerekek és különféle szemes gabonaféléket.
Mindhárom gazda bemutatta saját gazdaságának különlegességeit, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos néhány évre előre tervezni. A gyerekek különösen a Hegedűs Zsoltnál tett látogatást élvezték, hiszen itt sokféle állatot is láthattak. A szarvasmarha mellett láttak csirkéket, bárányt, kecskét, lovat, nyulat, sőt a lovas kocsizás közben még körülbelül húsz darab őzet is.
Számunkra, kísérő tanárok számára is élvezetes volt a program. Mi is sok érdekességet tapasztaltunk és nagyon jó volt látni a gyerekek érdeklődését. Mivel a szegvári emberek jelentős része foglalkozik mezőgazdálkodással, ez a terület nem áll távol iskolásainktól sem. Amellett hogy örömmel „vetik bele magukat” a kertészkedésbe, néhányukban komoly lehetőségként merült fel ez az ágazat, mint megélhetési alternatíva a jövőre vonatkozóan.
Tapasztalhatták, hogy milyen nagy szerepet játszik a boldogulásban az elszántság, a lelkiismeretes munkavégzés, a tanultság, továbbá a szerencse. Természetesen nem csak ezen a területen, de a szerencsének talán itt van a legnagyobb szerepe.
A TELLUS Program egy kicsit más perspektívából mutatja be az aktuális tananyaghoz tartozó részeket, és ez egyértelműen pozitívan hat a tanulókra, felkelti érdeklődésüket.


Víghné Németh Ildikó
Tanítónő
Forray Máté Általános Iskola, Szegvár


A projekt az Európai Unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának támogatásában részesült.

Nyomtatóbarát változatPDF változat